25 Temmuz 2023

Psikoloji Bölümü Nedir? İş Olanakları Nelerdir?

Akademik standartlar çerçevesinde belirlenen eğitim programı, öğrencilerin insan zihninin işleyişini anlamasına ve teoride edinilen bilgilerin pratiğe dökülme becerilerini geliştirmelerine imkan sunmaktadır. Bu blog yazısında psikoloji bölümüne dair tüm merak edilenleri ele aldık. 

Psikoloji Bölümü Nedir? İş Olanakları Nelerdir?

Psikoloji bölümü, bireylerin duygu, düşünce ve davranışlarını bilimsel çerçevede anlamayı ve eleştirel bir yaklaşımla terapi yoluna giderek değerlendirme becerileri kazandırmayı amaçlayan bir disiplindir. Akademik standartlar çerçevesinde belirlenen eğitim programı, öğrencilerin, insan zihninin işleyişini anlamasına ve teoride edinilen bilgilerin pratiğe dökülme becerilerini geliştirmelerine imkan sunmaktadır. Eğitim süresi boyunca akademik çerçevede teorikten uygulamaya doğru bir yol izlenmektedir. Öğrenciler zorunlu derslerin yanı sıra farklı disiplinlerden seçmeli dersler alarak kendi ilgi alanlarına yönelik bir eğitim programı oluşturabilirler.

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü hakkında daha fazla bilgi almak için Psikoloji Bölüm Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Psikoloji Bölümünün Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Psikoloji, eğitim süresi 4 yıl olan bir lisans programıdır. Dört yıl boyunca öğrenciler, psikolojinin temel ve alt dallarına yönelik teorik ve uygulamalı dersler alırlar. İnsan zihninin davranışlardaki rolünü anlamlandırmaya ve zihinsel süreç içerisinde gerçekleşen ruhsal bozuklukların tanı, tedavi ve iyileştirilmesine yönelik uygulamalar üzerine çalışırlar. Ayrıca öğrenciler zorunlu ve gönüllü stajlara dahil olarak eğitim kapsamlarını genişletebilirler. Lisans eğitimini başarıyla tamamlamış kişilere ‘psikolog’ ünvanı verilmektedir.

Detaylı bilgi için Psikoloji Bölümü Nedir? Dersler & Çalışma Alanları nelerdir? Adlı içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Psikoloji Bölümünde Hangi Konular İşlenir?

Psikoloji bölümünde, psikoloji kuramına yönelik farklı konular işlenir. Esas olarak psikolojinin insan davranışlarına yansımasına ilişkin bilgilerden oluşan bir eğitim müfredatı izlenir. Program içerisinde bulunan dersler üniversitelerin işleyişine göre değişiklik gösterse de temelde aynı konular üzerinden gidilmektedir. Bu dersler aşağıda belirtildiği gibidir;

  • Genel Psikoloji: Psikolojinin ilk senesinde bölüme giriş niteliğinde olmakla birlikte içerisinde psikolojinin temel kavramları ve dünden bugüne psikolojinin gelişimini anlamaya yönelik dersleri kapsar.
  • Bilişsel Psikoloji: İnsan zihninde gözlemlenen değişiklikler ve karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulunulmasını destekleyen araştırma ve uygulamalar bu ders kapsamında işlenmektedir.
  • Gelişim Psikolojisi: Yaşamın doğal akışında bireylerde meydana gelen fiziksel ve zihinsel değişimin gelişim sürecininin psikolojiye yansıması incelenmektedir.
  • Sosyal Psikoloji: Kişiler arası iletişimde bireylerin davranış ve tutumlarını kapsayan ve bunlara yönelik çok yönlü bir bakış açısıyla değerlendirme becerilerini kapsar.
  • Sağlık Psikolojisi: Psikoloji ve bedensel sağlık ilişkisi konu alınmaktadır.
  • Pozitif Psikoloji: Geleneksel psikolojinin temel aldığı hastalık psikolojisinin aksine sağlık modelini konu alan içeriğe sahiptir.

Üsküdarlı öğrencilerin ortak dersi olan Pozitif psikoloji hakkında detaylı bilgi için Pozitif Psikoloji Nedir? adlı içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Eğitimi ve Program İçeriği Nedir?

Psikoloji bölümüne yeni başlayanlar ilk olarak psikolojinin temelleri ve farklı dallarına ilişkin kabul görmüş bilgilerin yer aldığı bir eğitim programıyla karşılaşırlar. Bunun yanı sıra eğitim programında psikolojinin darklı bilim dallarıyla olan ilişkisinin konu alındığı seçmeli dersler de işlenmektedir. Bu kapsamda öğrenciler psikolojinin ilk senesinde;Psikolojiye Giriş, Felsefeye Giriş, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri, Genel Sosyoloji, Psikoloji Tarihi, Antropolojinin yanında zorunlu ortak dersler olan Atatürk İlke ve İnkılapları, Türk Dili, İngilizce ve Üniversite Kültürü derslerini almaktadır.

Psikoloji bölümünün ikinci yılında birinci sınıfta edinilen bilgilerin üzerine konularak ilerlenir. Psikolojinin farklı dallarının irdelendiği bu eğitim döneminde öğrencilerin psikoloji hakkında temel bilgiye sahip olduğu bir eğitim programı bulunmaktadır. Bahar eve güz dönemi kapsamında öğrencilere Öğrenme Psikolojisi, Bilişsel Psikolojisi, Sağlık Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Kişilik Kuramları ve İstatistik dersleri verilmektedir.

Eğitimin üçüncü yılında öğrencilere verilen Klinik Psikoloji ve Psikoterapi konulu dersler ile öğrencilerin öğrenmiş olduğu tüm bilgileri uygulamaya dökme imkanı sunulmaktadır. Farklı kategorilerde bulunan seçmeli ders havuzuyla öğrencilerin kendi ilgi ve becerilerine uygun bir eğitim programı oluşturması desteklenmektedir.

Dördüncü ve son yılda öğrenciler, daha çok uzmanlaşmak istedikleri alana yönelsin diye seçmeli ders havuzu genişletilmiştir. Dönemin içerisinde öğrencilere psikolojinin etik boyutu ve deneylerle psikoloji kuramlarının öğrenilmesine yönelik dersler verilmektedir.

Psikoloji Mezunlarının Çalışma Olanakları Nelerdir?

Psikoloji bölümü mezunlarının çalışma olanakları oldukça geniş bir kategoriye sahiptir. Mezun sayısına paralel olarak psikoloji alanındaki istihdam oranı da her geçen gün artmaktadır. Psikologlar, lisans eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora programlarına dahil olarak psikolojinin çeşitli dalları üzerine uzmanlaşabilirler. Böylelikle alanında uzmanlaşan psikologlar daha fazla iş imkanına sahip olurlar. Rehabilitasyon merkezleri, klinik, danışmanlık merkezleri, hastaneler, poliklinikler, ruh sağlığı merkezleri, adliyeler, cezaevleri ve huzurevleri psikologların çalışabileceği başlıca çalışma alanlarıdır. Ayrıca psikologlar mezuniyetin ardından formasyon eğitimini de tamamladıktan sonra kreş ve okullarda da çalışma imkanı bulabilmektedir.

Neden Üsküdar Üniversitesi Psikoloji?

Üsküdar Üniversitesi, psikolojinin çeşitli disiplinlerinde uzmanlaşmış akademik kadrosu ve gelişmiş eğitim programıyla öğrencilerine donanımlı bir eğitim hayatı yaşamanın ayrıcalığını sunuyor. Ayrıca Üsküdar Üniversitesi tüm öğrencilerine, fakülte içi ve fakülte dışı çap ve yan dal olanakları ile çift bölüm okumanın heyecanını yaşatıyor. Geniş çaptaki seçmeli ders havuzuyla öğrencilerin uzmanlaşmak istedikleri alana yönelik kendi programlarını oluşturmaları için de imkan sunmaktadır. Kısacası öğrencilik hayatına ilişkin aradığın ne varsa Üsküdar’da. Seni de Üsküdar Üniversitesi’ne bekliyoruz!


Görüntülenme