26 Haziran 2024

Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite sınavı, çoğu öğrenci için dönüm noktasıdır. Her yıl milyonlarca gencin yarıştığı sınav maratonu bitti. Şimdi sırada tercih yapmak var.

Peki, üniversite tercihlerinde dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz?

Bu içerikte, aday öğrencilerin üniversite tercihlerinde dikkat etmesi gerekenleri detaylarıyla birlikte açıklayacağız. Tercih döneminde üniversite adaylarının dikkat etmesi gerekenlere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde

Üniversiteye bir adım kala, yapmanız gereken en önemli şey: “Doğru bir tercih listesi oluşturmaktır.” Bu süreçte kafanızı karıştıran şeylerden uzaklaşmak en iyisi olacaktır. Okumak istediğiniz bölüme karar vermek ve buna uygun bir tercih listesi oluşturmak, sizi hayallerinize yaklaştıracaktır. O halde, üniversite tercihlerinizi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

  1. Okumak İstediğiniz Bölümler Hakkında Bilgi Edinin.
  2. Tercih Listenizdeki Bölümlerin İş Olanaklarını Araştırın.
  3. Üniversitelerin Puan ve Sıralamalarını Kontrol Edin.
  4. Üniversitelerin Burs Olanaklarını Araştırın.
  5. Üniversitenin Konumunu Öğrenin.
  6. Şehir Dışı Tercihlerinde Ev/Yurt Araştırmaları Yapın.
  7. Tercih Tanıtım Standlarını Ziyaret Edin.
  8. Üniversitenin Sosyal Faaliyetlerini Araştırın.
  9. Tercih Sıralamanızı Hedeflerinize Göre Belirleyin.
  10. Tercih İşlemlerini Son Ana Bırakmayın.

Yazımızın kalanında yukarıda saydığımız maddeleri detaylarıyla açıklamaya çalışacağız. Hazırsanız başlayalım!

1. Okumak İstediğiniz Bölümler Hakkında Bilgi Edinin.

İlk olarak tercih listenizde yer alacak bölümler hakkında araştırma yapın. Gerçekten hangi mesleği yapmak istediğinize karar vermeniz çok önemlidir. Okumak istediğiniz bölümlerin bir listesini oluşturun ve bu bölümlerin avantajları hakkında bilgi edinmeye başlayın.

2. Tercih Listenizdeki Bölümlerin İş Olanaklarını Araştırın.

Okumak istediğiniz bölüm hakkında araştırma yaparak bir karara vardınız. Şimdi sırada iş imkanlarını araştırmak var. Nerelerde çalışabileceğinizi ya da ne kadar sürede iş bulabileceğinizi bilerek tercih yapmanız önemli. Dahası mesleğin uzun vadedeki etkilerini araştırmanız gerekir.

3. Üniversitelerin Puan ve Sıralamalarını Kontrol Edin.

YÖK, her sene üniversitelerin güncel puan ve sıralamalarını en güvenilir kaynak olarak paylaşıyor. Bu listeye göz atarak istediğiniz bölüme hangi üniversitenin kaç puanla, hangi sıralamayla aldığını görebilirsiniz. Tercih döneminde mutlaka buradaki bilgileri esas almalısınız.

4. Üniversitelerin Burs Olanaklarını Araştırın.

Vakıf üniversitelerini tercih etmeyi düşünenler için burs önemli bir konudur. Tercih bursu, kardeş bursu ya da spor bursu gibi yararlanabileceğiniz pek çok burs çeşidi bulunuyor. İster web siteleri üzerinden ister üniversitelerin tanıtım günlerine katılarak burs olanaklarını öğrenebilirsiniz.

5. Üniversitenin Konumunu Öğrenin.

Şehrin merkezinde okumak, ulaşım açısından büyük avantaj sağlar. Ev ve okul arasındaki mesafe göz önünde bulundurularak ulaşım imkanlarını iyice araştırmalısınız. Bu sayede gününüzün büyük bir kısmını yolda geçirmek yerine, kendinize daha fazla vakit ayırabilirsiniz.

6. Şehir Dışı Tercihlerinde Ev/Yurt Araştırmaları Yapın.

Üniversite tercihlerinizi yaparken şehir dışı önceliğinizse, öncesinde mutlaka konaklama imkanlarını araştırmalısınız. Öncelikli olarak kampüs çevresindeki ev ve yurtlara göz atabilirsiniz. Öğrenci dostu şehirleri tercih etmek eğitim hayatı boyunca yararınıza olacaktır.

7. Tercih Tanıtım Standlarını Ziyaret Edin.

Üniversiteler, tercih döneminde her bölüme ait üniversite içerisinde bir stand kurar ve fuarlar düzenler. Bunlara katılarak aklınızdaki tüm soruları sorabilirsiniz. Her bölümün masasında akademisyenlerin ve aynı bölümden öğrencilerin sizi karşılayacağını unutmayın.

8. Üniversitenin Sosyal Faaliyetlerini Araştırın.

Öğrencilik hayatını keyifli hale getiren şüphesiz kampüs hayatı ve üniversitenin düzenlediği sosyal faaliyetlerdir. Tercihlerinizi yaparken bu detayı atlamamanızı öneririz. Hayaliniz kampüsü olan bir üniversitede okumaksa, web siteleri üzerinden üniversiteleri inceleyebilirsiniz.

9. Tercih Sıralamanızı Hedeflerinize Göre Belirleyin.

En kritik noktanın karar vermek olduğunu unutmayın. Sıralamayı doğru şekilde yapmadığınızda, aslında girmenizin garanti olduğu bir üniversiteye yerleşemeyebilirsiniz. Bu nedenle hedeflerinize uygun şekilde bir sıralama yapmaya özen göstermelisiniz.

Vakıf üniversitelerinin tercih bursu olduğunu bilerek bir liste oluşturmanız büyük avantaj sağlar. Ancak kilit olan nokta sıralamanızı, hedeflerinize en uygun şekilde oluşturmanızdır.

10. Tercih İşlemlerini Son Ana Bırakmayın.

Hayalini kurduğunuz üniversite için son adım; tercih listenizi onaylamak. Oluşabilecek tüm olumsuzlukları göz önünde bulundurarak tercih gününü belirlemelisiniz. Tercih sayfasında stres yaşamak, yanlış yapmanıza neden olabilir. ÖSYM işlemlerinizi son ana bırakmamak iyi olacaktır.

Hayallerinize giden yolda üniversite tercihleri büyük önem taşıyor. İstemediğiniz bir bölümde ya da şehirde okumak sizi hayallerinizden uzaklaştırabilir. Dolayısıyla YKS sonuçlarınızı doğru şekilde değerlendirmeli ve kılavuza en uygun şekilde hareket etmelisiniz.

Üsküdar Üniversitesi hakkında detaylı bilgi için Aday Üsküdar sayfamızı inceleyebilirsiniz. Tercih tanıtım standlarımızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’una göz attınız mı? Hemen inceleyin!


Görüntülenme