07 Ocak 2022

Uluslararası Bir Üniversitede Öğrenci Olmanın Kültürel Katkıları Nelerdir?

Geçmişten günümüze üniversiteler, öğrencilerine akademik gelişim sağladığı kadar onları sosyal olarak da geliştiren ve kendilerini keşfetmelerine olanak tanıyan bir yapıya sahip olmuştur. Özellikle dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencilerle okuduğunuz bir uluslararası üniversitede kendinizi birçok yönden geliştirebilir, kendinize özgü değerler sisteminizi oluşturabilirsiniz. Bu yazımızda uluslararası bir üniversitede öğrenci olmanın kültürel katkılarını inceledik. İyi okumalar.

Geçmişten günümüze üniversiteler, öğrencilerine akademik gelişim sağladığı kadar onları sosyal olarak da geliştiren ve kendilerini keşfetmelerine olanak tanıyan bir yapıya sahip olmuştur. Özellikle dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencilerle okuduğunuz bir uluslararası üniversitede kendinizi birçok yönden geliştirebilir, kendinize özgü değerler sisteminizi oluşturabilirsiniz. Bu yazımızda uluslararası bir üniversitede öğrenci olmanın kültürel katkılarını inceledik. İyi okumalar.

  • Dünya Kültürleri Hakkında Bilgi Sahibi Olunur

  • Olaylara Bakış Açınız Gelişir

  • İnsanları Olduğu Gibi Kabul Etmenize Katkı Sağlar

  • Yabancı Dil Becerilerinizi Geliştirir

  • Özgüven ve Tecrübe Sahibi Olursunuz

  • Kolaylıkla Kültürel Paylaşımlarda Bulunabilirsiniz

  • Kültürel Birliktelik Sağlanmasına Katkı Sağlar.

DünyaKültürleri HakkındaBilgi Sahibi Olunur

Uluslararası Üniversite demek dünyanın çeşitli coğrafyalarından birbirinden farklı kültürlerin bir arada bulunması demektir. Bu kültürleri tanımak ve onlarla etkileşim hâlinde olmak kişiye tahmin edemeyeceği kadar zengin değerler katar. Yeni kültürlerle tanışan biri değişimlere daha kolay uyum sağlayabilir, esnek düşüncelere sahip olur. Olayların tek bir boyuttan ibaret olmadığını görebilir, çeşitliliğin hayatın getirdiği bir zorunluluk olduğunun bilincine varır.

Farklı bir milletten arkadaşınız olduğunda ondan ülkesine ve kültürüne dair, farklı kaynaklardan araştırarak bulamayacağınız bilgiler edinebilirsiniz. O ülkenin mutfağını, gelenek-göreneklerini, müziğini, edebiyatını ve daha birçok özelliğini öğrenebilirsiniz.

Olaylara Bakış Açınız Gelişir

Üniversite, bir yetişkin olarak girdiğiniz ilk sosyal ortamlardan biridir. Arkadaş edinip sosyal çevrenizi genişletirsiniz. Paylaşımlarda bulunabileceğiniz, eğlenebileceğiniz ve güzel vakit geçirebileceğiniz dostluklar kurmak istersiniz. Uluslararası bir üniversitede ise bu dostlukları farklı ülkelerden gelen öğrencilerle kurabilirsiniz. Kültürel benzerliklerinizi ve farklılıklarını görmek sosyal becerilerinizi geliştirir. Başka bakış açılarını görmek düşünce dünyanızı zenginleştirir. Empati kurmayı ve bir soruna farklı açılardan bakmayı öğrenirsiniz.

İnsanlarıOlduğu Gibi Kabul Etmenize Katkı Sağlar

Doğudan, batıdan, kuzeyden veya güneyden… İnsan her coğrafyada insandır ve değerlidir. Ten renginin, dilinin, inanışının ne olduğu önemli değildir. Önemli olan o insanın da bir birey olduğu ve bunun da unutulamayacak kadar değerli olduğudur.

Sizden farklı bir çevrede doğup büyümesi ve buna bağlı olarak farklı düşüncelere sahip olması korkulacak ya da çekinilecek bir durum değildir. Aksine, bu insan olmanın getirdiği bir zenginliktir. Hepimiz- hatta aynı kültürden olduklarımızla bile- farklıyız. Olaylara bakış açımız, bir işi yürütme ve tamamlama becerilerimiz, kendimizi ifade etme biçimimiz birbirinden çoğu zaman kesin çizgilerle ayrılabiliyor. Öncelikle bu gerçeği kabul etmeliyiz. İnsan olmanın anlamını ancak böyle bulabiliriz.

Farklılıkları kucakladığımızda hiç de azımsanmayacak oranda birbirimize benzediğimizi görürüz. Bizi insan yapanın ten rengimiz değil duygularımız ve düşüncelerimiz olduğunu anlarız. Bunları üniversitede, erken yetişkinlik döneminde deneyimlemek hayatın geri kalanı için büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

Yabancı Dil Becerilerinizi Geliştirir

İletişimin temel unsuru dildir. Dile ne kadar hâkim olursanız kendinizi o kadar iyi ifade edersiniz. Ayrıca ne kadar çok dil bilirseniz o kadar çok insanla iletişime geçersiniz. Bu önemlidir, çünkü insan sosyal bir varlıktır. Kendini en iyi şekilde ifade etmek durumundadır. Ve şöyle bir gerçek de vardır ki, her dönemde yabancı dil bilmek değerli olmuştur. Hem günlük yaşamda hem de akademik alanda çok dil bilen insan her zaman bir adım öndedir. Siz de farklı ülkelerden arkadaşlarınızla var olan yabancı dil becerilerinizi geliştirebilir veya yeni diller öğrenebilirsiniz.

Kolaylıkla Kültürel Paylaşımlarda Bulunabilirsiniz

Farklı kültürleri tanımak kadar kendi kültürünüzü tanıtmak da önemlidir. Böylece kültürünüzü değerlendirme imkânınız olur. Sahip olduğunuz değerlere dışarıdan bir göz olarak bakabilirsiniz. Belki de tereddüt etmeden yerine getirdiğiniz geleneklerinizin rahatsızlık verici ve uygun olmayan yönleri de vardır. Bunları görerek toplumsal bir düzenleme yapamasanız da en azından o kültür kavramına karşı tutumunuzu ve tercihinizi değiştirebilirsiniz. Unutmayın, toplumun bir parçası olmadan önce siz bir bireysiniz. Kültür aynı toplum içinde dahi farklılıklar gösterebilirken, size yanlış gelen toplumsal alışkanlıkları uygulamak zorunda değilsiniz.

Özgüven ve Tecrübe Sahibi Olursunuz

Tanıdığınız her insan, kazandığınız her deneyim sizi hayata hazırlar. Çünkü insan yaşayarak öğrenir ve elinden geldiğince yaptığı hataları tekrarlamamaya, olabileceği en iyi versiyonunu hayata geçirmeye çalışır. Kazandığınız deneyimler, yeni engellerin üstesinden rahatlıkla gelebilmenize, zorluklara karşı daha dayanıklı olmanıza katkı sağlar. Kendinizi ifade etme beceriniz geliştikçe de öz güveniniz gelişmeye başlar. Kuşkusuz, öz güvenli olmak hayatın neredeyse her alanında gereklidir ve bu gerekliliği yalnızca ayaklarınızın üzerinde doğrulmayı deneyerek, yeni insanlar tanıyarak kazanabilirsiniz. Uluslararası bir üniversite içinde tecrübe ve özgüven geliştirmenin bir yolu da öğrenci kulüplerine dahil olmaktan geçmektedir.

Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak istersenizÖğrenci Kulübünün Faydaları Nelerdir? Neden Bir ÖğrenciKulübüne Katılmalıyım?adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kültürel Birliktelik Sağlanmasına Katkı Sağlar

Günün sonunda kendi kendimizle baş başa kalıyoruz. Neyin bize doğru veya yanlış geldiğini düşünüyoruz. Ben bu hayatta ne yapmak istiyorum, nasıl biri olmak istiyorum? Sahip olduğum kültür “olmak istediğim ben” ile örtüşüyor mu? Yoksa bunun için kazanmam gereken beceriler mi var? Bu sorular özellikle 20’li yaşların başındaysanız sürekli zihninizde döner dolanır. Tam olarak ne aradığınızı bilmeden bir arayış içinde olursunuz. Aslında aradığınız benliğinizdir, sizi siz yapacak olan kültürünüzdür. Her yeni kültürle ve bu kültürlerden insanlarla tanıştıkça kendinize yeni özellikler katmaya, benliğinizi inşa etmeye başlarsınız. Sizin kötü olarak nitelendirebileceğiniz deneyimler ve tanışıklıklar bile geliştiricidir. Bu arayışlar zaman geçtikçe azalsa da her bilinçli insanın yaşamı boyunca sürer ve aslında kültürünüzü bulunduğunuz toplumdan çok siz oluşturmaktasınız. Ve sonuç olarak gelişime açık kültürel bir çevre de olmak kendi elinizde.


Görüntülenme