06 Aralık 2023
Vize Nedir? Vize Çeşitleri Nelerdir?
Bunu okuyorsanız muhtemelen ufukta yurt dışı planı var demektir. Her yıl yurt dışı seyahatleri konusunda bir çok şey değişse de pasaport ve vize zorunluluğu hiçbir zaman değişmez.
Dilediğiniz anda farklı bir ülkeye seyahat etmek harika olsa da arka plandaki bu işlemler bazı durumlarda sizi zorlayabilir. Vize çeşitleri hakkında ne kadar çok bilirseniz, hata yapma riskiniz de aynı oranda azalacaktır. Bu içeriğin detayında, vize çeşitleri hakkında önemli detayları açıkladık.
Öneri Yazısı: Pasaport Çeşitleri Nelerdir? Hangi Pasaport Kimlere Verilir?
Vize Nedir?
Vize, vatandaşı olduğu ülkenin dışına çıkmak isteyen kişilerin, pasaportuna eklediği uluslararası bir kayıttır. Vize, bir ülkenin sınır kapısından geçerek ülkeye giriş yapabilmenizi sağlayan en önemli belgedir. Vize, sizi yalnızca yurt dışına çıkarmakla kalmıyor aynı zamanda orada güvenle seyahat edebilmeniz için de yeterli olanağı sağlıyor. Her yurt dışına çıkış işleminde olduğu gibi vize başvuru koşullarına göz atmakta fayda var.
Vize Çeşitleri Nelerdir?
Vize çeşitleri, ülkeden ülkeye değişiklik gösterebileceği gibi ülkeye giriş şekillerine göre de değişebilmektedir. Durum böyleyken vize çeşitleri de oldukça fazladır. Peki, kaç çeşit vize vardır? İşte yanıtı;
Vatandaşlara verilen genel olarak altı farklı vize vardır. Bunlar;
1. Schengen Vizesi
2. Çalışma Vizesi
3. Öğrenci Vizesi
4. Transit Vize
5. Sınır Kapısında Vize
6. Resmi Görev Vizesi
7. Turizm Vizesi
Gelin, aşağıda bu kısmı çok daha detaylı bir şekilde inceleyelim.
1- Schengen Vizesi
Schengen vizesi, 26 Schengen ülkesi arasından birisine vize alınması durumunda geri kalan 25 ülkeye de sınır kontrolü yapılmaksızın giriş hakkı vermektedir. Schengen vizesi alabilmek için pasaport, kimlik kartı fotokopisi, başvuru formu, biyometrik fotoğraf, vize harcı, gelir evrakları, rezervasyon bilgilerinin belgeli olarak teslim edilmesi gerekmektedir.
2- Çalışma Vizesi
Çalışma vizesi, bir ülkeye çalışma amacıyla gitmek isteyen yabancı kişilere verilmektedir. Bu vizenin size çıkması için önceden mutlaka bir şirketten iş teklifi almanız ya da başvurunuzun olumlu sonuçlanması gerekmektedir. Bu vizenin en önemli özelliği,
3- Öğrenci Vizesi
Öğrenci vizesi, eğitim amacıyla yurt dışına gitmek isteyen öğrencilere verilmektedir. Yabancı dil kursu veya erasmus programlarının eğitim süresine göre aldığınız vize, kısa süreli veya uzun süreli olarak değişebilmektedir.
4- Transit Vize
Transit vize, aktarmalı yolculuklarda kullanılan bir vize çeşididir. Gideceğiniz ülkeye aktarmalı yolculuk yapıyorsanız ve bu yolculuk farklı bir vize isteyen ülke üzerinden geçiyorsa transit vizesi almanız gerekmektedir. Bu vize türünün en önemli özelliği, yalnızca havaalanında bekleme hakkı tanıyor olmasıdır. Vatandaşlar mutlak suretle ülkeye giriş yapamaz.
Bazı ülkeler yolculuk süresi 24 saati geçmiyorsa transit vizeye gerek duymazken, Amerika ve İngiltere gibi ülkeler transit vizeyi zorunlu kılar.
5- Sınır Kapısında Vize
Sınır kapısında vize, yabancıların giriş yapabilmesi için bazı ülkelerin uygulanan bir vize başvuru yönetimidir. Azerbaycan, Maldivler, Nepal ve Dominik Cumhuriyeti bu ülkelerden başlıcalarıdır. Vatandaşlar ülkeye giriş yapabilmek için sınır kapısında belli bir ücret öder. Bu vize türünün en önemli özelliği, başvuru onayı beklemeden pasaporta tabii kısa süreli işlem yapılmasıdır.
6- Resmi Görev Vizesi
Resmi görev vizesi, resmi veya diplomatik bir görev kapsamında ülkesini temsil etmek amacıyla yurt dışına çıkması gereken kişilere verilmektedir. Bu nedenle resmi görev vizesi için başvuru kriterleri daha farklıdır. Ayrıca bu vize görev bitimine kadar geçerliliğini sürdürür.
7- Turizm Vize
Turistik vize, turizm amacıyla bir ülkeye giriş yapmak isteyen kişilere verilen bir vize türüdür. Kısa süreli bir vize çeşidi olmakla birlikte bu süre ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sürenin üst sınırı genellikle 90 gündür. Ayrıca bu vize, ülkelerin isimlerine göre de adlandırılabilir. Örneğin, Amerika vizesi ya da İngiltere vizesi.
Vize Nasıl Alınır?
Vize başvurusunda bulunmak isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında vizenin nasıl ve nereden alınacağı gelmektedir. Vize başvuru koşulları, ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir ve bu nedenle en ince ayrıntısına kadar dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu işlemleri yaparken pasaportunuzun geçerlilik süresinin bitimine en az altı ay kaldığına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Bazı ülkeler vize başvurularını konsolosluklardan, bazıları vize merkezlerinden kabul etmektedir. Dolayısıyla önce konsolosluğa nereden başvuru yapılması gerektiğini ardından hangi evrakların gerekli olduğunun listesini talep edebilirsiniz.
Son olarak;
Yurt dışına çıkış belli başlı işlemlere tabiidir. Bu süreç bazen yorucu olsa da gittiğinizde tüm bunlara değdiğini fark edeceğinizden eminiz. Bu içeriğin detayında, vize hakkında tüm merak ettiklerinizin yanıtını aradık. Çok daha fazlası için bizi takip etmeye devam edin.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? SKS Blog’u hemen inceleyin!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Kalite Kulübü’nden “Akademik Yolculuk: Devlet Bursu ile Yurt Dışı Yükseköğrenim” Konferansı
- İnsani Değerler ve Etik Kulübü’nden Anlamlı Huzurevi Ziyareti
- Cansağlığı Kulübü Aromaterapi Atölyesi Düzenledi
- Gençlik Kulübü Gençlik Politikaları Vizyon Çalıştayı Düzenledi
- ÜSKÜBAT Kulübü Akademik Makale Okuma ve Taraması Eğitimi Verdi
- STEM Projects Kulübü’nden “Bir Özgür Yazılım: GNU/Linux” Atölyesi
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk