28 Şubat 2024
Üniversite Yaşamında Sağlıklı Beslenme İpuçları ve Önerileri
Sağlıklı beslenmek herkes için önemli bir konudur. Gerek fiziksel gerek zihinsel sağlığın korunmasında nasıl beslendiğinizin etkisi büyüktür.
Üniversite hayatı, öğrenciler için büyük bir dönüm noktasıdır. Zamanla mücadele verirken aperatif beslenmek yaşam tarzınız haline gelebilir. Öğrenciler için yeterli ve dengeli beslenmenin ders performansını artırmaktan, stres yönetimi sağlamaya kadar pek çok faydası vardır. Bu içerikte, ortalama bir öğrencinin nasıl beslenmesi gerektiğine dair önemli ipuçları paylaşacağız. Keyifli okumalar dileriz!
Öneri yazısı: Sağlıklı Yaşam Tarzı İçin Beslenme İpuçları
1. Şekerli Gıdalar Uykulu Hissetmenize Neden Olabilir
Başarıyla şekerli ürünler arasında bir bağlantı olabilir mi? Varsa da nasıl mümkün?
Zihnin açılması için çikolata ya da benzeri gıdaların tüketilmesi son derece yanlıştır. Yaygın kanaatin aksine şeker, kan şekerini bir anda yükseltip kolayca düşürdüğü için beynin ihtiyacı olan şekeri tam olarak karşılayamaz. Bu da hipoglisemiye neden olur.
Hipoglisemi yani kan şekerinin düşmesi, odaklanma problemleriyle birlikte uyuma isteği de doğurur. Bunların yerine yulaf, meyve ya da kepekli gıdalar tüketilmesi daha idealdir.
2. Çok Sos Tüketmeyin
Bazıları yemeklerin ya da salataların üstüne sos eklemeyi her ne kadar çok sevse de fazla sostan kaçınmakta fayda var. Özellikle soya sosunu tüketiminde sınırı korumak gerekir. Bunun yanı sıra sirke, limon ya da nar ekşisi gibi sıvıları salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
3. Asitli İçecekler Tüketmeyin
Asitli içecekler yerine su veya süt tüketmek çok daha faydalıdır. Özellikle fast food tüketiminde öğrenciler her ne kadar asitli içecekler tercih etse de sınırlandırmakta fayda var.
Asitli içecekler vücudun çalışma şeklini olumsuz etkiler. Canınız istediğinde elbette bir bardak içebilirsiniz ama aşırıya kaçmamak yararınıza olacaktır.
4. Kafein Tüketimini Kontrol Edin
Günlük bir ya da iki fincan kahve tüketmenizde herhangi bir sorun olmasa da uyumamak için kahve ya da enerji içeceklerini tercih etmemelisiniz. Bunun en temel sebebi fazla kafeinin anksiyeteye yol açmasıdır.
Genellikle sabah erken saatlerde kahve tüketmeniz önerilir. 5 her ne kadar erken bir saat olarak görünse de o saatten sonra kafein tüketmek uyku kalitenizin azalmasına neden olur.
5. Yanınızda Sağlıklı Atıştırmalıklar Bulundurun
Ders aralarında zihni beslemek ve kan şekerini dengelemek için yanınıza her zaman sağlıklı bazı atıştırmalıklar olması iyi olacaktır. Protein barları ya da leblebi gibi çabuk bozulmayan gıdaları her zaman çantanızda bulundurabilirsiniz.
6. Besleyici Çorbalar İçebilirsiniz
Kahvaltı hariç diğer öğünlerin olmazsa olmazı çorba diyebiliriz. Kemik suları ve tavuk suları herkes tarafından faydalarıyla bilinir. Yurtta ya da evinizde olsanız dahi kolaylıkla bu tür besleyici çorbalar yapabilirsiniz.
7. Hazır Gıda Tüketimini Sınırlandırın
Sağlıklı beslenmenin ilk adımı hazır gıda tüketimini sınırlandırmaktır. Sağlığınız için faydalı olmayan ve başta sindirim sistemi olmak üzere vücut mekanizmasını bozabilecek gıdaları tüketmemeye özen gösterin.
Sevdiğiniz besinleri dengeli bir şekilde tüketin. Önemli olarak, daha önce yemediğiniz bir şeyi özellikle sınavdan önce ya da sunum öncesinde kesinlikle yemeyin. Daha hafif protein ve karbonhidrat açısından zengin gıdalar tercih etmek yararınıza olacaktır.
8. Kahvaltıyı İhmal Etmeyin
Daha önce mutlaka kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu duymuşsunuzdur. Eğer duymadıysanız bu blog yazısı sayesinde artık siz de biliyorsunuz. Bu elbette sağlıklı beslenme ile ilgili son derece önemli bir metafor.
Aperatif gıdalar yerine güne besleyici bir kahvaltıyla başlamak gün boyu hem daha aktif olmanızı sağlayacak hem de metabolizmanızı harekete geçirecektir. Bu nedenle kahvaltı yapmadan derslerinize girmeyin.
9. Bol Bol Su İçmelisiniz
Sağlıklı bir bireyin günlük ortalama 10 bardak su tüketmesi gerekir. Bu insan vücudunun genel işleyişi için son derece önemli bir miktardır. Susuzluk başta baş ağrısı olmak üzere halsizlik ve yorgunluğa neden olabilmektedir.
Ortalama bir üniversite öğrencisinin günlük 2.5 litre su içmesi uzmanlar tarafından önerilir. Aşırı tüketilmediği takdirde su vücut için en faydalı sıvı olarak bilinmektedir.
10. Kurubaklagil Tüketimini Artırabilirsiniz
Diğerlerine göre yapımı biraz daha uğraştırıcı ola kurubaklagiller genellikle öğrenciler tarafından pek tercih edilmiyor. Bunun yerine daha basit yemekler öğrencilerin favorisi.
Oysa ki kurubaklagiller gerek besin zenginliği gerekse tokluk açısından ön plana çıkar. Bu bakımdan özellikle öğrencilerin bu besinleri tüketmesi son derece önemlidir.
Bu yazıda sizler için faydalı olacağını düşündüğümüz sağlıklı beslenmeye dair ipuçları paylaştık. Önerilerimizin sizler için faydalı olmasını umuyoruz. Hepinize sağlıklı bir eğitim dönemi diliyoruz. Çok daha fazla içeriğe ulaşmak için Sks Blog’u takipte kalın!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Üsküdar Üniversitesi Tarih Kulübü, Atatürk’ü Anma Etkinliği Düzenledi
- Endüstri ve Liderlik Öğrenci Kolu Kulübü, LinkedIn Eğitimi Düzenledi
- Havacılık ve Girişimcilik Kulübü'nün “Türk Hava Yolları ile Gökyüzüne Yolculuk" Etkinliğine Büyük İlgi
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencileri Anıtkabir Ziyaretinde!
- 2024-2025 Yılı Yeni Öğrenci Kulüpleri Koordinasyon Kuruluna Sunumlarını Gerçekleştirdi
- Öğrencimiz, Milli Kick Boksçu Yaren Çınar’dan Avrupa Üçüncülüğü Başarısı!
- Sosyal Sorumluluk Etkinlikleri Kampüs Hayatını Nasıl Etkiler?
- Genç Yeryüzü Doktorları İstanbul Maratonu’nda!
- Bir Üniversite Öğrencisi İçin En İyi Sağlık İpuçları
- Okul Ortamında Mutlu Olmak İçin Tavsiyeler