13 Eylül 2023
Sosyal Çalışmaların Okul Başarısına Katkısı Nedir?
Okuduğunuz bölüm her ne olursa olsun, yeni insanlarla tanışmanın ve sosyal ilişkilerinizi geliştirmenin en iyi yollarını sizler için listeledik. Keyifli okumalar!
Sosyal Çalışmaların Okul Başarısına Katkısı Nedir?
Başarılı olmanın ardında sadece ders notları ve sınav sonuçları mı yatar? Belki de daha geniş açılardan bakmak gerekir.
Sosyalleşmek denince aklınıza ne geliyor? Sosyalleşmek temel olarak; yeni bağlantılar kurmak, yeni ilgi alanları keşfetmek, sınırsızca eğlenmek. Bazıları bu faktörlerin okul başarısı ile bir ilgisi olmadığını aksine başarısızlığa yol açtığını düşünebilir. Ancak yapılan son araştırmalar, sosyal çevrenin de başarı üzerinde etkin rol oynadığını kanıtlar nitelikte. Yazımıza başlamadan önce sosyalleşmeye dair tüm çekincelerinizi bir kenara bırakın. Çünkü, bu yazıda sosyalleşmenin, okul başarısına nasıl bir katkı sağladığını ve sosyalleşmek için neler yapabileceğinizi açıklayacağız.
Sosyal Öğrenci Olmak İçin Neler Yapmalı?
Üniversite hayatınız boyunca yeni insanlarla tanışmak için çok fazla fırsatınız var. İlk yıllarda sosyalleşmek için kendinizde yeterli özgüveni bulamayabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki, ekstrem koşullar olmadığı sürece en az iki sene bu okuldasınız ve gününüzün büyük bir kısmı burada geçecek. O yüzden yabancı hissetmenize hiç gerek yok. Aksine arkadaşlarınızla birlikte kampüs içerisinde sosyal bir kelebek olabilirsiniz. Peki kampüs içerisinde sosyalleşmek için neler yapabilirsiniz?
- Boş Zamanlarınızı Kampüste Geçirin
- Kulüp Etkinliklerine Katılın
- Birebir Diyaloglar Kurun
- Spor Takımlarına Dahil Olun
- Sosyalleşmek İçin Zaman Ayırın
- Sınıf Arkadaşlarınızla Aranızdaki Bağı Güçlendirin
Okuduğunuz bölüm her ne olursa olsun, yeni insanlarla tanışmanın ve sosyal ilişkilerinizi geliştirmenin en iyi yollarını sizler için listeledik. Hazırsanız gelin bu listeyi daha detaylı inceleyelim!
1- Boş Zamanlarınızı Kampüste Geçirin
Yalnızca ders saatlerinde okulda olmanın aksine, kampüs içerisinde vakit geçirerek yeni insanlarla olasılığınız çok daha yüksektir. Ders bitiminin hemen ardından eve dönmek yerine, birkaç saatinizi kampüste gezinmeye ayırın. Yemekhane, kafeterya, lobi veya kütüphane bunlardan herhangi biri olabilir. Yemeğinizini yiyin, kahvenizi için, biraz oturun ve ders çalışın. Kendinizi kampüse ne kadar ait hissederseniz, potansiyel arkadaşlıklarınız da o kadar artacaktır. Bu illa ki gülmek veya eğlenmek olmak zorunda değil, birlikte ders çalışabileceğiniz çalışma arkadaşları bulmak da sosyalleşmek için bir seçenektir. Güler yüzlü olun, insanlara selam vermekten çekinmeyin ve en önemlisi onların sizlerle aynı veya yakın yaş gruplarında olduğunu unutmayın!
Öneri Yazısı: Sosyal Hayat ve Akademik Dengenin Sırrı
2- Kulüp Etkinliklerine Katılın
Üniversiteler yalnızca eğitim vermekle kalmaz, keyifli zaman geçirebilmeniz için de çeşitli sosyal etkinlikler düzenler. Etkinliklerden haberder olmak için üniversitenizin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Ayrıca öğrenci etkinliklerinin çoğu Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından düzenlenmektedir. Bu nedenle etkinlik takvimine web sayfasından ve instagram, twitter ve linkedin gibi hesaplar aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Sizinle aynı ilgi alanlarına sahip öğrencilerle bir araya gelerek onlarla tanışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Kulüp etkinlikleri, kampüs içerisinde sosyalleşmek için harika bir seçenektir. Kendi ilgi alanlarınıza uygun bir öğrenci kulübüne dahil olarak siz de sosyal ağlarınızı genişletebilirsiniz.
3- Birebir Diyaloglar Kurun
Arkadaşlıklarınızı güçlendirmek için birebir vakit geçirebilir ve buluşmalar planlayabilirsiniz. İster sınıf arkadaşlarınız olsun, ister kampüste herhangi bir arkadaşınız olsun ders dışında aktivite yapmak, birbirinize karşı daha samimi ve içten olmanızı sağlayacaktır. Kahve içmek, alışveriş yapmak veya sinemaya gitmek, gün içerisinde yapabileceğiniz sayısız aktiviteden yalnızca birkaçı. İlk adımı atmaktan çekinmeyin, sosyalleşmenin anahtarı çoğu zaman ilk adımı atmaktır.
4- Spor Takımlarına Dahil Olun
Aktif olmayı seviyor ve bunu günlük rutinize dahil etmek istiyorsanız üniversitenizin spor takımına katılmak sizin için harika bir fırsattır. İster uzun yıllardır tek bir spor branşı ile ilgilenmiş olun, ister daha önce hiç yapmadığınız bir spor dalını denemek isteyin spor kulüpleri tüm öğrencilerin katılımına açıktır. Bunun ilk yapmanız gereken ilk şey aktif olan öğrenci kulüplerini keşfetmek ve kendiniz için en ideal kulübü seçmektir. Üstelik bunun için profesyonel bir sporcu olmanıza gerek yok. Zamanla takım üyeleri ile aranızda bir bağ kurulacak ve bu bağ yalnızca eğitim hayatınızda değil, mezuniyet sonrası dönemde de sizi olumlu etkileyecektir.
5- Sosyalleşmek İçin Zaman Ayırın
Sosyal ve akademik hayat arasındaki dengeyi korumak, başarıya giden yolda en önemli iki unsurdur. Zihninizi rahatlatmak ve arkadaşlarınıza vakit ayırmak için öncelikle bir planlama oluşturmanız gerekiyor. Bu planlamayı yaparken dersleriniz için yeterli vakti ayırdığınızdan ve son teslim tarihi yaklaşan ödevlerinize öncelik verdiğinizden emin olun. Bu sayede önceliklerinizi aradan çıkarmış olup, geri kalan vakti sosyalleşmek için ayırabileceksiniz. Motivasyonunuzu en çok etkileyecek olan faktör dışarıya ödev götürmek olacaktır. Çünkü bu şekilde ne dışarda geçirdiğiniz vakitten bir şey anlayacak ne de ödevinizi istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Planlamayı yaparken hem dersleriniz hem de arkadaşlarınız arasındaki dengeyi korumaya çalışın.
6- Sınıf Arkadaşlarınızla Aranızdaki Bağı Güçlendirin
Herşeyden önce sınıf arkadaşlarınız sizinle benzer hedeflere ve ideallere sahip kişilerdir. Bir konu hakkında farklı görüşler alabilir ve bakış açınızı genişletebilirsiniz. Ancak bunun için sağlıklı bir iletişim ortamı gerekir. Konuşma tarzınız, kıyafetleriniz veya yetenekleriniz kendi arkadaş çevrenizi oluşturmak için temel kriterlerdendir. Ayrıca ekip çalışmalarına ortak olarak sosyal çevrenizi genişletebilirsiniz. Aktif olmak, sosyal olmak ve girişken olmak arkadaşlarınız arasında sizi öne çıkacak özelliklerden birkaçıdır. Dolayısıyla sınıf arkadaşlarınıza vakit ayırarak kendi sosyal çevrenizi oluşturabilirsiniz.
Öğrencilik hayatı sabahlara kadar masa başında geçen saatlerin yanı sıra gülüp eğlenmek için de harika bir zaman aralığıdır. Öncelikle üniversitede farklı özelliklere sahip çok sayıda insanla tanışmaya hazır olun. Üniversitede sosyalleşmek, birden fazla faktörün bir araya gelmesi ile mümkün olup, atılgan olmayı gerektiren bir kavramdır. Ufak bir tavsiye; üniversite etkinliklerine katılmaktan, arkadaşlarınızla vakit geçirmekten, kampüste gezinmekten kendinizi alıkoymayın.Bu yazının üniversite hayatınız boyunca, bir rehber niteliğinde olmasını ve kendinize ait bir şeyler bulmanızı diliyoruz!
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nı ilgili blog yazılarına göz attınız mı? İncelemek için hemen tıklayın!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Üniversite Hayatını Kolaylaştıran İpuçları
- Diş Hekimliği Öğrenci Birliği Kulübü, "Diş Hekimliği Öğrencileri Tanışıyor" Etkinliği Düzenledi
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü, "Tech’e Tech ‘24" Etkinliğiyle Kulüp Üyelerini Buluşturdu
- Medikalde Teknobilim Kulübü, "Heykel Atölyesi" Etkinliğiyle Yıla Merhaba Dedi
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü, "Hastane Ziyareti ve Çocuk Şenliği" Etkinliği Düzenledi
- Öğrenci Olmanın Güzel Yanları
- Üsküdar Üniversitesi Tarih Kulübü, Atatürk’ü Anma Etkinliği Düzenledi
- Endüstri ve Liderlik Öğrenci Kolu Kulübü, LinkedIn Eğitimi Düzenledi
- Havacılık ve Girişimcilik Kulübü'nün “Türk Hava Yolları ile Gökyüzüne Yolculuk" Etkinliğine Büyük İlgi
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencileri Anıtkabir Ziyaretinde!