29 Mayıs 2023
Sağlıkla İlgili Doğru Bilinen 5 Yanlış
Halk arasında tuzun hayatımızdan tamamen çıkarılmasına dair pek çok söylem mevcut. Peki bu bilgilerin doğruluğunu hiç sorguladınız mı? Bilinenin aksine tuz
Sağlıkla İlgili Doğru Bilinen 5 Yanlış
Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşturmak için neler yapıyorsun? Hangi besinleri tüketerek sağlıklı bir rutin oluşturmaya çalışıyorsun?
Tıp alanında yapılan araştırmalar ilerledikçe, sağlıkla ilgili bilgiler zaman içerisinde doğruluğunu ve güncelliğini yitirebilmektedir. Dolayısıyla sağlığımızı ilgilendiren konularda güvenilir ve güncel kaynaklar esas alınmalıdır. Hiç şüphesiz herkes kendinin ve sevdiklerinin sağlıklı olmasını ister. Sağlığımızı ilgilendiren konularda her duyduğumuz bilgiye inanmamak gerekir. Çünkü her yapılan herkeste aynı etkiyi oluşturmamaktadır.Güvenli bir kaynağı bulunmayan bilgi, sağlığımızı ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden sağlıkla ilgili doğru bilinen yanlışları bilmek, doğru bir sağlık rutini oluşturmak için oldukça önemlidir.
1- ‘’Bütün yağlar zararlıdır’’
Bu cümleyi daha önce mutlaka duymuşsunuzdur. Öncelikle bütün yağların aynı etkiye sahip olmadığını söylemeliyiz. Hayvansal kaynaklı doymuş yağların sağlıksız olup kardiyovasküler hastalık riskini artırdığı bilinmektedir. Bu doğru bir bilgidir, dolayısıyla doymuş yağların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Ancak bitkisel kaynaklı tekli doymamış yağlar, kalp sağlığı için oldukça faydalıdır ve özellikle zeytinyağı, balık, avakado ve fındıkta bulunur. Bunun yanı sıra çoklu doymamış yağlar da sağlıklıdır. Bu yağlar ise en çok somon, uskumru, ceviz, keten tohumu ve chia tohumlarında bulunur. Dolayısıyla sağlıklı bir yaşam için doymuş yağların bulunduğu besinlerin tüketimini sınırlamak gerekir.
Öneri Yazısı: Beyin Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler
2- ‘’Tuzu hayatından tamamen çıkarmalısın’’
Halk arasında tuzun hayatımızdan tamamen çıkarılmasına dair pek çok söylem mevcut. Peki bu bilgilerin doğruluğunu hiç sorguladınız mı? Bilinenin aksine tuz, kas ve sinir fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olan sodyum ve klorür bakımından oldukça zengin bir besindir. Bunun yanı sıra tuzun seratonin ve melatonin salınımını da artırdığı bilinmektedir. Bu da uyku kalitesinin artmasına yardımcı olmaktadır. Her bireyin yiyecekleri metabolizme etme hızlı bir diğerinden farklıdır. Dolayısıyla günlük tuz ihtiyacı, bireyin terleme ve metabolizma hızı ile doğrudan ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için tuzu hayatımızdan çıkarmak yerine aşırı tüketimini sınırlandırmak gerekir. Dikkat edilmediği takdirde kalp ve böbrek gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
3- ‘’ Yemekle birlikte su içilmez’’
Yemekle birlite su içilmemesi gerektiğine dair yaygın bir inanış bulunmaktadır. Fakat bu tam anlamıyla doğru değildir. Yemek esnasında su içmek açlık hissini yatıştırır ve midenin daha çabuk dolmasını sağlar. Bu nedenle kilo vermek isteyenler için yemek yeme sırasında ılık su içilmesi önerilmektedir. Ancak ülser ve reflü gibi mide sorunu olanların dikkat etmesi gerekir. Yemek yerken su içmenin kanıtlanmış bir zararı bulunmamaktadır.
4- ‘’Karbonat dişleri beyazlatır’’
Granüllü bir madde olan karbonat, leke gidermede etkili olduğu için bir çok insan tarafından diş beyazlatmada kullanılmaktadır. Ancak bu etki yanıltıcıdır. Karbonat kısa vadede leke giderse de uzun vadede kalıcı zararlar oluşturabilmektedir. Diş minesini aşındırır ve hassasiyeti artırır. Hatta renk değişimine bile neden olabilmektedir.
5- ‘’Akşam 7’den sonra yemek yersen kilo alırsın’’
Gün içerisinde sık sık duyduğumuz bu ifade tam olarak doğru değildir. Kilo alımı, vücudun aldığı kalori ve harcadığı kalori arasındaki denge sonucu oluşmaktadır. Bu nedenle gün içerisinde hangi saatte yemek yediğiniz değil aldığınız toplam kalori miktarı önemlidir. Yani neyi ne kadar yediğinizdir. Yapılan bazı araştırmalar geç saatte ağır yemekler yemenin uyku düzenini bozduğu ve metabolizmayı yavaşlattığı görülmüştür. Bu nedenle akşam saatlerinde yağlı yemekler yerine daha sağlıklı yemekler yemenizde fayda var. Yemekten sonra egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
Söz konusu sağlık olduğunda halk arasında kulaktan kulağa dolaşan pek çok yanlış bilgi mevcut. Bu yazımızda sizin için sağlıkla ilgili konularda doğru bilinen yanlışları derledik. Bilgiye erişim kolaylaştıkça sağlıkla ilgili her gün farklı bir bilgiye sahip olabiliyoruz. Ancak unutmamız gereken şey şu ki her bilginin herkesin için geçerliği olmadığı kanaatidir. Kendiniz için yararlı olan bir bilgi başkası için zararlı olabilmektedir. Bu nedenle her bilginin kaynağını araştırmak gerekir. Günlük hayattaki aktivitelerimizi gerçekleştirmek için hepimizin sağlıklı bir rutine ihtiyacı vardır. Sağlıklı yaşama dair çok daha fazlası için takipte kalmayı unutmayın!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Türkiye Şampiyonalarından Madalyalarla Döndük! 🥇
- Özcan Demir’e Yeni Görev: Üsküdar Üniversitesi Sporun Kalbinde!
- 4 Öğrenci Kulübüne ÜNİDES’ten Tam Destek!
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencisi Kübra Yıldızbakan Türkiye Şampiyonu!🏆🥋
- Üsküdar Üniversitesi Personel Masa Tenisi Turnuvası Büyük Heyecana Sahne Oldu! 🏓🎉
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü İş Analistliği Üzerine Söyleşi Düzenledi
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü’nden Minik Hastalara Moral Ziyareti
- IEEE Kulübü Simülasyonlarla Mühendislik Semineri Düzenledi
- Teknofest Kulübü Take Off İstanbul Gezisi Düzenledi
- Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü Stres Yönetimi ve Özgüven Üzerine Kapsamlı Webinar Düzenledi