12 Ocak 2022

Yabancıların En Sevdiği Türk Lezzetleri

Türk mutfağı köklü ve zengin dünya mutfaklarından bir tanesidir. Sadece biz halkını değil yabancıları da büyüleyen lezzetleri barındırır. Et yemeklerinden zeytinyağlılara, hamur işlerinden şerbetli tatlılara uzanan bol çeşitli bir mutfaktır. Turizmin canlı olabilmesi için yemek kültürünün gelişmiş olması ve mutfağın iyi tanıtılması önemlidir. Ülkemizi ziyarete gelen yabancı turistler de Türk yemeklerine büyük ilgi gösterirler ve ülkemizin ünlü lezzetlerini tatmak isterler. Bu yazımızda yabancı turistlerin en sevdiği Türk lezzetlerini bir araya getirdik. İyi okumalar!

Türk mutfağı köklü ve zengin dünya mutfaklarından bir tanesidir. Sadece biz Türk halkını değil yabancıları da büyüleyen lezzetleri barındırır. Et yemeklerinden zeytinyağlılara, hamur işlerinden şerbetli tatlılara uzanan bol çeşitli bir mutfaktır. Turizmin canlı olabilmesi için yemek kültürünün gelişmiş olması ve mutfağın iyi tanıtılması önemlidir. Ülkemizi ziyarete gelen yabancı turistler de Türk yemeklerine büyük ilgi gösterirler ve ülkemizin ünlü lezzetlerini tatmak isterler. Bu yazımızda yabancı turistlerin en sevdiği Türk lezzetlerini bir araya getirdik.

İyi okumalar!

Türk Mutfaklarının Vazgeçilmezi Kebap

Dünyada Türk mutfağı denilince akla ilk gelen yemek hiç kuşkusuz kebaptır. Baharatlarla lezzetlendirilen kırmızı etin mangalda veya fırınlarda pişirilmesiyle hazırlanan kebabın çok sayıda çeşidi vardır. Adana, beyti, çökertme, Urfa, şiş, cağ, istim, testi kebabı en ünlü çeşitlerden yalnızca birkaçıdır. Dünyaca ünlü dönerimiz de kebabın bir çeşidi olarak kabul edilir. Et şişe geçirilerek dikey olarak odun ateşinin önünde yavaş yavaş pişirilir. Turistlerin en çok tercih ettiği Türk yemeklerinin başında gelir.

Zeytinyağlı Türk Yemekleri

Zeytinyağlı yemeklerin Türk mutfağında her zaman ayrı bir yeri olmuştur. Rahatsızlık vermeyen, hafif ve bir o kadar lezzetli olmaları sadece bizleri değil turistleri de cezbediyor. Özellikle yaprak sarması belki de en çok sevilen ve tüketilen zeytinyağlı çeşididir. Bunun haricinde barbunya pilaki, biber dolması, taze fasulye, patlıcan, enginar, bakla, bamya gibi çok sayıda çeşidi vardır. Yaz günlerinde serin bir yemek için zeytinyağlılar sıklıkla tercih edilir. Zeytin ağaçlarının yetiştiği kıyı şeridinde daha çok yapılır ve tüketilir. Zeytinyağlıları sadece başlangıç yemeği olarak değerlendirmek pek doğru olmaz. Çoğu zaman ana yemek olarak da sofralarda yerini alır.

Tarifi Olmayan Türk Yemeği Lahmacun

Dünyada Türk pizzası olarak bilinen lahmacun turistlerin ilgi gösterdiği bir diğer Türk yemeğidir. Pizzadan en büyük farkı içinde peynir olmamasıdır. Hamurun üzerine kıyma, baharatlar, maydanoz koyularak fırında pişirilir. İstenirse tekrar üzerine salata ilave edilebilir. Arapça etli hamur anlamına gelir. Şanlıurfa’nın lahmacunları oldukça meşhurdur ve Gaziantep lahmacunları ise sarımsak kullanılarak yapılır.

Kahvatıların Vazgeçilmezi Menemen

Kahvaltıların vazgeçilmezi menemen domates, yumurta ve biber kullanılarak yapılır. İsteğe bağlı olarak soğan da ilave edilebilir. İzmir’in Menemen ilçesine mübadele ile gelen Girit Türkleri tarafından ilk menemenin yapıldığı rivayet edilir ve adını da bu ilçeden alır. Malzemelerinin bolluğu ve ocakta pişirilmesi dolayısıyla yemek olarak kabul edilebilir. Yaz aylarının kıpkırmızı domatesleriyle yapılan menemenler yaz akşamlarının sofralarında yerini alır.

El Açma Mantı Lezzeti

Yapımı saatler alan ancak yemesi de bir o kadar kısa süren mantı, Türk mutfağının en doyurucu yemeklerinin başında gelir. Baharatlarla lezzetlendirilen kıymanın küçük hamur parçalarının içine koyulmasıyla hazırlanır. Üzerine ilave edilen yoğurt ve naneyle lezzetine lezzet katılır. Mantının en iyi yapıldığı yerlerden biri de Kayseri’dir ve ufaklığıyla ünlü mantısının 40 tanesinin bir kaşığa sığdığı söylenir. Dünya üzerinde de benzerleri bulunan mantı yabancı turistlerin kendilerine uzak bulamayacakları bir yemektir.

Köfte

Kıymalara yuvarlak ya da yassı gibi şekil verilerek hazırlanır. Ekmek, soğan, baharat, yumurta gibi kıymayı lezzetlendirecek malzemeler de eklenebilir. Pişirme, kızartma ve buğulama gibi farklı tekniklerle pişirilir. Akçaabat, ıslama, İnegöl, kadınbudu, cızbız gibi çok sayıda çeşidi vardır. Ayrıca kıyma yerine mercimekle ve bulgurla yapılan köfteler de vardır. Herhangi bir ısıl işlem görmeden yapılan çiğ köfte de oldukça meşhurdur. 2008 yılında sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle etli çiğ köftenin satışı yasaklanmıştır. Bu sebeple, üreticiler de çiğ köfteye et görüntüsü veren baharatlar ekleme yoluna gitmiş ve o zamanlardan beri etsiz çiğ köfte tüketilmeye başlanmıştır.

Başlangıç İçin Türk Mezeleri

Yemeğin başlangıcında küçük porsiyonlar halinde sunulan ve genel olarak mevsim sebzeleri kullanılarak yapılan atıştırmalıklardır. Beyaz peynir, kavun, Çerkez tavuğu, zeytinyağlılar, muska böreği, kurutulmuş sebzelerden yapılan çeşitleri vardır. Lakerda, sardalya, uskumru gibi balık mezeleri de vardır. Hafif olmasına ve mideyi rahatsız etmemesine özen gösterilir. Meze kelimesinin kökeni Farsçada lezzet anlamına gelen “maza” kelimesine dayanır. Sofrayı mezelerle donatmak, sofranın zenginliğinin bir göstergesidir. Mezeler karın doyurmak için değil keyif almak için yenir.

Yabancı Turistlerin Vazgeçilmezi Türk Baklavası

Eşi benzeri olmayan bir diğer lezzet… Baklava incecik yufkaların arasına fıstık, fındık veya ceviz koyularak hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Sevmeyeni yok denecek kadar az olan bu tatlının yapılışı yörelere göre de farklılık gösterebilir. Gaziantep bu lezzetin en iyi yapıldığı şehir olmasıyla ünlüdür. İyi bir baklava yapmanın sayılamayacak kadar çok püf noktası vardır. Buğdayın yetiştiği toprak, fıstığın hasat zamanı ve sütün alındığı hayvanın nasıl beslendiği gibi faktörler oldukça önemlidir. Ayrıca taze baklavayı yerken çıkan o çıtırtı yemeye ayrı bir keyif katar. Turistlerin en çok merak ettiği lezzetlerin başında gelir ve tadınca pişman olmaları neredeyse imkânsızdır.

Lokum

Tarihi 15.yüzyıla dayanan ancak 18.yüzyıl itibariyle popülerleşmeye başlayan lokum dünyaca ünlü bir Türk tatlısıdır. Su, şeker, nişasta ve kurutulmuş meyveler gibi malzemelerle hazırlanır. Gül suyuyla, Hindistan ceviziyle, Antep fıstığıyla, kaymakla, çikolatayla hazırlanan çeşitleri olduğu gibi akla gelen hemen her meyveyle ve tatlandırıcıyla hazırlanabilir. Yumuşacık dokusuyla tüm dünyada Turkish Delight olarak tanınır. Türk kahvesinin karakteristik acı tadını çok iyi dengeler, bu sebeple kahvenin yanında sunulması gelenek hâlini almıştır. Afyon lokumlarının yerinin ayrı olduğunu söylemekte de fayda var!

Künefe Lezzeti

İki kadayıf katmanı arasına tuzsuz peynir koyularak pişirilir ve şerbetle ıslatılarak hazırlanır. Lor peyniri, Antep peyniri veya özel olarak üretilmiş künefe peyniri sıklıkla kullanılan peynirler arasındadır. Künefeyle meşhur Anadolu şehri ise Hatay’dır. Sıcak ya da ılık olarak servis edilmesi tavsiye edilir. Özel tepsilerde pişirilir ve servis edilir. Künefenin üstüne dövülmüş fıstık, fındık, ceviz gibi kuruyemişler veya Hindistan cevizi koyulabilir. Kendine has lezzetiyle yabancı turistlerin tercih ettiği tatlıların başında gelir.

Türk Kahvesi

Osmanlı İmparatorluğundan günümüze kadar gelmiş olan kahve kültürü geleneği Türk Mutfaklarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Kendine hasköpük, koku ve sunum tarzıyla bambaşka bir lezzete sahiptir. 14.yy'da Habeşistan'dan ortaya çıkmıştır. Türk kahvesi geleneksel olarak cezve denilen bir demlikte demlenir. Ancak herhangi bir demlikle de demlenebilir. Türk kahvesinin potansiyel faydaları da bulunmaktadır. Atletik performansı arttırır. Faydalı bileşikler içerir. Zihinsel gerilemeye karşı koruyabilir. Bazı hastalıklara karşı koruyucu etkileri olabilir. Potansiyel faydalarının yanında dezavantajları da vardır.

Türk lezzetlerinin yanında dünya mutfaklarını da merak ediyorsanız;Dünyanın En Leziz 10 Mutfağı adlı yazımıza inceleyebilirsiniz.


Görüntülenme