13 Temmuz 2023
Sıcak Havalarda Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bu blog yazısında güneşin zararlı ışınlarından nasıl koruyabileceğinizi ve yaz aylarını nasıl daha sağlıklı bir şekilde geçirebileceğinizi tüm detaylarıyla keşfedeceksiniz.
Sıcak Havalarda Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Yaz sezonunun gelmesiyle beraber ülke genelinde yoğun bir sıcaklık artışı hakim. Bu sıcaklık nem ile bir araya geldiğinde ise bunaltıcı havalar kaçınılmaz oluyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık artışları günlük yaşantıyı da olumsuz etkiliyerek işlerimizin aksamasına neden oluyor. Bu yüzden gündüz dışarı çıkmakta zorlanıyor, bir an önce akşam olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla yazın gelişi ile içimiz her ne kadar kıpır kıpır olsa da bunaltıcı havalar hepimizin ortak sorunu haline geliyor.
Sıcak Havalardan Korunmanın 8 Yolu
Aşırı sıcaklara maruz kalındığında, kişideciddi sağlık sorunları oluşabilmektedir. Vücut dışarıdan aldığı ısıyı ter olarak dışarı atar. Böylelikle vücudün kaybettiği ısı dengelenmeye çalışılır. Ancak vücudun genel işleyişi için bu dengenin korunması tek başına yeterli olmamaktadır. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklara karşı gerekli tedbirler alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir. Tabii, bu durumla karşılaşmak istemeyiz. Peki, bunaltıcı havalarda hangi tedbirleri alıyorsunuz? Ya da hiçbir şey yapmadan güneş ışınlarından korunmaya mı çalışıyorsunuz?
İşte yaz aylarında sizin için bir rehber niteliğinde olmasını dilediğimiz altın değerinde tüyolar! Hazırsanız gelin başlayalım.
1- Bol Bol Su İçin
Sağlıklı bir bireyin günlük en az 2, ortalama 3 litre su içmesi gerekir. Ani sıcaklık artışlarında vücuttaki fazla ısı ter olarak dışarı atılır. Günlük su tüketim miktarına ulaştığınızda ise su hidrasyonu sağlanır. Susuz kalan bir vücut yorgunluk, halsizlik ve şiddetli baş ağrılarıyla karşı karşıya kalır. Yazın kavurucu sıcaklarında bol bol su içmeyi alışkanlık haline getirin. Güne zinde başlamak, ısı dengenizi korumak ve gün içerisinde eforunuzu kaybetmemek için sabah ilk uyandığınızda aç karnına su içmeye başlamanızı öneririz. Su, vücudun genel işleyişi için de oldukça önemlidir. Yaşamsal fonksiyonların işlevlerini sürdürebilmesi ve atıkların vücuttan uzaklaştırılması için ihtiyacınız olan su miktarını tüketmeye dikkat etmelisiniz. Ancak serinlemek için aşırı buz tüketiminden kaçınmanızı öneririz. Aksi takdirde diş eti ağrıları ve şiddetli baş ağrıları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
2- Açık Renk ve Hafif Kıyafetler Tercih Edin
Yaz aylarında güneş ışınlarını geçirmeyen açık renkli ve hafif kıyafetler tercih edilmelidir. Her dönemin en popüler parçalarından olan keten kumaş özellikle yaz günlerinin vazgeçilmezi. Beyaz, krem, ekru tonlarından ve nefes alabilen kumaştan yapılmış kıyafetler yaz sıcaklarında teri emer. Bu sayede vücut ısısı daha iyi şekilde korunur ve serin kalırsınız. Bunun yanı sıra viskon kumaşlarda da yaz aylarında sıklıkla tercih edilebilir.
3- Güneş Kremlerinizi Yanınızdan Ayırmayın
Sıcak havalardan korunmanın bir diğer önemli hususu da güneşten korunma araçlarının kullanımıdır. Güneş gözlüğü, şapka, güneş kremi, güneş sütü, nemlendirici…Yaz aylarında çantamızdan ayırmadığımız en temel korunma araçları.
Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için çeşitli tedbirler almak gerekir. Özellikle güneş gözlüğü tercih ederken camlarının ultraviyole ve mor ötesi ışınlarının geçişini önlediğinden emin olun. Uzmanlar genellikle ultraviyole 400 korumalı gözlük camlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Yetersiz bir gözlüğün görüş açınızı bozarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini unutmayın. Korunma araçlarının doğru kullanımı ile güneşin ciltte bırakacağı lekelenme ve kırışıklıkları da en aza indirebilirsiniz.
4- Pratik ve Besleyici Yemekler Tercih Edin
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarını karşılayacak besinlere odaklanmak önemlidir. Ağır, yağlı ve sıcak yiyecekler tüketerek sindirim sisteminizi olduğundan daha fazla yorabilir ve metabolizma hızını yavaşlatabilirsiniz. Bu da çeşitli mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bunun yerine içeriğinde yüksek miktarda su bulunan salatalık, karpuz ve kavun gibi besinleri tercih ederek sıvı dengenizi koruyabilir, tam tahıllı yiyecekler tüketerek de uzun süre tokluk hissi yaşayabilirsiniz. Ancak burada önemli olan kişinin kendi metabolizmasını tanıyor olmasıdır. Her vücudun ihtiyaçları farklı olabileceği gibi her besine karşı gösterdiği tutum da farklı olacaktır. Bu nedenle metabolizmanıza uygun besinler tercih etmeyi unutmayın.
İlginizi Çekebilir: Sağlıklı Bir Yaşam İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
5- Klima Ayarlarına Dikkat Edin
Güneşin kendini göstermesiyle birlikte insanlar serinlemek için farklı yollara başvurur. Bunlar arasında en yaygın olanı klima ve vantilatörlerdir. Yaz aylarında, hava sıcaklıkları normalin üzerinde seyreder ve böylelikle bulunduğunuz ortamdaki hava kalitesi düşebilir. Klima, ortamın sıcaklığını belli miktarlarda düşürerek serinlemenize yardımcı olur. Klimalı mekanlarda ortamın nem miktarını kontrol edebilir, bunun sonucunda terleme hissinizi ortadan kaldırabilirsiniz. Klima yalnızca ortamın ısısını düşürmez aynı zamanda havanın kalitesini de iyileştirir. Ancak yanlış klima kullanımı sonucunda çeşitli baş ve boyun ağrıları ortaya çıkabilir. Bu yüzden klima kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır. Bunlar;
- Klima ayarlarını 20-24 C arasında tutarak, ortamın aşırı soğumasından kaçının.
- Klimaların periyodik olarak bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin.
- İçeriye yeni hava girmesi gerektiğini unutmayıp tüm gün klimayı çalıştırmamaya dikkat edin.
- Klimayı ihtiyaç halinde kullanmanız önerilir. Aksi takdirde sürekli kullanımda bağımlılık yapabilir. Bu da enerji israfına neden olur.
6- Dinlenmek İçin Gölgelik Alanları Tercih Edin
Güneşin altında yorucu ve yoğun bir tempo halindeyseniz bu durum çabuk yorulmanıza ve yaptığınız işten sıkılmanıza neden olabilir. Kısa bir mola vermek veya dinlenmek için mümkün olduğu kadar ağaçlık veya gölgelik alanları tercih edin. Bu sayede serinlerken gün boyu enerjinizi de koruyabilirsiniz. Aksi takdirde güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalmak şiddetli baş ağrılarına, eklem ağrılarına ve halsiz hissetmenize neden olacaktır.
7- Erken veya Geç Saatlerde Dışarıya Çıkın
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında ciddi bir artış görülüyor. Gün içerisindeki ortalama sıcaklık aynı olsa da belli aralıklarda güneş etkisini daha fazla gösterebilmektedir. Uzmanlar güneşin en dik konumda olduğu 11.00 – 15.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamasını öneriyor. Sıcaklığın en yoğun hissedildiği bu zaman aralığında hem kendinizi daha yorgun hissedecek hem de yaptığınız işten daha az tatmin olacaksınız. Bu nedenle yaz aylarında erken veya geç saatlerde dışarı çıkmaya çalışın. Bu hem fiziksel hem de mental sağlığınız için daha iyi bir tercih olacaktır.
8- İşlerinizi Planlayın
Özellikle sıcak havalarda işlerinizi belli bir plan dahilinde gerçekleştirmek, verim alabilmek açısından oldukça önemlidir. Hava sıcaklığının daha düşük olduğu zaman aralıklarına göre bir plan oluşturmak işlerinizi kolaylaştıracaktır. Bunun için kendinizi öncelik sırası oluşturun. İşim önemli mi, ne kadar önemli, ne zamana yetiştirmesi gerekiyor?
Kendinize bu şekilde bir planlama yapmanız işlerinizi daha verimli bir şekilde halletmenizi sağlayacaktır. Aksi takdirde güneşin en tepede olduğu zamanlarda işlerinizi halletmek sizin için bir işkence haline gelebilir.
Sıcak havalarda fiziksel ve zihinsel sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Bu yazıda bu noktalara değindik. Siz de yukarıda yer alan tavsiyelerimize kulak vererek daha sağlıklı bir yaz sezonu geçirebilirsiniz. Sen de aşırı sıcaklarda serin kal, sağlığını koru.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Gençlik Kulübü Gençlik Politikaları Vizyon Çalıştayı Düzenledi
- ÜSKÜBAT Kulübü Akademik Makale Okuma ve Taraması Eğitimi Verdi
- STEM Projects Kulübü’nden “Bir Özgür Yazılım: GNU/Linux” Atölyesi
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk
- Üsküdar Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği Duygu Yönetimi ve Akran Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Üniversitesi Kalite Kulübü, Kalite Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği’nden "Antimikrobiyal Direnç: Geçmişin Dersleri, Günümüzün Mücadeleleri, Geleceğin Umudu" Paneli