19 Ekim 2023
Akademik Dönemde Sağlığınızı Nasıl Korursunuz?
Her öğrenci yeni akademik döneme yenilenmiş ve canlanmış bir başlangıç yapmak ister. Sağlığınızı korumak, yalnızca derslerdeki başarınızı artırmakla kalmaz, yaşam kalitenizi de iyileştirir. Bu yazıda, öğrencilerin beden ve ruh sağlıklarını koruyabilmelerinin çeşitli yollarını açıklayacağız.
Yeni Dönemde Sağlığı Korumanın 11 Yolu
Çalışma temposuna kısa bir ara vererek kendinize vakit ayırmak, iyi hissetmenin en iyi yoludur. Söz konusu sağlığı korumak ise, pek çok madde sıralayabilirsiniz.
Bir başkası için faydalı olan bir şey size iyi gelmeyebilir ve farklı etkiler ortaya çıkarabilir. Yeni dönemde yenilenmenin yollarını arayarak bedensel ve zihinsel sağlığınızı iyileştirin.
İşte öğrenciler için sağlığı korumanın 11 yolu;
1. Düzenli Egzersiz Yapın
Egzersiz, sizi kötü etkileyen şeylerden uzaklaştırmaya yardımcıdır. Fiziksel aktivite sonrası vücut canlanır ve rahatlar. Derse kısa bir ara vererek stres ve adrenalini azaltabilirsiniz. Ayrıca enerjinizi yükselten ve daha iyi hissetmenizi sağlayan endorfin hormonunu salgılar.
Çoğu kişi, haftalık en az 150 saat orta derecede egzersiz yapılmasını öneriyor. Fiziksel aktivite yoluyla vücudunuzu daha iyi tanıyabilir ve bir ilacın yarattığı etkiden çok daha fazlasını bulabilirsiniz.
2. Yeterli ve Kaliteli Uyku Almak
Günlük en az yedi en fazla on saat belirleyin ve bunu düzenli olarak yapmaya çalışın. Yeterli uyku, çoğu öğrencinin en ihmal ettiği konu olsa da gün içinde aktif kalmanın en önemli yoludur. Egzersiz sonrası kendinizi daha yorgun hisseder ve uyku kalitenizi iyileştirirsiniz.
Hafızanızı güçlendirmek için uyku rutininize bağlı kalın. Eğer yine de uyuyamıyorsanız, düşünmemeye çalışın ve kalkıp biraz hareket ettikten sonra tekrardan uyumaya çalışın.
3. Teknolojiden Uzaklaşın
Arkadaşlarınızın veya başkalarının paylaşımlarını takip etmek yerine, kendinize odaklanın, bu sayede çok daha sağlıklı kararlar alabilirsiniz. Motive olacaksınız, ruh haliniz iyileşecek ve bir başkasıyla kendinizi kıyaslamanıza ya da odağınızı farklı yerlere çekmeden sahip olduklarınız için kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Teknolojiye kısa bir ara vermek size iyi gelecek.
4. Kafeini Azaltın
Kafein özellikle vize ve final haftalarının vazgeçilmezi olsa da tüketimi sınırlandırılmadır. Yoğun kafeinden kaçının ve aradaki farkı göreceksiniz.
Kahve ve türevleri yerine daha sağlıklı içecekler tüketebilirsiniz. Ayrıca kafein uykuya dalmayı zorlaştırır bu nedenle uyumadan önce tüketmemeye özen gösterin.
5. Topluluklara Katılın
Ortak hedefleri paylaştığınız bir grubun parçası olmak, daha fazlasını yapmak için harika bir motivasyon kaynağıdır. En umutsuz hissettiğiniz anlarda danışabileceğiniz böyle bir grubun olması, sizi daha güçlü hissettirecektir. Ayrıca bir karar alırken daha objektif olabilmenizi sağlar ve sizi doğruya götürür.
Çoğu zaman çevrenin fikirlerine kulak vermek, doğruya bir adım daha yaklaşmanız ya da üzerinizdeki yüzü hafifletmeniz için mükemmeldir.
6. Korkularınızla Barışın
Korku, hayatın her noktasında vardır ve arınmak sanıldığı kadar kolay değildir. Bu nedenle korkularınızı benimsemeli, onlarla bir bütün olmalı ve enerjinizi güçlendirmelisiniz. Genellikle üzerine en çok düştüğümüz şeylerden korkarız.
Korkunun yeni bir karar alırken ya da daha önce hiç yapmadığınız bişeyi yapmaya karar verdiğiniz anda sizinle olduğunu unutmayın.
7. Yeterli ve Düzenli Beslenin
Daha önce şu mottoyu mutlaka duymuşsunuzdur;’’ne yersen osun.’’ Besinlerin tüketimiyle enerji miktarınız orantılı ilerler. Günün en önemli öğünü kahvaltıdır ve kahvaltıda olabildiğinde sağlıklı beslenmeye çalışın.
Farklı besinleri deneyerek, öğünlerinizi besleyici ve eğlenceli hale getirin. Derse yetişmek için de olsa yolda mutlaka bir şeyler atıştırıp derse öyle girin.
8. Beyninizi Besleyin
Beyni güçlendirmenin yolu, yeterli uyku, dengeli beslenme ve egzersizden geçer. Zihinsel ve fiziksel olarak iyi görünmek için beyninizi temizlemeli, kendiniz için yaptığınız her şeyden en yüksek verimi almaya özen göstermelisiniz. Gün boyu enerjik olmak için özellikle geceleri zihinsel meditasyon uygulayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Hafızayı Güçlendirmenin Yolları Nelerdir?
9. Çevrenizle Temas Kurun
Bir öğrenci olarak çevrenizle iletişim kurmaktan çekinmeyin. Farklı bir ortama girerken ya da bir sohbete sonradan dahil olurken ilk adımı atmayı deneyin. Bağlantılarınızı her zaman için güçlü ve erişilebilir tutun. Çevreye yaydığınız enerji, kendinize yeni fırsatlar yaratmanızı sağlar.
10. Sevdiklerinizle Vakit Geçirin
Ailenizle veya arkadaşlarınızla vakit geçirerek haftanın yoğunluğunu atabilirsiniz. Sevdikleriyle bir arada olmak çoğu insan için en büyük motivasyon kaynağıdır. Çevrenize vakit ayırmakta zorluk yaşıyorsanız hafta içi derslerinize yoğunlaşabilir haftasonunu sevdiklerinizle eğlenmek için ayırabilirsiniz.
11. Planlama Yapın
Öğrenciler için planlama her şeydir. Tek sorumluluğunuz elbette dersleriniz değil, aynı zamanda vakit ayırmanız gereken bir sosyal çevreniz de var. Bunun için günlük veya haftalık bir çizelge oluşturarak zaman yönetimi becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Planlama yaparken dersleriniz ve aktivitelerinize yeterli zamanı ayırdığınızdan emin olun.
Sonuç olarak;
Her öğrenci kendinin en iyi versiyonunu görmek ister. Akademik dönem boyunca sayısız fırsatla karşılaşacak ve yeni sorumluluklar üstleneceksiniz. Ancak başarıya ulaşmanın anahtarı kendinizi motive edecek bir şeyler bulmaktır. Beden ve ruh sağlığını aynı anda koruduğunuz zaman asıl başarıyı o zaman elde edersiniz.
Unutmayın, yaşınız kaç olursa olsun başarmanın ve yeni başlangıçların mimarı olmanın başlangıç noktası kendinizi tanımaktır.
Çok daha fazlası için Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nı takip etmeyi unutmayın!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk
- Üsküdar Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği Duygu Yönetimi ve Akran Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Üniversitesi Kalite Kulübü, Kalite Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği’nden "Antimikrobiyal Direnç: Geçmişin Dersleri, Günümüzün Mücadeleleri, Geleceğin Umudu" Paneli
- Medikalde Teknobilim ve Nörobilim Kulübü'nden İnovatif Nörobilim Söyleşileri: Beyin Ağları ve Nöroinformatik Semineri
- TıpFak 101 Etkinliği Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme Sağladı
- Kadın Basketbol Takımımız Gruptaki İkinci Maçından Galibiyetle Ayrıldı