08 Haziran 2023
Final Haftasında Stresi Azaltmanın 5 Etkili Yolu
Bahar döneminin son sınav haftası geldi çattı. Final haftası diyince herkesin aklına arkadaşlarla birlikte sabahlara kadar ders çalışmak, bol miktarda kahve tüketmek ve son sınav gününe kadar
Final Haftasında Stresi Azaltmanın 5 Etkili Yolu
‘’Olumsuz düşünceler beni etkiliyor ve sınava odaklanmakta zorluk yaşıyorum.’’
‘’Bir konuyu uzun süre çalışıyorum ama sınav anında bildiklerimi unutuyorum.’’
‘’Düşük not almaktan korkuyorum bu yüzden doğru cevaba konsantre olamıyorum.’’
‘’Sınav esnasında heyecanlanıyorum ve sürekli tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorum.’’
‘’Sınav süresi bana yeterli gelmiyor ve sorularımı yetiştiremiyorum.’’
Bahar döneminin son sınav haftası geldi çattı. Final haftası diyince herkesin aklına arkadaşlarla birlikte sabahlara kadar ders çalışmak, bol miktarda kahve tüketmek ve son sınav gününe kadar ders çalışmaktan başka bişey yapmamak geliyor. Final dönemi, her öğrencinin çeşitli olumsuz duygulara kapıldığı stresli bir dönemdir. Öğrencilerin, bu yoğun ve zorlu dönemde negatif düşüncelere kapılması da oldukça normal ve sık rastlanan bir durumdur.
Bu yazımızda final haftası stresiyle başa çıkmanın bazı etkili yollarını paylaşacağız. Siz de final haftası stresi yaşıyor ve nasıl başa çıkacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki önerilerimize kulak vermenizde fayda var.
Öneri Yazısı: Sınav Kaygısı Nedir veBaşa Çıkmanın Yolları Nelerdir?
Final Döneminde Stres ve Kaygı ile Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?
- Sınav takviminizi yazın
- Kendiniz için en uygun çalışma tekniğini belirleyin
- Çalışırken dikkatinizi dağıtacak nesneleri ortamdan uzaklaştırın
- Yeme alışkanlıklarınızı ihmal etmeyin
- Kendinizi sosyal hayattan soyutlamayın
Final dönemini daha verimli ve endişesiz geçirmenin bazı önemli noktalarını sizinle paylaşmaya çalıştık. Gelin şimdi bu noktaları daha detaylı ele alalım.
1- Sınav takviminizi yazın
Sınav takviminiz yayınlandığında, ilk olarak bu tarihleri bir kağıda yazın ve gözünüzün önünde olacak bir yere koyun. ‘’Sınav takvimine ne de olsa telefondan bakabilir veya arkadaşlarıma sorarak öğrenebilirim bu yüzden not almama gerek yok’’ düşüncesinden mutlaka kaçının. Çünkü final haftasında planlı ve programlı olmak başarılı olmanın ilk adımıdır. Ancak bu demek değildir ki, günün her anı sınav takvimi düşünülerek geçsin. Aksine, bu sizi düşündüğünüzden daha fazla stres yapmaya zorlayacaktır. Bu noktada yapmanız gereken sınav tarihi ve saatini bir yere kaydetmek ve sınav gününe kadar endişesiz ve stressiz bir dönem geçirmek.
2- Kendiniz için en uygun çalışma tekniğini belirleyin
Final döneminde çok çalışmak her zaman verimli çalışmış olmak anlamına gelmemektedir. Bir konuya odaklanmak ve akılda kalıcı olması için doğru çalışma tekniğini belirlemek önemlidir. Çalışma tekniği doğru olduktan sonra en zorlu dersten bile verim almanız mümkündür. Sınav haftalarında Pomodoro, Cornell ve Nimonik tekniklerini uygulamak daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır. Elbette ki her öğrenci için veya her ders için aynı tekniği uygulamak doğru değildir. Öncelikle hangi derste ne kadar zorlandığınızı belirlemeli, ondan sonra bir çalışma planı oluşturmalısınız. Doğru teknikle çalışıldığı takdirde her öğrenci başarıyı yakalayabilmektedir.
Bilgi Almak İçin: Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?
3- Çalışırken dikkatinizi dağıtacak nesneleri ortamdan uzaklaştırın
Ders çalışırken, çalışma masanızda not, kitap ve defterlerinize konsantre olmanızı zorlaştıracak nesnelerin olmamasına özen gösterin. Çevrimiçi eğitim uygulamalarını kullanmak için yanınızda telefon veya bilgisayarınızı bulundurabilirsiniz. Ancak telefonunuza gelecek olan her bildirim dikkatinizi dağıtacak ve sizi ders çalışmaktan alıkoyacaktır. Bu yüzden eğer işiniz yoksa telefonunuzu kullanmamanızı öneririz. Ortamın aydınlatması, sandalyenizin rahatlığı ve ortamdaki gürültü oranı odaklanmanızı zorlaştıracak faktörlerden birkaçıdır. Bunlara dikkat ederek kendinize etkin ve verimli bir çalışma alanı oluşturabilirsiniz.
4- Yeme Alışkanlıklarınızı İhmal Etmeyin
Ders çalışırken beslenme alışkanlıklarınızı sürdürmek konsantrasyonunuzu direkt olarak etkilemektedir. Özellikle sınav haftalarında besleyici besinler tüketmeye özen gösterin. Abur cubur gibi atıştırmalıklar yerine kuruyemiş, meyveli yoğurt gibi hafif ve zihninizi dinç tutacak besinler tercih edebilirsiniz. Yeterli miktarda su tüketilmediği takdirde baş ağrıları yaşayabilir ve derse olan motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Bunun yanı sıra aşırı kahve tüketimi uyku problemlerine yol açarak gün içinde kendinizi sürekli yorgun hissetmenize neden olacaktır. Yapılan bir diğer yanlış ise tıkabasa yemek yemektir. Aşırı doygunluk beraberinde halsizlik ve uyku getirmektedir. Bu da zihinsel performansı olumsuz etkiler. Dolayısıyla final haftalarında sağlık rutininlerinize dikkat etmenizi, hafif ve besleyici yiyecekler tercih etmenizi öneririz.
5- Kendinizi Sosyal Hayattan Soyutlamayın
Finaller, eğitim döneminin en önemli haftası olsa da ders çalışırken kendinizi sosyal yaşantınızdan uzaklaştırmamaya özen gösterin. Yoğun ders temposunun arasında kendiniz için zaman ayırmak hem zihninizi dinlendirecek hem de motivasyonunuzu yerine getirecektir. Arkadaşlarınızla veya ailenizle vakit geçirebilir, ders dışında çeşitli uğraşlar bulabilir veya bu vaktinizi dinlenmek için ayırabilirsiniz. Hobilerinizle uğraşmak kendinize duyduğunuz güveni yerine getirirken, arkadaşlarınızla bir arada olmak kafanızı dağıtmaya yardımcı olacaktır. Ancak burada önemli olan çalışma ve günlük yaşam arasında dengeyi korumaktır. Çalışma sürelerinizi buna göre ayarlayarak daha ölçülü bir çalışma temposu sürdürebilirsiniz. Sosyal hayatınızı geri plana bırakmacak küçük molalar ile enerjinizi ve çalışma motivasyonunuzu yenileyebilirsiniz.
Final haftaları öğrencilik hayatının en yoğun dönemidir. Bu süreçte stres ve kaygı ortaya çıksa da bunlarla başa çıkmanın pratik yolları vardır. Ders çalışırken okuduğunuzu anlayamıyor ve öğrendiğiniz şeyleri akranlarınıza aktaramıyorsanız çalışma planınızı tekrardan gözden geçirmenizi öneririz. Öncelikle bir sınav takvimi oluşturarak çalışma planınızı şekillendirebilir, kendinize uygun çalışma tekniğini belirleyerek zamanı etkin kullanabilirsiniz. Ancak ders çalışacağım diye de günlük yaşantınızı da ihmal etmemeye özen gösterin. Unutmayın, sınav dönemi ne kadar stresli olsa da başarılı olmak sizin elinizde!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü İş Analistliği Üzerine Söyleşi Düzenledi
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü’nden Minik Hastalara Moral Ziyareti
- IEEE Kulübü Simülasyonlarla Mühendislik Semineri Düzenledi
- Teknofest Kulübü Take Off İstanbul Gezisi Düzenledi
- Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü Stres Yönetimi ve Özgüven Üzerine Kapsamlı Webinar Düzenledi
- Nadir Hastalıklar Kulübü Tanışma Etkinliği Düzenledi
- Psikoloji Kulübü’nden Lacan Kuramları Üzerine Derinlemesine Analiz
- Cansağlığı Kulübü Nöropsikolojik Değerlendirmede Hasta Profilleri Etkinliği Düzenledi
- Uykusuzluk ve Yoğun Ders Programıyla Baş Etme Yöntemleri
- Final Sınavına Nasıl Hazırlanılır? Etkili Çalışma Stratejileri