30 Kasım 2023

Turlama Tekniği Nedir? Nasıl Yapılır?

Sınav başarısını artırmak ve vakit kaybının önüne geçmek için uygulayabileceğiniz bir çok sınav tekniği vardır. Turlama tekniği de bunlardan biridir. Peki turlama tekniği ve nasıl uygulanır?

Turlama metodu, sınavın zorluk seviyesine göre uygulanan bir stratejidir. Bu teknik öğrencinin kolay sorulara öncelik vererek zor olanları sona bırakmasına dayanır. Bu sayede öğrenci vakit kaybı yaşamadan her soruyu görmüş olur ve zor sorular için düşünme fırsatı bulur.

Turlama tekniği hakkında çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Öneri Yazısı: Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri

Turlama Tekniği Nedir?

Turlama tekniği, kolay olan soruları çözdükten sonra zor olanların başına işaret koyarak ikinci tura bırakılmasıdır. Bu yöntem, sınavlarda zamanı verimli kullanmanızı sağlar. Zor olan bir soruya fazla vakit ayırmak sizi demoralize eder ve diğer sorulara odaklanmanızı zorlaştırır.

Turlama tekniğinde öğrenci, yapamadığı her sorunun başına bir işaret koyarak ikinci turda dönmesi gereken soruların listesini oluşturur. Soruları zor veya daha zor olacak şekilde farklı simgelerle belirleyebilirsiniz.

Bu yöntem sayesinde, öğrenci soruları derecelendirerek cevabından emin olduğu soruları garanti altına alır ve daha sonra tüm odağını çözemediği zor sorulara verir.

Turlama Tekniği Nasıl Yapılır?

Turlama tekniği doğru uygulandığında sınav başarısını %50’den fazla üste taşır. Peki, turlama tekniği nasıl uygulanır, aşamaları nelerdir? Gelin, beraber bu kısmı daha detaylı inceleyelim.

1. Öğrenci sınavı çözmeye ilk sayfadan düzenli bir şekilde başlar.

2. Kolay veya düşük zorlukta soruların başına bir işaret eklenir ve diğer soruya geçilir.

3. İşaretlemenizi zorluk düzeyine göre derecelendirebilirsiniz. Örneğin zor veya daha zor sorulara farklı işaretler seçilebilir.

4. Sorular bitince işaretli olan sorulara tekrar dönülür.

5. Turlama tekniğinde önemli nokta, işaretlere göre hareket etmektir.

6. Daha düşük zorluktaki sorular çözülmeye başlanır.

7. Eğer vakit olursa işaretlediğiniz ve emin olamadığınız zor sorulara tekrar bakabilirsiniz.

8. Turlama tekniğini uygularken çözülemez denilen soru için bile yeterli düşünme zamanı bulabilirsiniz.

9. Soruları zorluk derecesine göre ayırırken hiçbir zaman önyargılı olmayın ve kendinize daima güvenin.

Turlama yöntemi, öğrencinin sınav süresini daha etkin kullanabilmesi için sıklıkla tercih edilen bir metotdur. Bu bölümü özetlemek gerekirse, öğrenci ilk olarak sınav kağıdını inceler ve soruları zorluk düzeyine göre ayırır ardından kolay olanları çözmeye başlar.

Zor soruları en sona bırakılarak sınav bitimine az bir süre kala kafa karışıklığına neden olmaz. Böylece, sınav başarısı öğrencinin zamanı kullanma biçimine göre çok daha olumlu sonuçlanır.

Turlama Tekniği İşe Yarıyor Mu?

Cevabımız kesinlikle evet! Turlama tekniği, öğrencinin zamanı etkin kullanarak tüm sorulara yeterli zamanı ayırması için en etkili stratejilerden biridir. Düşük veya normal zorluktaki sorulara öncelik vermek, daha zor sorular için önemli bir motivasyon kaynağıdır.

Turlama tekniği sayesinde kolay olan sorularda hata yapma riskiniz azalır ve zor olan sorular için düşünme zamanınız artar. Bu nedenle turlama yöntemi, oldukça faydalı bir sınav çözme metodudur.

Turlama Tekniği İle Netler Artar Mı?

Turlama tekniği, kpss, ales, yks, lgs veya üniversite sınavları dahil öğrencilerin her sınavda kolaylıkla uygulanabilecek bir yöntemdir. Sıklıkla uygulanmasının sebebi ise, elbette netleri artırıcı etkisi olmasıdır.

Yöntemi bilmek kadar doğru uygulamak her zaman için önemlidir. Bu sınav metodu sayesinde öğrenciler öncelikle düşük zorluktaki soruları çözerek diğer sorular için motivasyon depolar.

Sınavın en zor sorunun ilk soru olabileceğini ve eğer ilk soruda takılıp kalırsanız zaman yetmeyeceği için başarısız olma riskinin artacağını göz ardı etmeyin.

İlginizi Çekebilir: Öğrenme Stratejileri Nelerdir?

Turlama Tekniğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Her sınav tekniğinde olduğu gibi turlama metodunda da öğrencilerin birkaç noktaya dikkat etmesi gerekir. Peki bu noktalardan en önemlileri nelerdir? Birlikte bakalım.

1. En önemli tavsiyemiz bu metodu ilk kez sınav anında uygulamak yerine hazırlık sürecinde birkaç kere denemiş olmanızdır. Aksi takdirde panik veya stres olabilirsiniz.

2. Sorunun başına çözemediğinizi belirten bir işaret koyarken kesinlikle moralinizi bozmayın. İkinci turda çözmek için yeterli vaktiniz olacaktır.

3. Boş bıraktığın soruları optik kağıdında kontrol etmeyi unutmayın. Optik kağıdında kaydırma yapmak veya kodlama yanlışlığı yapmak tüm netlerinizi bir anda götürebilir.

4. Sınavın son anına kadar kendinize güvenin ve yapabileceğinize inanın. Eğer cevaptan eminseniz hiç tereddüt etmeyin ve direkt işaretleyin. Çok düşünmek yanlış işaretleme yapmanıza neden olabilir.

Yukarıda sıraladığımız ipuçlarını dikkate alarak, sınavda başarı oranınızı çok daha yukarıya taşıyabilirsiniz. Soruyu anlamak ve çözmek kadar optik kağıda geçirmenin de önemli olduğunu mutlaka göz önünde bulundurun. Optik kağıda yapılan işaretlemelerin esas cevap olduğunu unutmayın.

Sınav Çalışma Teknikleri İşe Yarıyor Mu?

Sınav çalışma teknikleri, öğrencinin zamanı etkin kullanarak en fazla neti yapmasını sağlar. Öğrenme biçimleri ve çalışma teknikleri farklılık gösterse de buluşulan nokta, işe yarıyor olmasıdır.

Önemli olan, öğrencinin kendine uygun bir ders çalışma tekniği belirlemesi ve bu metotla sınava hazırlık yapmasıdır.

Sınava hazırlık sürecinde ve sınav anında bu metotları uygulamak rakiplerinize fark atmanızı kolaylaştırır ve netlerinizi yükseltir. Zor sorularla vakit kaybetmek yerine önceliği düşük zorluktaki sorulara vererek ikinci turda cevapsız tüm soruların yanıtı için aklınızda bir fikir oluşturmuş olursunuz.

Sınav çalışma teknikleri hakkında çok daha fazla ipucu için bizi takip etmeye devam edin. Tüm sınavlarınızda başarılar dileriz!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı SKS Blog sayfamızı ziyaret ettiniz mi? Hemen inceleyin!


Görüntülenme