18 Temmuz 2023

Tercih Döneminde Yapılan Hatalar

Hazırladığımız bu içerikte, tercih döneminde öğrencilerin yaptığı en yaygın hataları detaylı bir şekilde ele alacağız. Çok daha fazlası yazımızın devamında!

Tercih DönemindeYapılan Hatalar

Üniversite tercihleri yaparken öğrencilerin büyük bir kısmı hatalarına ve korkularına yenik düşüyor. Ancak, bu süreçte yapılan hatalar geleceğinizin farklı bir noktaya gelmesine neden olabilir. Peki, bundan sonraki hayatınızda olmak istediğiniz kişiye karar verdiniz mi? Ya da tercih yaparken çevrenin baskına uyarak mı karar verdiniz? Cevabınız evet olabilir. Ancak endişelenmeyin! Hazırladığımız bu içerikte, tercih döneminde öğrencilerin yaptığı en yaygın hataları detaylı bir şekilde ele alacağız. Böylelikle üniversite kapılarına bir adım kala, sizi yanlışa sürükleyen talihsiz hataları geride bırakacaksınız.

Peki, kariyer kapılarınızın anahtarını çevirmeye ve hatalarınızla yüzleşmeye hazır mısınız? Öyleyse, gelin tercih heyecanınızı üstesinden beraber gelelim!

1- 24 Tercihin Tamamının Doldurulması Gerektiğini Düşünmek

Üniversite tercihi yaparken adaylara 24 tercih hakkı verilir. Yapılan en büyük yanlışlardan biri bu listeyi doldurmaya çalışmak. Eğer tercihlerinize güveniyorsanız bu listeyi elbette doldurun. Ancak böyle bir zorunluluğunuz olmadığını unutmayın. Adaylar bu listeyi doldurmak için ‘’nasıl olsa gelmeyecek, bu bölümü de yazayım’’ düşüncesiyle istemedikleri bölümleri de yazıyorlar. Ancak işler her zaman planladığınız gibi gitmeyebilir ve o bölüme yerleşebilirsiniz. Dolayısıyla aday ister tek tercih yapsın, ister 24 tercih hakkının tamamını da doldursun tercih ekranı başvurunuzu onaylayacaktır. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken nokta, tercih listesine yazdığınız bölüme yerleştikten sonra, kayıt yapmaktan vazgeçtiğinizde ortaöğretim başarı puanı yani OBP’nizin yarı yarıya düşeceğini bilmektir.

Öneri Yazısı: Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

2- Sıralamaya Göre Değil Puana Göre Tercih Yapmak

Adayların tercih yaparken sonuç belgesinde dikkate alması gereken kısım başarı sıralamasıdır. Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra üniversite ve program sıralamalarında değişiklikler olabilmektedir. Eğitim danışmanları tercih aralığınızı başarı sıralamanızın yarı oranı üstünde ve yarı oranı altında tuttuğunuzda yerleşme şansınızın daha fazla olduğunu söyler. Örnek verecek olursak; başarı sıralaması 50 bin olan bir aday, tercih yaparken 25 bin ve 75 bin aralığındaki bölümleri listesine ekleyebilir. Böylelikle ek tercihlere kalmadan ilgili bölüme yerleşme şansınız artacaktır.

3- Üniversite ve Program Hakkında Detaylı Araştırma Yapmamak

Tercih sıralamanızı yapmadan önce okumak istediğiniz üniversite ve program hakkında detaylı bir araştırma sürecine girmelisiniz. Üniversitenin öğrenciye sunduğu imkanlar, bölümün istihdam oranı, müfredatı, akademisyenleri, üniversitenin konumu, ulaşımı, bursları, kampüsü tercih listenizde o okula yer verirken düşünmeniz gereken en önemli kriterlerdir. Tercih öncesi detaylı bir araştırma yapmak, üniversiteye ve bölüme olan önyargılarınızı azaltacaktır. Böylelikle daha bilinçli bir tercih listesi oluşturmuş olacaksınız.

4- Puanım Ziyan Olmasın Diye Tercih Yapmak

Üniversite sınavından başarılı bir sonuç aldınız ancak bu istediğiniz bölüm için yeterli olmayabilir. Adayların büyük bir çoğunluğu puanı boşa gitmesin diye tercih listesine istemedikleri bölümü ekliyorlar. Örneğin, sırf puanı yettiği için mühendislik istediği halde tıp yazanlar veya psikoloji isterken hukuk yazanlar. Adayların büyük bir kısmı bunu yaparken iş imkanlarını ve mesleğin popülerliğini göz önünde bulunduruyor. Ancak yerleştirme ekranında istediği sonucu göremeyince mutsuz olabiliyor. Bu noktada karar verirken kendinize şu soruları sormalısınız. ‘Gerçekten bu mesleği mi istiyorum? Ya da ilerde kendimi nerede görmek istiyorum? Bu sorulara yanıt verdiğiniz takdirde sırf puanınızı değil geleceğinizi de ziyan etmemiş olacaksınız.

5- Başarı Sıralamasının Aynı Kalacağını Düşünmek

Üniversite tercihi yaparken bölümün önceki yıllardaki başarı sıralamalarını göz önünde bulundurun. Bu size o bölümde okuyan öğrencilerin ortalama başarı aralığını verecektir. Ancak bu sıralamanın her sene değişebileceğini unutmayın. Ne de olsa sıralamam yetiyor, bu bölüm kesin gelir diyerek diğer tercihlerinizi de riske atmış olacaksınız. Bunun yerine kendi başarı sıranızın çok üstünden olmayacak şekilde başlayıp, kendi sıralamanızın daha altında biten bir liste oluşturmalısınız. Ancak bazı adaylar istediği bölüm olmadan okumak istemiyor. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız ek yerleştirmelere kalmadan doğru bir tercih listesi oluşturmanız gerekiyor. Geçmiş yıllara göre daha yüksek sıralama yapmanız o bölüme kesin yerleşeceğinizin garantisini vermemektedir. Bu oranın sabir kalmayacağını göz ardı etmeyin.

Öneri Yazısı: Doğru Üniversite Seçimi Nasıl Olmalıdır? Tercih Sıralamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

6- İlgi, Beceri ve Yetenekleri Dikkate Almamak

Eğer uzun yıllardır hayalini kurduğunuz bir meslek yoksa tercih döneminde her mesleğin size yatkın olduğunu düşünebilirsiniz. Adayların büyük bir kısmı bu karmaşa arasında kalıp içlerinde daha itibarlı olan bölümü tercih ediyor. Elbette hepimiz geleceğimiz için en iyi statüye sahip olmak isteriz. Bu bir bakımdan doğru olsa da eğer ilgi ve becerileriniz bu mesleğe yatkın değilse zorlu bir eğitim süreci sizleri bekliyor olabilir. Seçtiğiniz mesleğin bundan sonra işiniz olduğunun bilincinde olup tercih yapmalısınız. Aksi takdirde yıllar geçse de hala farklı meslek dallarında iş arayabilirsiniz. Bu nedenle bölüm seçerken ilk olarak ilgi ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

7- Başkalarının Tercihine Göre Karar Vermek

Tercih sürecinde karar verirken çevrenin etkisi altında kalabilirsiniz. Aileniz veya arkadaşlarınız istediği için değil kendiniz istediğiniz için o bölümü seçmelisiniz. Bazı aileler çocuklarına okuyamadığı bölümü okutmak isterken bazıları aile işinin devam etmesi için baskı yapabilir. Onlar sizin için her ne kadar en iyisi düşünseler de kararı veren son kişi siz olmalısınız. Sırf popüler veya istihdam oranı çok diye değil kendi ilgi ve hedeflerinize göre bir tercih yapmalısınız. Çevrenin baskısından kurtulmak için önce ne istediğinize karar vermelisiniz. Unutmayın ki o bölümü okuyacak olan kişi sizlersiniz.

8- Vakıf Üniversitelerinin Öğrenim Ücretlerini Araştırmamak

Tercih döneminde vakıf üniversiteleri hakkında yapılan en büyük yanlış burs olanakları hakkında yeterince bilgi almamaktır. Eğer bir vakıf üniversitesinde okumak istiyorsanız öncelikle program ücretleri ve burslar hakkında bilgi almalısınız. Eğitim sürecinizde çeşitli zorluklarla karşılaşmamak için seçmiş olduğunuz bölümün maddi durumunuza uygun olduğuna dikkat edin. Bu süreçte üniversitelerin web sayfalarından bilgi alabilir veya tercih tanıtım günlerinde seçmiş olduğunuz üniversiteyi ziyaret edebilirsiniz. Burslu demek yüzde yüz burslu olacağınız anlamına gelmemelidir. Puanınıza ve başarı sıralamanıza göre çeşitli burslardan yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra eğitimine devam ederken başarı bursu, sporcu bursu ve kardeş bursu gibi farklı burslar da sizleri bekliyor.

Üsküdar Üniversitesi Burs Olanakları Hakkında bilgi almak için Burslar ve Öğrenim Ücretisayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tercih dönemi, geleceğinizi şekillendireceğiniz heyecanlı ve karmaşık geçen bir süreçtir. Bu süreç içerisinde çeşitli hatalar yapabilir ve hedeflerinizden sapabilirsiniz. Popüleritenin veya çevrenin tercihlerinizin önüne geçmesine izin vermeyin. Unutulmamalısınız ki, bu kararı verecek olan sizlersiniz. Yapacağınız seçimler her zaman sizin elinizde. Bu süreçte tüm adaylara başarılar dileriz.


Görüntülenme