01 Şubat 2023
Sağlıklı Yaşam ve Stres Yönetimi Nedir?
Birey sağlıklı bir bütün olarak dünyaya gelir ancak kalıtımsal, çevresel ve zihinsel etmenlerle çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Sağlıklı yaşam beslenme alışkanlıkları, sosyal yaşantı ve çevre koşullarına bağlı olarak değişmektedir.
Sağlıklı Yaşam Nedir?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık; sadece bir hastalığın ya da herhangi bir sakatlığın yokluğu değil, hem fiziksel ve zihinsel hem de sosyal refahın iyi olması şeklinde tanımlanmıştır. Sağlık, iyi olma halinden ölüme kadarki süreci kapsamaktadır.
Sağlıklı kendiliğinden oluşan bir durum olarak algılansa da sağlıklı olmak için çaba gerekir. Bu yüzden her bireyin kendi sağlık biçimini oluşturması gerekir. Sağlıklı yaşam biçimi davranışların, alışkanlıkları, sağlığa ilişkin sorumlulukları ve bireyler arası ilişkileri kapsar. Kalıtım, çevresel faktörler, gelir düzeyi ve beslenme biçimi sağlıklı yaşamın belirleyici unsurlarındandır. Peki, sağlıklı yaşam için neler yapılabilir?
Sağlıklı Bir Yaşam İçin Neler Yapılmalı?
- Stresten uzak durun.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin.
- Şeker, yağ ve tuz kullanımına dikkat edin.
- Uyku düzeni oluşturun.
- Zararlı alışkanlıklardan uzak durun.
- Kilonuzu korumaya çalışın.
- Besinleri mevsimine göre tüketin.
- Sağlıklı ilişkiler kurulmalıdır.
- Beyninizi aktif kullanmaya çalışın.
Birey sağlıklı bir bütün olarak dünyaya gelir ancak kalıtımsal, çevresel ve zihinsel etmenlerle çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Sağlıklı yaşam beslenme alışkanlıkları, sosyal yaşantı ve çevre koşullarına bağlı olarak değişmektedir.
Sağlıklı olmak; doğru beslenmek, çevreyle iyi ilişkiler kurmak, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve hareket etmekle mümkündür. Beslenme, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir unsurudur. Ancak sağlıklı olmak yalnızca beslenmeyle değil sosyal ve ruhsal gelişime de bağlıdır. Kendinize uygun çeşitli korunma yöntemleri geliştirerek sağlığınızı koruyabilir, uzun yaşamın sırlarını çözebilirsiniz.
Sağlıklı yaşam ve beslenme hakkında daha fazla bilgi almak için Beslenme ve Diyetetik Bölüm Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Stres Yönetimi Nedir?
Stres, bireyin çevreyle etkileşime girmesi sonucu oluşan psikolojik ve fiziksel baskının oluşturduğu duyusal gerilim olarak tanımlanmaktadır. Bir diğer ifadeyle bireyin içinde bulunduğu çevreye uyum sağlayamaması sonucu beynimizin ve vücudumuzun verdiği tepkidir.
Stres sözcüğü Latince ‘’estrictia’’ fiilinden türetilmiş olup gerilim, baskı anlamlarına gelmektedir. Davranış ve ilişkiler üzerinde etkileri bulunan stres, günlük yaşamın vazgeçilmez bir ögesidir. Stres durup dururken oluşan bir durum olmamakla birlikte bireyler arası etkileşim var olduğu süreç kaçınılmaz bir olgudur.
Stres oluşumu kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Strese bağlı olarak gelişen etmenler ilk olarak psikolojik değişiklikler oluştururken bedensel rahatsızlıklara da yol açmaktadır. Stresin insan fizyolojisinde yol açtığı olumsuz etkilerden korunmada stres yönetimi kavramı ele alınmıştır. Stres, pek çok farklı şekilde yönetilebilir. En iyi stres yönetimi genellikle fiziksel ve psikolojik etkilerin bir araya gelerek oluşturduğu kombinasyonlardan oluşmaktadır.
Stresle Yönetimi İçin Neler Yapılabilir?
- Sağlıklı bir yaşam tarzı belirlemek
- Stresin kaynağını bulmak
- Başa çıkma stratejileri geliştirmek
- Eğitim almak
- Planlama yaparak öncelik belirlemek
Stresle başa çıkmak için öncelikle stresin kaynağının belirlenmesi gerekir. Kaynak belirlendikten sonra çeşitli stratejilerin benimsenmesi ile stres yönetimi sağlanabilmektedir. Olgular karşısında nasıl tepkiler verdiğinizi gözlemlemek nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında kolaylık sağlayacaktır.
Stres yalnızca olumsuz durumlarda ortaya çıkan bir olgu olmamakla birlikte her türlü olayda meydana gelebilen bir durumdur. Bu nedenle sağlıklı yaşamın önemli bir unsuru olan stres yönetiminin sağlanabilmesi oldukça önemlidir.
Günlük yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olan stres ve başa çıkma yolları hakkında daha fazla bilgi almak için Stresle başa çıkmada önemli yöntem ‘DKBY’ adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Okul Ortamında Mutlu Olmak İçin Tavsiyeler
- Üsküdar Üniversitesi’nde Dönemin İlk Öğrenci Kulüp Standları Açıldı
- İlginizi Çekmeyen Derslerde Nasıl Motive Kalabilirsiniz?
- Üniversiteye Yeni Başlayanlar İçin Faydalı İpuçları
- Üsküdar Üniversitesi 2024-2025 Dönemi Spor Takımları Seçmeleri Takvimi
- Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Kulüp Başvuruları Başladı!
- Kısmi Zamanlı Çalışma ve Yemek Bursları
- Üniversitenin İlk Haftasında Yapılan 5 Büyük Hata
- Üsküdar Üniversitesi Spor Takımlarını Yeni Oyuncularla Güçlendiriyor
- Üniversitede Motivasyonu Yüksek Tutmanın Yolları