08 Mart 2024

Üniversite Hayatında Finansal Planlama ve Bütçe Yönetimi İpuçları

Üniversite, para kontrolü yapmak ve ekonomik özgürlük kazanmak için harika bir fırsattır. Şu bir gerçek ki, doğru yönetilmeyen para ardında borç birikintisi ve maddi kaygılar bırakır.

Üniversitede bütçe planlaması yaparken doğru stratejileri uygulamak son derece önemlidir. Bu durumu çoğu zaman tasarruf olarak değil, daha iyi hedefler için para harcamayı öğrenmek olarak düşünebilirsiniz.

Peki, parayı nasıl doğru yöneteceğinizi biliyor musunuz? Hazırladığımız bu içerikte, öğrencilik hayatında bütçe yönetimine dair ipuçları ve çok daha fazlasını konuşacağız. Daha fazla öğrenmek için okumaya devam edin.

1. Öncelikle Harcamalarınızı Kontrol Edin

Öğrencilik yıllarında, aylık gelirinizin büyük bir kısmı yemeğe, okul ihtiyaçlarına ve eğer aile evinden ayrıysanız da ev harcamalarınıza gider. Ancak bu harcamaların tutarını belirlemek tamamen sizin elinizde.

Aylık gelirinizden temel ihtiyaçlarınızı düştükten sonra kalan miktarla da bir sonraki ayı geçindirecek şekilde bir planlama yapmanız gerekir. Bu tamamen tasarrufa gideceksiniz anlamına gelmiyor elbette, aksine paranın nereye gittiğini anlayarak sizi alternatif harcamalara yönelmeye teşvik edecektir.

Öneri Yazısı: Yatırım ve Tasarruf Arasındaki Fark Nedir?

2. Öğrenci İndirimlerinden Yararlanın

Öğrenci kimliğinizle Spotify, Adobe, Storytel ve Youtube Premium gibi dijital platformlardaki öğrenciye özel indirim fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Burada yapman gereken tek şey öğrenci e-postanı doğrulamak. Ardından uygun fiyatlarla müzik dinleyemeye veya bilgisayar yazılımı öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Üstelik öğrenci indirimleri yalnızca bu uygulamalarla sınırlı değil. Alışveriş siteleri, online eğitim paketleri, internet paketleri, sınırsız konuşma fırsatları ve çok daha fazlası. Birbirinden harika fırsatlar için öğrenci mailini aktifleştirmeyi unutma!

3. Burs Başvurularında Bulunun

Öğrenci yükünü hafifletmenin en harika yolu, burs almaktır. Çoğu öğrencinin yaptığı en büyük hata bana burs çıkmaz diyerek başvuruda bulunmamak veya üniversiteye başladıktan sonra burs arayışına son vermektir. İyi haber şu ki, hangi sınıfta olursanız sizin için burs seçenekleri her zaman vardır. Önemli olan bursu, hangi platformda aradığınızdır.

Üniversite hayatında harcamalarınız her zaman planlamalar dahilinde gerçekleşmez. Bu nedenle yeni bir gelir kaynağı keşfetmek sizin için oldukça önemlidir. İster geri ödemeli ister geri ödemesiz burs alın, her ikisi de daha iyi bir eğitim hayatı geçirmeniz için fırsattır.

4. Ücretsiz Eğitimler Arayın

Kendinizi geliştirmek için her zaman para harcamak gerekmez. Bunu maliyetsiz bir şekilde de yapabilirsiniz. Üniversite öğrencileri için birbirinden farklı kategorilerde çok sayıda ücretsiz eğitim bulabilirsiniz. Bunlar yüz yüze de olabilir, online da.

Özellikle Covid-19 tedbirleri kapsamında online eğitimler eskiye nazaran çok daha popüler ve yaygın. Bu nedenle bir öğrenci olarak yapmanız gereken ilk şey öğrenmenin ücretsiz yollarını araştırmaktır. Ayrıca kampüs içerisinde de etkinliklere katılabilir, yeni arkadaşlıklar kurarak bir sonraki etkinlikler için arayışa geçebilirsiniz. Üstelik bu sayede tek başıma ne yapacağım tedirginliğini de üzerinizden atmış olursunuz.

5. Borç Almaktan Kaçının veya Az Borç Alın

Aylık geliriniz her zaman ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetmeyebilir. Bunun için çevrenizden borç alma talebinde bulunabilirsiniz. Ancak aldığınız borç, bir sonraki ay ödeyebileceğiniz şekilde sınırlandırılmalıdır. Çünkü harcama alışırken, borç ödeme alışkanlıklarınızı kaybetmemeniz çok önemlidir. Bu öğrenci kredisi kullanımı için de geçerlidir.

Asgari tutarı ödemeden bir sonraki ay kartı limit yetersizliğinden kullanamazsınız. Bu nedenle alınan borcun miktarı ne olursa olsun, onu kendi paranız olarak görmemeli ve geri ödeme için bir plan oluşturmalısınız.

6. İmkanlarınız Dahilinde Yaşayın

Üniversite yaşantısı, çoğu zaman için imkanlarınızın altında yaşamanızı gerektirir. Tutumlu bir hayat, finansal kaygı gibi olumsuz durumlar ile karşılaşmanızı önleyecektir. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Bunun için harika bir önerimiz var. Aylık gelirinizden ilk olarak temel ihtiyaçlarınızı düşün. Kalan miktarın %30’u bireysel ihtiyaçlarınıza, %10’unu anlık ödemelere, %10’unu ise birikim veya borçlarınız için ayırabilirsiniz. Bu sayede ekonomik durumunuzun dışına çıkmadan planlama dahilinde, harcama yapmayı öğreneceksiniz.

7. Yarı Zamanlı Bir İşte Çalışın

Yaz dönemi boyunca tam zamanlı çalışmak veya okul zamanlarında yarı zamanlı bir işte çalışmak, kendinize ek bir gelir alanı oluşturmanız için harika bir yoldur. Önemli olan çalışmak değil, çalışırken aldığınızın parayı ilerde kullanmak için biriktirmektir.

Gezmek her ne kadar eğlenceli olsa da, bu durum harcayacak paranız varsa güzeldir. Bunun için ders dışı zamanları, bir gelir kapısı olarak düşünebilirsiniz. Çalışmak için her zaman çok uzaklarda iş aramanız gerekmez, kampüs içerisinde de çalışabilirsiniz. Üniversitenizin duyurularını takip etmeyi unutmayın!

8. Uzun Vadeli Hedefler Belirleyin

Ekonomik özgürlüğü ele almanın yolu, uzun soluklu finansal stratejiler oluşturmaktan geçer. Öncelikle yatırım için henüz yolun en başında olduğunu ve bunun sizin için harika bir fırsat olduğunu unutmayın. Akıllıca hareket etmek, geleceğinizi garanti altına almanın en iyi yoludur.

Yatırım yapmak için harcalamalarınızı sınırlandırmanız gerekebilir. Ancak bu hiç harcama yapmayacağınız anlamına gelmiyor. Ekonomik imkanlar dahilinde olan bir süreci stressiz ve kaygısız yöneterek anın tadını çıkarabilirsiniz. Bu nedenle paranızın bir bölümünü ilerideki hedefleriniz için ayırmak, sağlam bir geleceği inşaa etmenizi sağlayacak en önemli unsurdur.

9. Her Şeyi Dışarıdan Almak Zorunda Değilsiniz

Nakit akışınızı kontrol altına almanın en iyi yolu, her şeyi satın almamak gerektiğinin aslında bunu kendinin de yapabileceğinin farkına varmaktan geçer.

Örneğin her gün kafeye gitmek ve yemek yemek yerine bunu evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ya da yeni bir kitap çıktığında hemen almak yerine eğer bir arkadaşında bu kitap varsa ödünç alabilir veya başka bir kitapla değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde paradan tasarruf etmenin farklı yollarını öğrenecek ve bunlara para harcamak yerine tasarruf yapma alışkanlığı kazanabileceksiniz.

Sonuç olarak;

Öğrencilik hayatı, çoğu zaman hesapsız harcamalar veya anlık ihtiyaçlardan ibarettir. Bunun üstesinden gelmenin en iyi yolu ise nakit akışını takip etmek ve bütçeleme yapmaktır. Bu yazıda üniversite yıllarınızda finansal kaygı yaşamamanıza yardımcı olacak önemli ipuçlarını ele aldık. Hepinize başarılı ve mali sıkıntılarla karşılaşmadığınız bir eğitim hayatı dileriz!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? Hemen inceleyin!


Görüntülenme