17 Mayıs 2023
Sınav Çalışma Teknikleri Nelerdir?
Öğrenciler öğrenim süresi boyunca pek çok önemli sınavdan geçer. Bu sınavlarda başarılı olabilmenin yolu zamanı etkin kullanmak ve çalışmadan verim almaktır. Bir konuyu saatlerce çalışmak etkili çalışmak olduğu anlamına gelmemektedir.
Sınav Çalışma Teknikleri Nelerdir?
Öğrenciler öğrenim süresi boyunca pek çok önemli sınavdan geçer. Bu sınavlarda başarılı olabilmenin yolu zamanı etkin kullanmak ve çalışmadan verim almaktır. Bir konuyu saatlerce çalışmak etkili çalışmak olduğu anlamına gelmemektedir. Peki sınava hazırlık nasıl olmalı? Sınav hazırlık sürecimi nasıl daha verimli geçirebilirim? diye düşünüyorsanız gelin yazımızı okumaya başlayalım.
1. Çalışma Planı Hazırlayın
Öncelikle bir hedef belirlenmeli ve bu hedefe yönelik bir çalışma planı oluşturulmalıdır. Her öğrencinin dersi öğrenme potansiyeli farklılık gösterir. Bu nedenle çalışma planının bireysel olması gerekmektedir. Öğrenci kendini tanımalı ve buna göre göre bir ders çalışma planı oluşturmalıdır. Ders çalışma planı öğrencinin zamanı etkin kullanarak öğrenmesini sağlamaktadır. Çalışma planı hazırlanırken her derse yer verilmelidir. Günlük, haftalık veya aylık şeklinde çalışma planı hazırlanması öğrenciye sınav hazırlık sürecinde büyük kolaylık sağlayacaktır.
2. Çalışma Alanınızı İyi Belirleyin
Çalışma ortamında dikkatinizi dağıtacak tüm unsurlar ortadan kaldırılmalıdır. Dikkatinizi dağıtmayacak, güneş alan, havalandırması iyi ve rahat bir ortam tercih edilmelidir. Uykunuzu getirecek veya sizi dersin başından kaldırabilecek bir ortam oluşturulmamalıdır. Çalışma alanınızda yalnızca kitaplarınız, defterleriniz, kullanacağınız aletler ve atıştırmalıklarınız kalmalıdır.
3. Farklı Kaynaklardan Yararlanın
Çalıştığınız konu hakkında olabildiğince fazla kaynaktan yararlanın. Kullandığınız kaynakların doğruluğundan emin olun. Pratik yapmanız gereken bir ders ise ne kadar farklı soru tipi görebilirseniz sizin için o kadar iyi olacaktır. Kaynak arayışı içerisindeyseniz dijital platformlarda yer alan eğitim uygulamalarına da göz atabilirsiniz.
Öneri Yazısı:Yeni Teknoloji Eğitim Uygulamaları Nelerdir?
4. Konuları Tekrar Edin
Konuyu pekiştirmenin en etkili yolu tekrar etmektir. Tekrar edilen konu çok daha iyi anlaşılır. Bu nedenle bir konuyu tam anlamıyla kavrayabilmek için belli aralıklarla tekrar yapmak gerekmektedir. Aynı konu birden fazla kez tekrar edilirse beyinde uzun süreli kalıcı olmaktadır. Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin bilgilerinizi tazeleyebilecek ve diğer bilgilerle bağlantı kurabileceksiniz.
5. Not Tutarak Çalışın
Ders çalışırken önemli gördüğünüz kısımları akılda tutmak yerine mutlaka not alın. Böylece anlamadığınız bir noktada notlarınıza bakarak anlamanızı kolaylaştırabilirsiniz. Her şeyi yazmak yerine işinize yarayacak kısımlara öncelik verin. Kısa cümlelerle veya anahtar kelimelerle akılda kalmasını istediğiniz bilgileri gerektiğinde kolaylıkla hatırlayabilirsiniz. Tekrar yaparken notlardan yararlanmak oldukça önemlidir.
6. Çalışma Sürenizi Belirleyin
Aynı noktada sürekli ders çalışmak bir zaman sonra oldukça sıkıcı bir hale gelebiliyor. Bu yüzden çalışma seanslarınızı ve molalarınızı belirleyerek çalışma masasına oturun. Elbettek, bu süreyi çalışmanın gidişatı belirleyecektir. Mola vermek zihnin dinlendirerek performansı önemli ölçüde artırmaktadır. Ancak molalarda dersten bağınızı tamamen koparmanızı sağlayacak unsurlardan da uzak durmanız gerekir.
7. Arkadaşlarınızla Birlikte Çalışın
Grup halinde çalışmak bazen anlaşılmayan bir konunun daha çabuk öğrenilmesini sağlamaktadır. Öğrencilerin birbirlerine soru sorarak pratik yapması öğrenmeyi desteklemektedir. Saatlerce çalışıp anlamadığınız bir konuyu bu sayede arkadaşlarınızdan öğrenebilmeniz mümkün. Bu nedenle sizi motive edecek arkadaşlarınızla grup çalışması yapmanız eğlenerek öğrenmenizi sağlayacaktır.
8. Çalışma Kartları Hazırlayın
Ezberlemeniz gereken tarihler veya formüller mi var? Bunun için hemen bir çalışma kartı oluşturabilirsiniz. Kartın ön tarafına soruyu arka tarafına ise cevabını yazın. Böylelikle bu kartlar sayesinde oyun gibi öğrenebileceksiniz. Çalışma kartlarınızı kaybetmeyin ve öğrenene kadar sık sık göz atmayı ihmal etmeyin.
Öğrenciler sınava hazırlık sürecinde pek çok farklı teknikten yararlanmaktadır. Kimi çok çalışarak öğrenmek isterken kimi de çok çalışmadan öğrenmek ister. Ancak her iki şekilde amaç çalışmadan verim almaktır. Siz de sınav hazırlık sürecinizi daha verimli geçirmek istiyorsanız yukarıda yer alan tavsiyelerimize kulak vermenizde fayda var.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Kalite Kulübü’nden “Akademik Yolculuk: Devlet Bursu ile Yurt Dışı Yükseköğrenim” Konferansı
- İnsani Değerler ve Etik Kulübü’nden Anlamlı Huzurevi Ziyareti
- Cansağlığı Kulübü Aromaterapi Atölyesi Düzenledi
- Gençlik Kulübü Gençlik Politikaları Vizyon Çalıştayı Düzenledi
- ÜSKÜBAT Kulübü Akademik Makale Okuma ve Taraması Eğitimi Verdi
- STEM Projects Kulübü’nden “Bir Özgür Yazılım: GNU/Linux” Atölyesi
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk