03 Mayıs 2024

Kavramsal Öğrenme Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kavramsal öğrenme en basit tanımıyla, bir konuyu öğrenirken eski bilgilerle ilişkilendirmektir. Bu yöntem, öğrenciye dersler arasında nasıl bir bağlantı kurması gerektiğini öğretir.

Böylelikle konunun anlaşılması çok daha kolaylaşır. Öğrenciler arasında sıklıkla tercih edilen bir çalışma tekniği olup, kavram karmaşasının önüne geçmektedir.

O halde, kavramsal öğrenme nedir, avantajları nelerdir, neden tercih edilmelidir? Kavramsal öğrenmeye dair çok daha fazla öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Kavramsal Öğrenme Ne Demek?

Kavramsal öğrenme, kişinin yeni öğrendiği bir konuyla zihinde var olan bilgileri ilişkilendirerek öğrenmesidir. Bu süreçte öğrenci, kavramlar arasında nasıl bir benzerlik olabileceğini anlamaya çalışır. Benzerlik ve farklılıkların kavranması sonucu bilgi daha kalıcı hale gelir.

Bu öğrenme tekniği, öğrencinin yeni öğrendiği bir kavramı zihinde anlamlandırması için eski bilgilerden yararlanmayı ve konular arası bağlantı kurmayı öğretir. Öğrenme süreci, bir zincir olarak düşünüldüğünde halkalar arasında oluşan her bir kopukluk konunun anlaşılmasını zorlaştırır. Bu noktada kavramsal öğrenme tekniği faydalarıyla öne çıkar. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, konuyu anladığınızdan emin olduktan sonra bir sonraki konuya geçmenizdir.

İncelemek isteyebilirsiniz: Aralıklı Tekrar Yöntemi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Kavramsal Öğrenme Tekniğinin Avantajları Nelerdir?

Öğrenme tekniklerinin öğrencide pek çok kazanımı vardır. Her yaş grubundan öğrencinin kolay bir şekilde uygulayabileceği bu teknik, ders başarısına olumlu yönde katkı sağlar.

Öyleyse kavramsal öğrenmenin faydaları nelerdir? İşte yanıtı;

1. Bilginin, uzun vadede kalıcı olmasını sağlar.

2. Ders başarısını artırır.

3. Özellikle matematik, fizik ve kimya gibi sayısal derslerde öğrenmeyi kolaylaştırır.

4. Yeni öğrenilen bir konuyu daha kısa sürede kavramanızı sağlar.

5. Yeni nesil soru tiplerini kavramayı kolaylaştırır.

6. Farklı soru stillerine daha kolay adapte olmayı sağlar.

7. Dersler arasında ilişki kurmaya yardımcı olur.

Kavramsal öğrenme tekniğinin faydaları saymakla bitmez. Bu öğrenme stili, kolay uygulanabilir ve ilişkilendirilebilir oluşuyla sıklıkla tercih edilmektedir. Daha çok sayısal öğrencileri tarafından tercih edilen bir ders çalışma yöntemi olsa da her derste uygulanabilir. Bununla birlikte soyut düşünme becerilerini geliştirdiği için mantık sorularının zihinde anlamlandırılmasını kolaylaştırır.

İlgili içerik: Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?

Kavramsal Öğrenme Tekniğini Kimler Tercih Etmelidir?

Öncelikle kavramsal öğrenme, her öğrencinin kolaylıkla uygulayabileceği bir tekniktir. Ancak formül ve mantık içeren sayısal derslerinde daha fazla tercih edilmektedir. Özellikle sayısal öğrencileri, kavranma öğrenme tekniğine başvururarak formüller arası bağlantı kurmayı öğrenir ve bu sayede konuyu daha basit bir şekilde anlar.

Ek olarak kavranma öğrenme tekniğini uygulamak için öğrenci olmak şart değil. Yaşınız kaç olursa olsun, yeni bir şeyler öğrenmek sizin için bir tutkuysa, bu süreci kolaylaştırmak için kavramsal öğrenme tekniğine başvurabilirsiniz.

Neden Kavramsal Öğrenme Tekniği Tercih Edilmelidir?

Kavramsal öğrenme, ders esnasında öğrenilen bir konuyu farklı bilgilerle bağdaştırarak kalıcı şekilde öğrenmesidir. Çok fazla derine inmeden bilgiyi akılda tutmaya yarayan bir ders tekniği olup, spesifik bir hedef grubu bulunmamaktadır. Bu bakımdan kavramsal öğrenme metodu, diğer ezberleme yöntemlerinden çok daha etkilidir.

Kavramsal öğrenme tekniğinde öğrenci, konular arası farklılıkları kolayca ayırt edebilmeyi ve uzun vadede bilgiyi kalıcılaştırmayı öğrenir. Dolayısıyla diğer ders çalışma metotlarına göre çok daha uygulanabilir bir öğrenme stilidir.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? Hemen SKS Blog’u inceleyin!


Görüntülenme