06 Aralık 2023

Ders Çalışırken Konsantrasyonu Artırmanın Yolları

Siz de “Ders çalışırken dikkatim çok çabuk dağılıyor, konsantre olamıyorum.” diyenlerden misiniz? O halde bu içerik tam size göre!

Ders çalışırken konsantre olmanın temel faydalarından biri, okuduğunu anlamak ve daha iyi şartlar altında ders çalışmaktır. Odaklanma sorunu yaşıyorsanız ve bu uzun vadeli hale gelmişse, farklı bir şeyler denemeye ihtiyacınız olabilir. Aşağıda, ders çalışırken konsantre olmanızı sağlayacak bazı faydalı ipuçları verilmiştir. Hazırsanız başlayalım!

Öneri Yazısı: Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri

1. Teknolojik Aletlere Biraz Ara Verin

“Şu dizi bitsin derse öyle başlayayım” ya da “Biraz story izlemekten bir şey olmaz” kesinlikle demeyin. Çünkü böyle dedikten bir saat sonra kendimizi hala bu tür şeylerle meşgul etmenin verdiği mutsuzluk kaçınılmaz bir son. Bu nedenle teknolojiye kısa bir ara verin ve ders çalışmak için uygun zamanı aramak yerine hemen şimdi başlayın!

2. Farklı Mekanlar Arayışında Olun

“Evde derse odaklanamıyorum” diyenlerdenseniz farklı mekan arayışında olmanızda fayda var. Çoğu kişi evdeyken ders çalışmak için yeterli motivasyonu bulamaz veya oyalanmak için bir çok neden bulur. Kendinizi iyi hissettiğiniz bir yerde çalışmak, çalışırken aldığınız verimi çok daha artıracaktır. Yeni yerler keşfetmeye hemen başlayın.

3. Hedeflerinizin Olması Konsantrasyonunuzu Artırır

Ne yapacağınızı bilmeden masaya oturduğunuzda, nereden başlamanız gerektiği konusunda bir fikriniz olmadığı için muhtemelen zamanınızı telefonla geçireceksiniz. Bu nedenle bir plan yaparak masaya oturmanız daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Hedeflerinizi belirleyin ve başladığınız işi bitirene kadar motivasyonunuzu koruyun ve masadan o şekilde kalkın.

4. Mutlaka Masada Ders Çalışın

“Bugün masada değil, yatakta çalışmak istiyorum.” Cümlesinden birkaç saat sonra kendimizi uyurken bulmak hepimiz için yıkıcı bir andır. Çünkü yatarak çalışırken bilinçaltınız sizi çalışmak yerine uyumaya teşvik eder. Her ne kadar beyniniz ders çalışma konusunda dirense de genellikle sonunda uykuya yenik düşer. Bu nedenle her zaman masada çalışmaya özen gösterin.

5. Çalışma Alanınızın Düzenli Olmasına Özen Gösterin

Çalışma alanınızın ne kadar karışık olursa dikkatinizin dağılması da bir o kadar kolaylaşır. Durum böyleyken ders çalıştığınız yerin derli toplu olması önemlidir. Güneş alan, aydınlık ve ferah alanlarda ders çalışmak odaklanmanızı kolaylaştırır. İşiniz bittikten sonra kullandığınız eşyaları tekrardan yerine koyun ve çalışma alanının temiz olmasına yeterli özeni gösterin.

İlginizi Çekebilir: Öğrenme Stratejileri ve Teknikleri Nelerdir?

6. İşini Bitirmeden Masadan Kalkma

Masaya oturma nedeniniz her zaman işinizi bitirmek veya büyük bir kısmını halletmek olmalıdır. Bu nedenle planınızı bu şekilde tasarlamanız gerekir. Öğrenciler işlerini yetiştirme konusunda endişelenmek yerine yapabileceklerine odaklanarak çalışma stresini azaltabilirler. Bu da ellerinden gelenin en iyisini yapabilmek için ideal bir plan hazırlamaya olanak tanır.

7. Özellikle Sınav Haftalarında Doğru Beslenme Çok Önemli

Kendimizi stresli ve yoğun hissettiğimiz zamanlarda genellikle yemeğe sığınırız. Aşırı beslenme, yanlış beslenmeyle yakından ilişkilidir. Bir şey ne kadar sağlıklıysa o kadar ölçülü olmalıdır. Bu aynı zamanda sindirim sistemimiz için de büyük bir yüktür. Vücut bu duruma çoğu zaman yorgunluk hissi olarak yanıt verir. Ders çalışmadan önce hafif ve besleyici gıdalar tüketmek, konsantrasyonunuzu en üste çıkarmanıza yardımcı olur.

8. Düzenli Egzersiz Konsantrasyonu Artırır

Egzersiz, her yaş grubundan insanın yapması gereken en önemli şeylerden biridir. Sporu bir yaşam tarzı haline getirdiğinizde gözle görülür fiziksel ve zihinsel faydaları fark edeceksiniz. Duruş bozukluklarının oluşmaması için egzersiz yapmalı, konsantre olmak için fiziksel refahınızı ön planda tutmalısınız.

9. Saatte Bir Mutlaka Ara Verin

“Bu konuyu anlamadan masadan kalkmayacağım” ya da “Mola vererek zaman kaybetmeyeceğim.” şeklinde cümleler kurmak yalnızca motivasyonunuzu düşürecektir. Beyninizi sürekli olarak meşgul etmek, odak problemlerine yol açar ve konsantrasyonunuzu kaybetmenize neden olur. Zihninizi canlı tutmak için belirli aralıklarla mola vermek çok daha iyi olacaktır.

10. Sürekli Kapalı Alanda Kalmayın

Sürekli aynı ve kapalı bir ortamda bulunmak dikkatinizin dağılmasına neden olabilir. Kan dolaşımını artırmak ve beyindeki oksijeni yenilemek için hareket etmeniz önemlidir. Yürüyüş, yoga, koşu ya da meditasyon yapmak iyi bir tercihtir.

Yukarıda, ders çalışırken yapmanız ve yapmamanız gerekenlere detaylı bir bakış attık. Ders performansınızı artırmak için önerilerimize kulak vermenizde fayda var. Yeni dönemde hepinize başarılar diliyoruz!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarını incelediniz mi? Farklı kategorilerden yüzlerce blog yazımızı okumak için SKS Blog’u hemen ziyaret edin!


Görüntülenme