12 Eylül 2023

Üniversiteye Geçişi Kolaylaştıracak 5 İpucu

Hazırladığımız bu içerikte, üniversiteye geçişinizi kolaylaştıracak temel ipuçlarını paylaşacağız ve çeşitli önerilerde bulunacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Üniversiteye Geçişi Kolaylaştıracak 5 İpucu

Yorucu bir sınav maratonunun ardından hayallerinizdeki üniversiteye başlamak oldukça heyecan vericidir. Üniversitede geçirdiğiniz her yıl, kendinizi keşfetteğiniz en önemli yıllardan biri olacaktır. Yeni arkadaşlıklar edinecek, bilgi ve becerilerinizi keşfedecek ve tüm bunları yaparken oldukça keyifli zaman geçireceksiniz. Elbette bunların hepsinin bir anda olması mümkün değil. Ancak ilk haftadan etkin bir üniversite hayatı geçirmek mümkün.

Üniversiteye Nasıl Uyum Sağlanır?

Üniversiteye yeni başlayacak öğrencilerin aklında yanıtlanmamış sayısız soru var. Üniversiteye uyum sağlamakta zorluk yaşar mıyım? Kolay bir geçiş dönemi için neler yapabilirim? Bunlardan başlıcalarıdır.

Üniversite başlarken öğrencilerin bilmesi gereken ilk şey, her an her şeye hazırlıklı olmalarıdır. Çünkü bu süre zarfında sayısız insanla tanışacak ve geleceğinizi şekillendirmek için bir dizi girişimde bulunacaksınız. Şunu söylemekte fayda var; üniversiteye geçiş dönemi her öğrenci için aynı olmayabilir. Dolayısıyla öğrencilerin üniversiteye uyum sağlama süreci değişkendir. Ancak bu dönemi kolaylaştıracak birkaç ipucu var. Peki bu ipuçları nelerdir? Birlikte göz atalım.

İlginizi çekebilir: Sosyal Hayat ve Akademik Dengenin Sırrı

1. Mali Durumunuzu Gözden Geçirin

Üniversiteye başlayana kadar hiçbir mali sorumluluk almadıysanız ve tüm ihtiyaçlarınızı aileniz karşıladıysa bu süreç sizin için zorlayıcı olabilir. Çünkü üniversite hayatınızın önemli bir kısmını bütçe planlaması oluşturuyor. Özellikle yeni bir şehire alışmaya çalışıyorsanız bütçeleme sizin için anahtardır. Gerçekçi bir bütçe planı oluşturmak için öncelikle gelir ve gider dengenizi karşılaştırmalısınız. Bunun için okurken gelir elde etmenin yollarını araştırın. Burslar öğrencilik hayatınızı idame ettirmenizi sağlayacak en önemli gelir kaynağıdır. Bunun için araştırmalara başlayın ve başvuru tarihlerini kaçırmayın. Üstelik üniversitelerin öğrencilerine sunmuş olduğu burslardan yararlanabilirsiniz.

2. Yardım İsteyin

Üniversite hayatınız boyunca çoğu konuda yardıma ihtiyacınız olacaktır. Yeni başlayan öğrencilerin çoğunlukla yaptığı en büyük hata her şeyi kendi başlarına halletmeye çalışıp yardım istemekten kaçınmalıdır. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki akademik ve idari kadro sizin ihtiyaçlarınıza yanıt olabilmek için oradadır. Bu nedenle yardıma ihtiyaç duyduğunuz hiçbir konuda yardım istemekten çekinmeyin. Kampüs içerisinde psikolojik danışmanlık, sürekli eğitim merkezi, idari destek ve bunun gibi çok daha fazla birimi bulabilirsiniz. Yeni bir ortama girerken birtakım çekinceleriniz olabilir ancak üniversite hayatınız boyunca asla yalnız değilsiniz, ulaşabileceğiniz sayısız araç var. Bunlardan yararlanın ve aklınızdaki hiçbir soruyu yanıtsız bırakmayın.

3. İletişim ve Üslup Anahtardır

Lisenin ardından üniversite hayatı başlarda zorlayıcı gelebilir. Çünkü eğitim hayatınız boyunca sayısız insanla tanışacak ve sürekli iletişim halinde olacaksınız. İster arkadaşlarınız olsun, ister akademik ve idari personel olsun ikili ilişkilerde üslup şekline dikkat etmekte fayda var. Arkadaşlarınızla kurduğunuz samimiyeti, personel kadrodan beklemeniz neredeyse imkansız. Bu nedenle bir şeye ihtiyacınız olduğunda veya bir konu hakkında tavsiye almak istediğinizde, sorularınıza yanıt almak için hitap şekline dikkat etmelisiniz. Herşeyden önce kampüs personellerinin arkadaşınız olmadığını ve karşılıklı saygının korunması gerektiğini unutmayın.

4. Yeni Evinizi Keşfedin

Şehir dışında bir üniversite kazandıysanız, artık yeni evinize alışma zamanı. Gerek kampüs gerekse şehir içinde gezilecek çok yer var. İlk olarak evinize en yakın toplu taşımayı öğrenin. Özellikle 8.30 derslerinde hızlı olmaya ihtiyacınız var. Ders dışı zamanlarda dışarı çıkın, sinemaya gidin veya yeni arkadaşlarınızla birlikte kahve içmeye çıkın. Okula gidip gelmek her zaman çok kolay olmayabilir belki de saatlerce yolculuk yapacaksınız. Bu nedenle ilk haftanızı yerel toplu taşımayı keşfetmeye ayırın.

5. Sosyalleşin ve Bir Öğrenci Kulübüne Katılın

Üniversitenin ilk haftası en çok sosyalleşmeye ihtiyacınız var. Kulüp etkinlikleri, geziler, söyleşiler derken sosyalleşebileceğiniz pek çok farklı alan var. Bu nedenle sosyal medya hesaplarından üniversitenizi ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı hesaplarını takip edin. Peki neden bir öğrenci kulübünün üyesi olmalısınız?

  • Sizinle aynı fikirlere sahip insanlarla tanışma imkanı bulacaksınız.
  • Gezilere katılarak yaşadığınız şehri tanıma fırsatı bulabilirsiniz.
  • Okul hayatınızda daha aktif olacaksınız.
  • Kulüplerde edindiğiniz becerileri özgeçmişinize yazabileceksiniz.

Üniversite hayatınız boyunca birçok topluluğa dahil olacak ve kendinizi geliştirme fırsatı bulacaksınız. Karşınıza çıkan fırsatları redderek sizi zenginleştirecek fırsatların gerisinde kalmayın. Bu nedenle üniversite hayatınızın önemli bir kısmını öğrenci kulüpleri oluşturacak.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın öğrenci kulüpleri hakkındaki diğer blog yazılarına göz attınız mı? İncelemek için tıklayın!


Görüntülenme