17 Mayıs 2024
Ders Çalışma Alışkanlığı Kazanmanın Yolları
Ders çalışma alışkanlığı kazanmak, bilginin zihinde kalıcılığı için son derece önemli bir konudur. Bir öğrenci olarak ders çalışma alışkanlığı kazanmanın yollarını arıyorsanız, doğru yerdesiniz!
Hazırladığımız bu içerikte, öğrencilik döneminde ders çalışma alışkanlığı kazanmak için neler yapabileceğinizi detaylarıyla açıklayacağız. O halde, hazırsanız başlayalım!
Öneri Yazısı: Akademik Başarı İçin Etkili Ders Çalışma Stratejileri
Ders Çalışma Alışkanlığı Kazanmak İçin Neler Yapılabilir?
Öğrencilik döneminde ders çalışma alışkanlığı kazanmak çok önemlidir. Sınavlardan yüksek not almak, projelerde yer almak ve akademik performansı artırmak için birtakım önerilere ihtiyacınız olabilir. O halde, ders çalışma alışkanlığı edinmek için yapmanız gerekenler şu şekildedir;
1. Hedeflerinizi belirleyin
2. Kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi oluşturun
3. Ertelemeyi alışkanlık haline getirmeyin
4. Çalışma planı oluşturun
5. Dikkatinizi dağıtan faktörlerden uzaklaşın
Aşağıda, bu saydığımız maddelere dair önemli ipuçları paylaşacağız. Çok daha fazla öğrenmek için okumaya devam edin.
1. Hedeflerinizi Belirleyin
Hedeflerinizi belirlerken ulaşılabilir, net, zaman sınırlı ve gerçekçi olmasına özen gösterilmelidir. Ders çalışma alışkanlığı kazanmak için her zaman bir hedefiniz olmalı ve bu hedefin sınırlarını iyi çizmelisiniz. Dolayısıyla hedeflerinizi belirlerken üzerinde iyice düşünmeniz gerekir.
“Vizelerden yüksek alacağım” cümlesi net bir hedef belirtmez. Kaç puan almak istediğinizi ve bu puanı almak için ne kadar çalışmanız gerektiğini açık ve net bir şekilde belirtmeniz şarttır.
2. Kısa ve Uzun Vadeli Hedeflerinizi Belirleyin
Ders çalışma alışkanlığı kazanmak için hedeflerinizi ikiye bölebilirsiniz. Bir sınavda başarılı olmayı istemek konu tekrarı yapmayı, soru çözmeyi ve bunun için zaman ayırmayı gerektirir. Bu nedenle kısa vadeli bir çalışma planı hazırlayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Ulaştığınız her hedef bir sonraki için size motivasyon kaynağı olacaktır. Çünkü, başarılı olduğunuzu görmek, daha çok ders çalışmak için teşvik edici özelliğe sahiptir.
3. Ertelemeyi Alışkanlık Haline Getirmeyin
Erteleme alışkanlığı, ders çalışmanızı engelleyen en büyük faktörler arasındadır. Yapmanız gereken bir iş varsa ve bunu yapmak için sürekli bahanelerin ardına saklanıyor ya da farklı işlerle ilgileniyorsanız başarılı olma olasılığınız oldukça azalır.
Ertelemek yerine, planlı bir şekilde hareket ederek sorumluluklarınızın daha farkında olmanızı sağlayacaktır.
Erteleme alışkanlığı hakkında bilgi almak istiyorsanız Erteleme Bir Hastalık Mıdır? Nasıl Kurtuluruz? Adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
4. Çalışma Planı Oluşturun
Ders çalışma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız, mutlaka bir çalışma planınızın olması gerekir. Bu sayede hangi gün, hangi işi yapmanız gerektiğini daha iyi anlarsınız. Çalışma programını, bir yol haritası olarak da düşünebilirsiniz.
Ders çalışma programını düzenli bi şekilde uyguladığınızda eksiklerinizi daha iyi fark eder ve bu sayede asıl eforu nereye harcamanız gerektiğini öğrenmiş olursunuz. Dolayısıyla her öğrenci için ders çalışma planı, başarının arkasındaki en temel unsurlardan biridir.
5. Dikkatinizi Dağıtan Faktörlerden Uzaklaşın
Ders çalışma alışkanlığı kazanamamanızdaki en büyük faktörlerden biri, dikkatinizi farklı şeylere vermenizdir. Önemlisi sizi nelerin kötü etkilediğini bilerek önleyici tedbirler almaktır. Bu bakımdan öncelikle ortamı değerlendirmelisiniz.
Ders çalışırken mümkün olduğu kadar telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik aletleri yanınızda bulundurmamaya çalışın. Çünkü, “biraz telefonla uğraşayım” derken saatler sonra kendinizi hala telefonla meşgul şekilde bulmamak için zaman sınırı koymak çok önemlidir.
Ders çalışma alışkanlığı kazanmak için dikkat etmeniz gereken bir çok şey vardır. Yukarıda her seviyeden öğrencinin kolaylıkla uygulayabileceği önemli adımlara yer verdik. Önerilerimizin sizler için faydalı olmasını umuyoruz.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’una göz attınız mı? Hemen inceleyin!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Nadir Hastalıklar Kulübü Tanışma Etkinliği Düzenledi
- Psikoloji Kulübü’nden Lacan Kuramları Üzerine Derinlemesine Analiz
- Cansağlığı Kulübü Nöropsikolojik Değerlendirmede Hasta Profilleri Etkinliği Düzenledi
- Uykusuzluk ve Yoğun Ders Programıyla Baş Etme Yöntemleri
- Final Sınavına Nasıl Hazırlanılır? Etkili Çalışma Stratejileri
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü Afet Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü Veri Bilimi ve Yapay Zeka Konulu Söyleşi Düzenledi
- Adli Bilimler ve Ceza Adaleti Kulübü Online Mezun Buluşması Gerçekleştirdi
- Cansağlığı Kulübü Öğrencilerle İlk Buluşmasını Gerçekleştirdi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü’nden Zaman Yönetimi ve Sınav Stresi Konferansı