26 Eylül 2023
Pasaport Çeşitleri Nelerdir? Hangi Pasaport Kimlere Verilir?
Bu yazıda, yurt dışı çıkış biletiniz olan pasaportlar hakkında tüm merak ettiklerinizin yanıtını bulacaksınız. Çok daha fazlası için okumaya devam edin!
Pasaport Çeşitleri Nelerdir? Hangi Pasaport Kimlere Verilir?
Yurt dışına çıkmak için ihtiyacınız olan en önemli şey hiç şüphesiz pasaport ve vize işlemleridir. Siz de ‘’Pasaport çıkarmak için yapılması gerekenler nelerdir? Pasaport türleri nelerdir? Hangi pasaport kimlere verilir?’’ gibi pek çok şeyi merak ediyor olabilirsiniz. Ancak ‘’Endişelenmeyin’’. Size yardım etmek için buradayız. Çok daha fazlası yazımızın devamında!
Pasaport Nedir?
Pasaport, yurt dışına çıkabilmenizi sağlayan uluslararası geçerliliğe sahip bir belgedir. Bu belge içerisinde tüm kimlik bilgileriniz yer alır. Talep üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından temin edilir. Adaylar, kurum içerisinden veya çevrimiçi araçlar üzerinden başvuru yapabilirler. Ancak başvuru öncesinde pasaport çıkarma koşullarına göz atmakta fayda var. Pasaport yalnızca yurt dışına çıkışını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda orada güvenli bir şekilde konaklamanızı da sağlıyor.
Pasaport Çeşitleri Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, kendisine uygun bir pasaporta sahip olabilmektedir. Ancak her şeyde olduğu gibi, pasaport çıkarırken de birtakım kriterlere tabii olunur. Ülkemizde verilen dört farklı pasaport vardır. Bunlar; bordo pasaport, yeşil pasaport, gri pasaport, siyah pasaport. Peki, bu pasaportlar neye göre veriliyor? Temel kriterleri nelerdir? Gelin aşağıda daha detaylı inceleyelim.
1- Bordo Pasaport (Umumi Pasaport)
Bordo pasaport, her Türk vatandaşının, başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda aldığı pasaporttur. Yeşil, gri ve siyah pasaportları almanın farklı kriterleri vardır. Dolayısıyla içlerinde seyahat sınırlaması en çok olan bordo pasaporttur. Koşulları yerine getiren ve yurt dışına çıkmasında herhangi bir sakınca bulunmayan her vatandaş, bu pasaporta sahip olabilmektedir.
2- Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
Yeşil pasaport, devlet dairelerinde kadrolu olarak çalışanlara verilmektedir. Yeşil pasaporta sahip olmanın en büyük avantajı, çoğu Avrupa ülkesine girişte herhangi bir vize sorunuyla karşılaşmamalarıdır. Bu pasaport yalnızca devlet çalışanlarına mahsus olduğundan dolayı, kriterleri daha farklıdır. Ayrıca emeklilik sonrasında da, yeşil pasaportunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz.
3- Gri Pasaport (Görev Pasaportu / Hizmet Pasaportu)
Gri pasaport genel olarak, bir kurumu temsil etmek amacıyla yurt dışına çıkması gereken kişiler için verilmektedir. Pasaport kişiye özgü olduğundan dolayı, gri pasaport sahiplerinin aileleri de yeşil pasaporttan faydalanabilmektedir. Ülkemizin milli sporcuları da gri pasaporta sahip kişiler arasındadır. Bu pasaportun en önemli özelliği, belli bir göreve gitmek için verildiğinden dolayı görev bitiminin ardından pasaportun tekrar teslim edilmesi gerekir.
4- Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)
Siyah pasaport, devlet büyüklerine verilen pasaport türüdür. Meclis üyeleri ve bakanlar bu pasaporta sahip başlıca kişilerdir. Ayrıca bu pasaport görev bitimine kadar geçerliliğini sürdürür. Siyah pasaport sayesinde pek çok ülkeye vizesiz giriş çıkış yapılabilmektedir.
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport başvurusu yapmak için öncelikle doğru kurumla görüşme sağladığınızdan emin olun. Bu işlemlerle yetkili olan kurum İçişleri Bakanlığı’dır. Bakanlığa direkt giderek veya online olarak başvuru işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Aynı zamanda ALO 199 Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü’nü arayarak telefonla randevu talep edebilirsiniz. Online başvurularda önemli olan kısım bilgilerin doğruluğundan emin olmak ve eksiksiz bir şekilde bu işlemleri tamamlamaktır. Aksi takdirde pasaport başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir. Bu nedenle pasaport başvurusu yapmak için ilk andan itibaren bilgilerin doğruluğu esastır.
Pasaport Başvurusu İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?
Pasaport başvurusu yapabilmek için belli başlı belgelere ihtiyaç vardır. Bu belgeler başvurulan pasaportun türüne göre değişiklik gösterse de her pasaport için istenilen ortak belgeler bulunur. Bunlar aşağıda belirtildiği gibidir;
1. Kimlik belgesi /Nüfus cüzdanı
2. Biyometrik fotoğraf
3. Eski pasaportunuz varsa pasaport
4. 18 yaş altı için muvafakatname
5. Pasaport harcı ve defter ücreti
Başvuru esnasında sizden istenilen bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra, randevu oluşturabilir ve teslim tarihine kadar yukarıda belirtilen evrakları tamamlayarak işlemlerinizi sonlandırabilirsiniz.
Pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen herkesin ilk olarak halletmesi gereken noktadır. Başvuru sürecinin olumlu sonuçlanması için gerekli kriterlerin yerine getirilmesi gerekir. Onaylanan pasaportların basımı yapıldıktan sonra en geç dört gün içerisinde elinize ulaşacaktır. Bu blogda, pasaport hakkında tüm merak ettiklerinizi yanıtlamaya çalıştık. Çok daha fazla için takipte kalın!
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? Hemen inceleyin!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Havacılık ve Girişimcilik Kulübü'nün “Türk Hava Yolları ile Gökyüzüne Yolculuk" Etkinliğine Büyük İlgi
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencileri Anıtkabir Ziyaretinde!
- 2024-2025 Yılı Yeni Öğrenci Kulüpleri Koordinasyon Kuruluna Sunumlarını Gerçekleştirdi
- Öğrencimiz, Milli Kick Boksçu Yaren Çınar’dan Avrupa Üçüncülüğü Başarısı!
- Sosyal Sorumluluk Etkinlikleri Kampüs Hayatını Nasıl Etkiler?
- Genç Yeryüzü Doktorları İstanbul Maratonu’nda!
- Bir Üniversite Öğrencisi İçin En İyi Sağlık İpuçları
- Okul Ortamında Mutlu Olmak İçin Tavsiyeler
- Üsküdar Üniversitesi’nde Dönemin İlk Öğrenci Kulüp Standları Açıldı
- İlginizi Çekmeyen Derslerde Nasıl Motive Kalabilirsiniz?