03 Mayıs 2024
5 Adımda Verimli Plan Yapmak
Verimli planlama, günlük hayatın koşuşturmasında en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri. Bunun en temel sebebi, kısa zamanda çok iş yapmamızı sağlamasıdır. Günü planlamak, başta zor görünen işlerin kolaylaşmasına ve geri kalanı zamanı kendinize ayırmanıza yardımcı olabilir.
Öyleyse iyi bir plan nasıl yapılır? Verimli bir plan oluşturmak için neler yapmanız gerektiğini sizin için listeledik. Birlikte bakalım.
1. Önceliklerinizi ve hedeflerinizi belirleyin.
2. Zamanı iyi yönetin.
3. Erken uyanmayı alışkanlık haline getirin.
4. Mola sürelerini iyi ayarlayın.
5. Rutinleriniz aksayabilir, endişelenmeyin.
Aşağıda adım adım verimli planlama için neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz. O halde, hazırsanız başlayalım!
1. Önceliklerinizi ve hedeflerinizi belirleyin
İyi bir günlük plan oluşturmanın ilk adımı önceliklerin belirlenmesidir. Elbette, önceliğiniz her zaman yetişmesi gereken son dakika işleri olmak zorunda değil. Önceliğiniz, kendinize vakit ayırmak da olabilir, bu son derece normaldir. Önemlisi, iyi ve verimli bir gün geçirmek için bireysel ihtiyaçlarınızı ve görevlerinizi en doğru şekilde sıralamanızdır.
2. Zamanı iyi yönetin
Planlama alışkanlığı kazanmak her zaman kolay olmayabilir. Buradaki kritik nokta zamanı kontrol etmekte ne kadar iyi olduğunuzdur. Bazen bir saat sürecek bir iş saatlerinizi alabilir. Hal böyleyken süreç uzar ve kendinizi yetersiz görürsünüz. Zaman yönetimi tekniklerini uygulamak bu noktada işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca gün içerisinde rahatlıkla görebileceğiniz bir yere saat yerleştirmek ya da alarm kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.
İlgili içerik: Zaman Yönetimi Motivasyonu Etkiler Mi?
3. Erken uyanmayı alışkanlık haline getirin
Çoğu kişi güne erken başlamanın daha verimli olduğunu söylüyor. Elbette bu kişiden kişiye değişebilir ancak uzmanlara göre de sabah saatlerini değerlendirmek son derece önemlidir. Bunun temel nedeni, günün yorgunluğu çökmeden, enerjik ve zihniniz berrakken daha üretken olmanızdır. Zinde kalmak için günün ilk ışıklarıyla çalışmaya başlamayı tercih edebilirsiniz.
Verimli bir gün geçirmek için neler yapabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız “Güne Zinde Başlamak İçin Neler Yapmalı?” yazımıza göz atabilirsiniz.
4. Mola sürelerini iyi ayarlayın
Çok çalışmak her zaman verimli çalışmak demek değildir. Çoğu kişi plan yaparken mola zamanlarını iyi ayarlayamaz. Durum böyleyken, işlere yeterince zaman ayıramamış olur ve bir sonraki güne sarkmasına neden olursunuz. Bunun yerine planlı dinlenme süreleri eklemelisiniz. Ancak bu sayede daha sistemli şekilde çalışabilir, kalan zamanı kendinize ayırabilirsiniz.
5. Rutinleriniz aksayabilir, endişelenmeyin
Günlük planlamalar üzerinde değişiklik yapmanız gereken durumlar olabilir. Ancak bunun için kendinizi suçlamak yerine plana adapte olmaya bakmalısınız. Anlık değişen durumlar olsa da kısa sürede yeni bir plan oluşturmak ve bu plana bağlı kalmak son derece faydalı olacaktır. Bir planın bozulması ya da aksaması sizin başarısızlığınızla alakalı değildir. Kendinizi kötü hissetmek yerine rutininizin bozulmasına neden olan duruma odaklanarak, tekrarlanmaması için çabalayabilirsiniz.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? SKS Blog’u hemen inceleyin!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Türkiye Şampiyonalarından Madalyalarla Döndük! 🥇
- Özcan Demir’e Yeni Görev: Üsküdar Üniversitesi Sporun Kalbinde!
- 4 Öğrenci Kulübüne ÜNİDES’ten Tam Destek!
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencisi Kübra Yıldızbakan Türkiye Şampiyonu!🏆🥋
- Üsküdar Üniversitesi Personel Masa Tenisi Turnuvası Büyük Heyecana Sahne Oldu! 🏓🎉
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü İş Analistliği Üzerine Söyleşi Düzenledi
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü’nden Minik Hastalara Moral Ziyareti
- IEEE Kulübü Simülasyonlarla Mühendislik Semineri Düzenledi
- Teknofest Kulübü Take Off İstanbul Gezisi Düzenledi
- Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü Stres Yönetimi ve Özgüven Üzerine Kapsamlı Webinar Düzenledi