01 Haziran 2023

Finansal Okuryazarlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaşamımız boyunca mali başarı elde edebilmek için kritik olan nokta finansal okuryazarlık becerisine sahip olmaktır.

Finansal Okuryazarlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Modern hayatın finansal dünyasında başarılı olabilmek için yalnızca iyi bir işe sahip olmak veya yüksek gelir elde etmek yeterli olmamaktadır. Yaşamımız boyunca mali başarı elde edebilmek için kritik olan nokta finansal okuryazarlık becerisine sahip olmaktır. Finansal okuryazarlık bireylerin gelirlerini etkin bir şekilde yönetebilmelerini, yanlış harcamaların önüne geçerek borç yükünden kaçınmalarını ve gelecekte refaha ulaşmalarını sağlar. Bu nedenle finansal okuryazarlık, bugün her bireyin sahip olması gereken bir beceridir.

Peki finansal okuryazarlık nedir? Bu beceriye sahip olmak neden önemlidir? İşte tüm bu soruların yanıtları ve finansal okuryazarlığın geleceğimizi nasıl etkileyeceğine dair her şey yazımızın devamında.

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal okuryazarlık, bireylerin bütçe ve yatırım değişkenlerini dikkate alarak doğru planlamalar yapabilecek donanımsal kaabiliyete sahip olma durumudur. Finansal okuryazarlık stratejik bir finansal yönetim planlaması ile mümkün olmaktadır. Bireylerin finansal kavramlar hakkında sahip oldukları bilgi ve tecrübeler finansal okuryazarlığın temel unsurlarını oluşturmaktadır. Finansal okuryazarlığın 5 temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar;

  • Finansal kavramların bilinmesi
  • Finansal nitelikli davranış ve tutumları kullanabilme becerisi
  • Bireysel finans yönetimi sağlanması
  • Finansal karar verebilme beceri
  • İhtiyaçlara yönelik finansal planlama oluşturulması

Bireylerin finansal değişkenleri dahil ederek bir yönetim planı oluşturması geleceğe yönelik doğru adımlar atılmasına olanak sağlamaktadır. Finansal okuryazarlık becerisinin temelini oluşturan bu unsurlara sahip olan bireyler, günlük yaşamlarında da bu doğrultuda yön verebilmektedir. Peki finansal okuryazarlığın en önemli faktörü olan finansal yönetim nedir ve finansal okur yazarlık becerisine sahip olmak bireye ne kazandırır?

Finansal Yönetim Nedir?

Finansal yönetim, işletmenin kısa ve uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmesi için ihtiyacı olan fonların sağlanması ve bu fonların uygun yatırımlarla etkin şekilde kullanılması sürecidir. Bir başka ifadeyle, bir işletmenin gelişebilmesi için gerekli mali desteğin sağlanmasıdır. Finansal yönetim sayesinde işletmelerin kar oranı ve firma değeri artırılabilmektedir. Ancak finansal yönetimin yanlış stratejiler üzerine kurulması firmaya zarar verebilir ve hatta batmasına yol açabilir. Bu nedenle finansal yönetim işletmeler üzerinde önemli bir faktördür. Peki, finansal yönetim fonksiyonları nelerdir?

  1. İşletmenin yatırım yapacağı varlıkların belirlenmesi
  2. Fon miktarının belirlenmesi
  3. Fonların kaynağının ve yönteminin belirlenmesi
  4. Fonların sağlanması ve yatırımı
  5. Elde edilen karın dağıtılması

Finansal yönetim fonksiyonları yatırım kararlarının ne tür varlıklardan oluşacağını, nereden sağlanacağını ve elde edilen karın nasıl dağıtılması gerektiğinde önemli bir yol haritasıdır. Bu nedenle işletmenin varlık, kar ve risk derecesini yönetim fonksiyonları belirlemektedir.

Finansal Okuryazar Olmak İsteyen Kişilerin Dikkate Alması Gereken İpuçları

  • Her ay gelirinizin bir kısmını tasarruf etmek için ayırın.
  • Aylık harcamalarınızı takip edin ve bir ödeme planı oluşturun.
  • Gelirinizin üstünde harcamalar yapmamaya özen gösterin,
  • Anlık planlamalar yerine uzun vadeli finansal planlar yapın.
  • Borçlarınızı mutlaka düzenli ödeyin ve gerektiğinde borçlarınızı yapılandırma veya konsolidasyon yollarına başvurun.
  • Ödeme planınızı yıllık kontrol altına alın.
  • Gereksiz harcamalardan kaçının.

İstatistikler, finansal okuryazarlığa sahip bireylerin gelecekteki mali hedeflerine daha kısa sürede ulaşabildiklerini göstermektedir. Finansal okuryazarlık becerileri, bireylerin bütçe planlamalarını daha bilinçli bir şekilde yapabilmesine ve oluşabilecek risk faktörlerini öngörebilmesine yardımcı olmaktadır.

Finansal Okuryazarlık Becerisine Sahip OlmanınSağlayacağı AvantajlarNelerdir?

  • Gelir gider yönetimini en doğru şekilde sağlayabilmesine olanak sağlar.
  • Doğru yatırımlarla kar oranlarını artırmalarına mümkün kılar.
  • Finansal kavramların bilinmesi, bütçe problemlerinin önüne geçilmesini sağlar.
  • Doğru hamleler ile kısa ve uzun vadeli gelecek planları inşaa edebilmeyi sağlar.
  • Finansal istikrarı sürdürebilmek ülke ekomomisi hakkında çıkarım yapılmasının önünü açar.
  • Planlama becerisine sahip olmak finansal olumsuzlukların önüne geçmeyi mümkün kılarken aynı zamanda yakın çevrenin de bu donanıma sahip olmasını da fırsat sunmaktadır.

Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır?

Bütçe, finansal planlamada gelir ve gider denetimini izleme aracıdır. Bütçe oluşturmak, ne zaman ve ne şekilde gider harcaması yapılması gerektiğini denetler. Bütçeleme, süreklilik gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle gelir gider dengesi belirli aralıklarla gözden geçirilmeli ve buna yönelik yeni stratejiler benimsenmelidir. Finansal karar alma sürecinde iş faaliyetlerini planlamak ve yönetimini sağlamak bütçeleme koşullarına bağlıdır. Bütçeleme ve raporlama işletmenin finansal hedeflere ulaşmasında önemli bir unsurdur. İşletmelerin varlığını sürdürebilmesi mali kaynakların doğru ve stratejik bütçeleme raporlarına bağlıdır. Peki bütçeleme nasıl yapılır?

  1. Kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyin
  2. İhtiyaç duyulan varlıkların belirlenmesi
  3. Tahmini gelir gider akışını hesaplayın
  4. Ayrıntılı bir bütçe planı oluşturun
  5. Planı gözden geçirin
  6. Planın sapma analizlerini hesaplayın
  7. Bütçe planını onaylayın

Bu yazımızda finansal okuryazarlığın ayrıntılarına ve finansal okuryazarlığın sağlayan temel unsurlara değindik. Bireyin finansal okuryazar olabilmesinin en önemli unsurunun doğru bir finansal yönetim planlaması olduğunu vurguladık. Gelecek planlamasına yön veren finansal tutum ve davranışlar doğrultusunda siz de finansal okuryazarlığa sahip olabilirsiniz.


Görüntülenme