15 Ekim 2023

Yeni Dönemde Kendinizi Keşfetme ve Geliştirme Fırsatları

Akademik yılın başlangıcı, her öğrenci için heyecan verici bir dönemdir. Yeni dersler, yeni arkadaşlıklar ve yeni deneyimlerle dolu günler sizleri bekliyor. Kendinizi geliştirmenin yollarını aramak, öğrencilik hayatınız boyunca kendinize yapacağınız en büyük yatırımdır. Gelişim sürecindeki her kilometre taşı, yeteneklerinizin farkına varmak için de bir fırsattır.

 

Bu yazıda, yeni akademik dönemde kendinizi geliştirmenin çeşitli yollarını açıklayacağız. Umarız bu öneriler sizin için de faydalı olur. Keyifli okumalar dileriz!Kendinizi Geliştirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Öğrencilik yıllarında kendinize yaptığınız yatırım, hayatınızın geri kalan kısmını önemli ölçüde etkiliyor. Kişisel gelişimin ilk kuralı daima öğrenmeye ve yeniliğe açık olmaktır. Bu nedenle akademik yılın başlangıcında kendinize hedefler belirlemeli ve bu hedeflerin gerçekleşmesi için planlı ve programlı hareket etmelisiniz. Siz de üniversite yıllarınızı en verimli şekilde değerlendirmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Öneri Yazısı: Öğrenciler Yeni Dönemdeki Hedeflerini Nasıl Belirlemelidir?

1. İlgi Alanlarınızı Belirleyin

İlgi alanların nelerdir? Neler yapmaktan hoşlanırsın? Boş zamanlarını nasıl değerlendirirsin? gibi sorular yöneltildiğinde hızlıca birkaç madde sıralayabilirsiniz. Ancak bu saydıklarınızın sizin için güncel olup olmadığını hiç düşündünüz mü?

Hobileriniz zaman içerisinde monoton hale gelmiş ve artık eskisi kadar ilginizi çekmiyor olabilir. Çünkü her bireyin gelişim sürecinden beklentileri farklıdır. Böyle bir durumda, kendinizi genel bir değerlendirmeye tabii tutun. Yeni hobiler edinebilir, farklı spor branşlarıyla ilgilenebilir veya yeni bir kursa başlayabilirsiniz. Eğer ilgi alanlarınız hala güncelse, kendiniz için yeterli vakti ayırmayı ihmal etmeyin!

2. Yabancı Dilinizi Geliştirin

Günümüzde anadil haricinde ikinci bir dil bilmek artık neredeyse bir zorunluluk haline geldi. Üniversite eğitiminiz boyunca da en az bir dil öğrenme fırsatına sahipsiniz. Seçmeli derslerle bu sayıyı ikiye, hatta üçe çıkarabilirsiniz. Ayrıca çevrimiçi platformlarda yer alan yabancı dil eğitimlerine ücretli veya ücretsiz bir şekilde katılabilirsiniz. Yeni bir dil öğrenerek, uluslararası arkadaşlıklar kurabilir ve yeni fırsatların kapılarını aralayabilirsiniz.

3. Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Uyku düzensizliği mi yaşıyorsunuz? Sağlıklı yaşam rutinleri sizi zorluyor mu? İşlerinizi sürekli olarak erteliyor musunuz? Eğer bu sorulara ''Evet.'' yanıtını veriyorsanız burada bir sorun var demektir.

Kişisel gelişim yolculuğunda, başarınızı etkileyen bir diğer unsur alışkanlıklarınızdır. Söz konusu alışkanlıklardan kurtulmak için rutinlerinizde değişiklik yapmaktan korkmayın. Sizi kötü etkileyen alışkanlıklarla mücadele etmediğinizde, ilerlemekte zorluk yaşayabilir ve bu süreci çok daha zorlaştırabilirsiniz. Gerek okul gerek iş hayatınız olsun kendinizi iyi hissedeceğiniz yeni alışkanlıklar kazanmaktan korkmayın.

4. Sürekli Okuyun ve Yazın

Sosyal hayatınız ne kadar hareketli olursa olsun, yeni bağlantılar kurmak için kendinizde yeterli motivasyonu bulamayabilirsiniz. Elbette boş zaman bulmak da önemli. İşte tam da bu noktada kitaplar en büyük yardımcınız. Çünkü kitap okurken daha önce hiç duymadığınız veya karşınıza çıkma ihtimali oldukça az olan yeni bilgiler öğrenebilirsiniz. Ayrıca günlük tutarak veya bir şeyler yazarak hafızanızı her zaman için yeni bilgiye açık hale getirebilirsiniz. Eğitim hayatınız boyunca okumaktan ve yazmaktan asla vazgeçmeyin.

5. Sertifika Programlarına Katılın

Mezuniyet sonrası dönemde sizi rakipleriniz arasında öne taşıyacak olan, sertifikalarınızdır. Bu nedenle üniversite hayatınız boyunca eğitim arayışında olmalısınız. Belli bir konu hakkındaki yetkinliğinizi arttırmak veya yeni yetenekler kazanmak için online ve yüzyüze gerçekleşen sertifika programlarına dahil olabilirsiniz.

Kulüp etkinliklerine katılarak da katılım belgesi alabileceğinizi unutmayın. İlerlemek istediğiniz alandan ne kadar çok kişi tanırsanız, kendinize olan güveniniz de bununla paralel olarak artacaktır.

6. Çevrenizden Geri Bildirimler Alın

Çoğu birey konu kendisi olduğunda objektif bir tutum sergileyemez. Kendinizi değerlendirirken fazla tolerans gösterebilir veya çok acımasız eleştiriler yapabilirsiniz. Her ikisi de doğru değildir. Bu noktada çevrenizden destek alabilirsiniz. Her zaman olumlu şeyler duyacaksınız diye bir kaide bulunmuyor.

Çoğu zaman motive olmanın en iyi yolu, eleştirilere maruz kalmaktır. Ancak bu çevrenizin her dediğini tamamen doğru kabul edeceksiniz anlamına da gelmiyor. Yapılan yorumları kendiniz için bir rehber olarak kabul edin ve aklınızda tutun.

7. Öğrenci Kulüplerinde Aktif Olun

Kulüpler, öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişimlerinde önemli bir rol oynar. Kulüp etkinliklerine katılarak üniversite hayatınızı daha renkli hale getirebilirsiniz. Özellikle bir kulübün yönetim kurulunda yer almak size liderlik ve ekip çalışması gibi önemli beceriler kazandıracaktır. Bu noktada yapmanız gereken ilgi alanlarınıza en uygun kulübü bulmaktır. Ayrıca, bir öğrenci kulübünde yer almanız mezuniyet sonrası dönemde işverenlerin gözünde pek çok önemli beceriye sahip olduğunuzu gösterir.

Öğrenci kulüp etkinliklerinden haberdar olmak için web sayfamızı takip edebilirsiniz.

8. Sosyalleşmeyi İhmal Etmeyin

Son olarak size vereceğimiz en büyük tavsiye, kişisel gelişim için çıktığınızda bu yolda çevreyle aranıza duvar örmekten kaçınmalısınız. Çevrenizdeki her insan, size bir çok şey katar. Yeni bilgiler, farklı bakış açıları, tecrübeler ve çok daha fazlası. Bulunduğunuz ortamı iyileştirmek ise tamamen sizin elinizde! Unutmayın, bilgi paylaştıkça ve üzerine bir şeyler ekledikçe çoğalır.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? Hemen inceleyin!


Görüntülenme
İlgili İçerikler