18 Aralık 2023
Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Demir eksikliği, dünya genelinde sıkça görülen bir anemi türüdür. Alyuvar hücrelerinin vücutta yeterli miktarda olmaması durumunda görülür. Alyuvarların (kırmızı kan hücreleri) temel görevi, vücut dokularına oksijen taşımaktadır. Durum böyleyken demir eksikliği, vücutta ideal demir miktarının bulunmamasından kaynaklanır.
Demir eksikliği, vücudun akışını bozar ve genel sağlığı olumsuz etkiler. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırmalı, tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinmelisiniz. Aşağıda, demir eksikliği hakkında merak edilenlerin yanıtını paylaştık. Bunun yanı sıra demir eksikliğine karşı gerekli önlemlerin alınarak korunma yöntemlerinden de bahsettik.
İncelemek isteyebilirsiniz: Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Neler Yapılmalıdır?
Demir Eksikliği Nedir?
Demir bir mineraldir ve alyuvarlara oksijen taşımakla görevlidir. Hemoglobin ise kırmızı kan hücrelerinde depo edilen ve demir miktarı bakımından zengin bir proteindir.
Demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinde yeterli ve sağlıklı miktarda hemoglobin bulunmaması durumudur. Kan dolaşımına ideal demir minerali katılmadığında, oksijen ihtiyacı tam olarak giderilemez. İlerlemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına neden olur ve zorlu tedavi süreci başlar.
Demir Eksikliği Neden Olur?
Demir eksikliği, hemoglobin üretimi için yeterince demir minerali olmadığında ortaya çıkar. Hemoglobin kana kırmızı rengini veren, demir bakımından oldukça zengin bir proteindir.
Gün içerisinde yeterli miktarda protein tüketmiyorsanız ya da var olan demiri kaybediyorsanız, vücut yeterince hemoglobin üretemeyeceği için anemi gelişir. Bu da demir eksikliği anemisine yol açar.
Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Demir eksikliği semptomları, başlangıçta sizin için fark edilebilir düzeyde olmayabilir. Ancak etkisini vücudun çeşitli yerlerinde farklı semptomlarla gösterebilmektedir. Zamanla etkisi artar ve kötüleşirsiniz. Peki, yetişkinlerde demir eksikliği neye yol açar?
Aşağıda demir eksikliği sonucu ortaya çıkan semptomları inceleyeceğiz.
1- Şiddetli Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi
Demir eksikliği anemisinin en yaygın belirtisidir. Vücuttaki demir ihtiyacı giderilene kadar şiddetli baş ağrılarına maruz kalabilirsiniz. Bu da gün içerisinde işlerinize odaklanamama, görüş açısının daralması gibi sorunları da beraberinde getirir.
2- Aşırı Gergin Ruh Hali
Ani tepkiler, sinirlilik ve öfke patlamaları demir eksikliğinin önemli semptomlarından biridir. Vücut yeterli demiri üretmezse bu durum kaçınılmazdır. Bununla birlikte yorgunluk hissi ve kalp çarpıntısı yaşayabilirsiniz.
3- Saç Dökülmesi
Çoğu kişi saçlarının yoğun bir şekilde dökülmesiyle demir eksikliğini fark eder. Saç dökülmesi karşıtı şampuanlar denemek yerine sorunu içten çözmelisiniz. Vücut yeterli demire sahip olduğunda saç dökülmesi de duracaktır.
4- Ağız ve Dudak Çevresinde Yaralar
Bir diğer önemli belirti, ağız içi ve dudakta çıkmaya başlayan yaralardır. Bu sorun ilerlediği takdirde damak ve diş eti çekilmesiyle karşılaşılabilir.
5- Tırnak Güçsüzlüğü
Tırnak, çeşitli minerallerin etkisi ile beslenir ve gelişir. Demir bunlardan en önemlileridir. Tırnağınızda güçsüzlük ve çabuk kırılma problemleri yaşıyorsanız demir ölçümü yaptırmanızı öneririz.
Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir? Demir Eksikliği İçin Ne Yemeli?
Demir eksikliğinin giderilmesine ilişkin doğru beslenme programları vardır. Zengin içerikli besin tüketimine önem vererek bu rahatsızlıktan kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler, baklagil, kuru erik, hakiki pekmez, çekirdeksiz üzüm, soya fasulyesi, bal, yumurta, karaciğer, fındık, ceviz, fıstık ve susam demir eksikliğine iyi gelen besinlerdir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme demir eksikliğine karşı en güçlü savunma mekanizmasıdır. Vücut ne kadar iyi beslenirse yakalanma riski azalır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek bu noktada çok önemlidir.
Bilgi almak isteyebilirsiniz: Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Beslenme Önerileri
Demir Eksikliği Tedavisi Nasıl Olur?
Demir eksikliğiniz olduğunu öğrendiniz peki demir eksikliği nasıl giderilir?
Demir eksikliğini tedavi etmenin en etkili yolu dışarıdan demir takviyesi almaktır. Eksikliğin boyutuna göre bu süre üç ve altı ay arasında değişkenlik gösterebilir. Kişi ilk alımdan son alıma kadarki süre içerisinde kendini çok daha iyi hisseder. Doktor kontrolleriniz bu noktada çok önemlidir.
Demir eksikliği anemisi, tedavi edilmezse vücut direnci düşer ve hastalıklara karşı daha duyarlı olursunuz. Bu nedenle tedaviyi hiçbir zaman elden bırakmamak gerek.
Son sözler…
Yukarıda son zamanlarda sıkça görülmeye başlanan demir eksikliği anemisini detaylarıyla açıkladık. Eğer siz de demir eksikliğiniz olduğundan şüpheleniyorsanız bir doktor görüşü almanızı öneririz. Sağlığı elden bırakmayın!
Sağlık ipuçları hakkında daha fazla öğrenmek için Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz atabilirsiniz. SKS Blog’u hemen inceleyin!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencisi Kübra Yıldızbakan Türkiye Şampiyonu!🏆🥋
- Üsküdar Üniversitesi Personel Masa Tenisi Turnuvası Büyük Heyecana Sahne Oldu! 🏓🎉
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü İş Analistliği Üzerine Söyleşi Düzenledi
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü’nden Minik Hastalara Moral Ziyareti
- IEEE Kulübü Simülasyonlarla Mühendislik Semineri Düzenledi
- Teknofest Kulübü Take Off İstanbul Gezisi Düzenledi
- Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü Stres Yönetimi ve Özgüven Üzerine Kapsamlı Webinar Düzenledi
- Nadir Hastalıklar Kulübü Tanışma Etkinliği Düzenledi
- Psikoloji Kulübü’nden Lacan Kuramları Üzerine Derinlemesine Analiz
- Cansağlığı Kulübü Nöropsikolojik Değerlendirmede Hasta Profilleri Etkinliği Düzenledi