29 Mart 2024

Uçma Korkusu Nedir? Nasıl Yenilir?

Havayolu şirketleri, rahat bir uçuş deneyimi sunmanın yanı sıra zamandan tasarruf ettirmeleri ile de popülerliğini her geçen gün artırıyor. Yolculuk her ne kadar büyüleyici olsa da bazıları için tam bir kabus olabilir.

Bu sebepledir ki, uçuş korkusu kavramı son zamanların en çok yaşanan fobilerinden biridir. Fobi diyoruz çünkü literatürde bu kavram hastalık olarak değil, bir tür kaygı bozukluğu olarak nitelendirilmiş ve buna yönelik çeşitli tedavi yolları aranmıştır.

Siz de bu durumdan muzdaripseniz yazımızı okumaya başladığınızdan beri kaygılı ve gergin hissediyor olabilirsiniz. Ancak olumsuz düşünceleri bir kenara bırakın. Yazımızın devamında uçak korkusunun nedenlerini ve bu korkunun üstesinden gelmenin yollarını keşfedeceğiz.

Uçma Korkusu (Aerofobi) Nedir?

Uçakla seyahat etme fikri bile sizi endişelendirmeye yetiyor mu? Merak etmeyin, bu korkuyu yaşayan binlerce insan var!

Uçma korkusu, hava yolculuğu esnasında kişide görülen yoğun korku ve panik halidir. Bu kavram literatürde aerofobi olarak da geçmektedir. Kişi eğer uçma korkusu diye bir kavram olduğundan haberdar değilse, kendi içerisinde bu durumun oluşmasına neden olan çeşitli etkenleri öne sürebilir.

Uçma korkusundan muzdarip bireyler, havada geçirdiği bu yolculuğun sonunun genellikle felaketle biteceğini düşünür ve bunun için çeşitli senaryolar kurgular. Korkunun derecesi arttıkça kişinin hal ve hareketlerinde birtakım değişiklikler gözlemlenir. Bu da uçak korkusunun hem zihinsel hem de fiziksel etkilerinin de olduğunun önemli bir göstergesidir.

Uçma Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Havaalanına yaklaştıkça anksiyeteniz artıyor ve kendinizi olabilecek en kötü senaryolara karşı mı hazırlıyorsunuz?

Uçma korkusu olan kişiler, zorunda kalmadıkça bu yolculuğun bir parçası olmak istemezler. Seyahat sebebi her ne olursa olsun bu kişiler havayolu aracına binmemek için alternatif çözüm yolları ararlar. Uçağın kalkış saati yaklaştıkça bu kişiler yoğun bir stresle karşı karşıya kalır. Bu esnada kişide ortaya çıkan belirtiler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir;

· Aşırı terleme

· El ve ayakta uyuşma

· Göğüs ağrısı, sıkışma hissi

· Nefes alma zorluğu

· Mide rahatsızlığı, hazımsızlık veya kusma

· Baş dönmesi

· Terleme, üşüme veya titreme

· Baygınlık hissi

· Kalp çarpıntısı

· Sinirlilik hali

· Boğazda yanma ve ağız kuruluğu

Uçak korkusu olan bireylerde yaygın olarak görülen semptomlar bu şekildedir. Korkular başlangıç seviyesindeyken kontrolü ele almak mümkünken, yaşanan kaygı ileri boyutlara ulaştığında kişide önlenemeyen davranış değişiklikleri ortaya çıkar. Uçak korkusuna sahip kişiler için her geçen gün yeni tedavi yöntemleri ortaya çıkmaktadır.

Uçma Korkusunun Sebepleri Nelerdir?

Uçma korkusu kişide sonradan gelişen ve ortaya çıkışı kişiden kişiye değişen bir tür fobidir. Doğuştan var olan bir korku olmadığı gibi tedavi edilemez bir durum değildir. Bu kaygı oluşumunu tetikleyen bir takım unsurlar bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

1.     Kişi, uçuş kazaları ile ilgili kulaktan dolma ve abartılı birtakım şeyler duymuş olabilir,

2.     Daha önce kişi, bir uçak kazasına şahit olmuş olabilir ve bu onda travmatik bir etki bırakmış olabilir,

3.     Kişide yükseklik korkusu veya kapalı alan korkusu (klostrofobi) bulunabilir,

4.     Kontrolü sürekli elinde tutan kişiler uçaktayken kontrolü kaybetme hissini yaşayabilir, böylelikle kişi korkuya kapılabilir.

5.     Çevredekilerin uçakla ilgili kaygıları içselleştirilerek benimsenmiş olabilir.

Aerofobinin oluşmasında farklı pek çok sebep bulunabilir. Herkesin uçuş deneyimi aynı olmayacağı gibi sonrasında hissettiği duygular da aynı olmayacaktır.

Uçuş korkusu çevresel faktörlerle ortaya çıkabileceği gibi içsel travmalar sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla, kişi uçuş esnasında kendinde oluşan değişimleri gözlemlemeli ve sonrasında bu farklılıklara yönelerek bir tedavi yolu izlemelidir.

Uçma Korkusu Tedavi Edilebilir Mi?

Uçma korkunuzun olduğunu biliyor ve bu korkunuzun tehlikeli boyutlara ulaştığını düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmanızı öneririz. Uçuş esnasında yaşadığınız duygu durum değişimini için personellerden destek isteyebilirsiniz.

Uzmanlara göre, kişi uçma korkunuzun üstesinden gelebilmek için uzman desteği alabileceği gibi bunu kendi de yapabilir. Burada önemli olan kendinize güvenmek ve bunun için kendinize zaman tanımanızdır.

Uçma Korkusunun Üstesinden Nasıl Gelinir?

1.     Korkmanıza neden olan faktörü belirleyebilmek, uçma korkunuzun üstesinden gelmenin ilk adımıdır. Uçağın iniş anı mı, kalkış anı mı, türbülans sesi mi, yüksekliği mi yoksa kontrolsüz kalışınızın mı sizi tetiklediğini belirlemeye çalışın.

2.     Hava durumu araçlarından uçuş günü havanın nasıl olacağını öğrenerek kendinizi bu duruma hazırlayabilir, böylelikle daha öngürülebilir bir yolculuk yaşayabilirsiniz.

3.     Uçuş esnasında müzik dinlemek, kitap okumak, dizi veya film izlemek uçuşa odaklanmamanızı sağlayacak, böylelikle uçuyormuş hissine kapılmayacaksınız.

4.     Eğer yolculukta tek başınıza değil de yanınızda birileri varsa bu sizin için büyük bir avantajdır. Sizi tetikleyen nedenlerin neler olduğunu konuşabilir veya bambaşka bir konu hakkında konuşarak dikkatinizin dağılmasını sağlayabilirsiniz.

5.     Korkuya kapıldığınız anlarda derin nefes almanızı öneririz. Rahatlamak stresi azaltmanın ilk adımıdır. Bu yüzden kaygılı ve stresli anlarda derin nefes alma tekniklerini uygulamanızı öneririz.

6.     Uçuş esnasında uyuyarak daha rahat bir yolculuk deneyimi yaşayabilirsiniz.

7.     Stres seviyeniz arttığında kabin görevlileribden yardım talep edebilirsiniz, mutlaka yardım olacaklardır.

Uçma korkusu olan kişilerin yaşam kaliteleri ciddi ölçüde olumsuz etkilenmektedir. Yaşanılan korku tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Burada önemli olan doğru teşhis ve tedavi yönteminin belirlenmesidir. Unutmayın, gökyüzündeki özgürlüğe kavuşmak için korkularınızla yüzleşmelisiniz. İşte şimdi cesaretinizi toplamanın ve heyecan dolu bu yolculuğa kanat açmanın tam vakti!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? SKS Blog'u incelemek için tıklayın!


Görüntülenme