11 Aralık 2023
Verimli Ders Çalışmanın 10 Yolu
Ders başarısını artırmak için doğru çalışma stratejilerinin benimsenmesi gerekir. Akılda kalıcı öğrenme tekniklerini uygulamak, bir konuyu anlamanın en etkili ve pratik yoludur.
Bu içeriğin detayında adım adım verimli ders çalışmanın yollarını açıklayacağız. Bunun yanı sıra faydalı ipuçları vererek doğru ders çalışma rutini oluşturmanızı sağlayacağız.
Öneri Yazısı: Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?
Ders Çalışırken Verimi Artırmanın Yolları
Öğrenme öznel bir kavram olup farklı stratejilere dayanır. Bu nedenle kişinin kendine en uygun çalışma yöntemini belirlemesi, konuyu anlaması açısından son derece önemlidir.
“Saatlerce ders çalışıyorum ama verim alamıyorum” diyorsanız bu içerik tam size göre. Yanlış teknikle ders çalışıyor olabilirsiniz!
İşte başarılı bir eğitim hayatı için kendinizde uygulayabileceğiniz 10 yöntem;
1. Derslere Düzenli Olarak Katılın
Genellikle devam zorunluluğu bulunmayan derslerde öğrenciler rehavete kapılır ve derse katılım azalır. Ancak dersi derste dinlemek, konuyu anlamanızı veya en azından konu hakkında bir fikir sahibi olmanızı sağlar.
Bir konuyu anlamak bazen saatler sürebilir bunun temel sebebi ise tek başınıza öğrenmeye çalışmanızdır. Bu sebeple derslere aktif katılmak, dersten verim almanın en iyi yoludur.
2. Odağınızı Derse Verin
Bir konuya odaklanmak, öğrenmenin temelini oluşturur. Bu sebeple ders çalışırken dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durmalısınız. Telefonunuzun bildirimlerini kapatabilir ya da renkli ve göz alıcı eşyalarınızı ayrı bir dolaba kaldırabilirsiniz.
Derse odaklanamıyorsanız verim almayı maalesef bekleyemezsiniz. Bunun en temel sebebi, beyninizin sizin yönlendirdiğiniz şekilde çalışıyor olmasıdır. Önce odağınızı yönetin sonra dersinizi!
İlginizi Çekebilir: Öğrenme Stratejileri Nelerdir? Nasıl Uygulanır?
3. Sık Sık Tekrar Yapın
Tekrar yapmak, bir konunun akılda kalıcı olmasını sağlayan en önemli unsurdur. Belli aralıklarla öğrendiğiniz konuları gözden geçirin ve aklınızda ne kadarının kaldığını test edin.
Yeni öğrenilen bir konuyu düzenli olarak tekrar etmek, bilgilerin uzun vadeli kalıcı olmasını sağlayacaktır. Bunun için belli gün ve haftalar için tekrar çizelgesi oluşturabilirsiniz.
4. Not Alma Tekniklerini Bilmek İşinizi Kolaylaştırır
Not almak, her denileni yazmak ya da konunun sadece bir kısmını kağıda aktarmak demek değildir. Not almak en basit deyişle, bilgiyi pekiştirici kısa bilgilere yer vermektir. Bunun için konu içerisindeki anahtar kelimeleri yakalayabilir, grafik ya da şekiller çizerek konuyu görselleştirebilirsiniz.
5. Aklınıza Takılanları Sormaktan Çekinmeyin
Yeni öğrendiğiniz bir konu hakkında aklınızda soru işaretleri olabilir, çekinmeden sorun. Çoğu zaman anlamadığınız şeyi bilen birinden öğrenmek, tek başınıza öğrenmeye çalışmanızdan daha iyidir. Bu sizin için büyük bir zaman kaybına neden olabilir.
Konuyla ilgili soru cevap şeklinde etkinliklere katılmak, yeni bakış açıları kazanmanız için faydalı olabilir. Konuyu anlayana kadarki süreci zenginleştirmek sizin elinizde.
6. Farklı Kaynaklardan Yararlanın
Bazı durumlarda bir konuyu anlamak için tek kaynak yeterli olmayabilir. Farklı anlatım şekillerinden yararlanarak konu hakkında daha çok pratik yapabilirsiniz. Bu sayede konuyla ilgili farklı soru tiplerini görmüş olursunuz.
7. Sağlıklı Beslenme ve Kaliteli Uyku
Vücut ne kadar sağlıklıysa zihin de o kadar berraklaşır ve öğrenmeye açık hale gelir. Ders çalışmak için ilk olarak vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamak gerekir. Beslenmeniz, uyku kaliteniz ve dinlenme süreniz zihin sağlığınızı doğrudan etkiler. Bu nedenle etkili ders çalışmak için genel sağlığına özen göstermelisiniz.
8. Öğrenmek İçin Erken Saatler İdealdir
Öğrenmeye en açık olduğumuz anlar günün ilk saatleridir. 06.00 ve 08.00 saatleri arası öğrenmek için en ideal saatler olduğu bilinir. Bu saatleri verimli bir şekilde değerlendirerek, daha kısa sürede kalıcı bilgi elde edebilirsiniz.
Güne başlarken telefonla çok fazla vakit geçirmek, görsel hafızanıza zarar verebilir ve gün içerisinde odak problemleri yaşamanıza neden olabilir.
9. Öğrenme Tekniklerini Kullanın
Pomodoro, cornell veya nimonik gibi ders çalışma tekniklerini kullanmak, bilgiyi kalıcı hale getirmenin en iyi yoludur. Aktif öğrenme yöntemleri sayesinde konuyu anladıktan sonra soru kartları oluşturabilir veya belli başlı kelimelerle özetleyerek bilginizi pekiştirebilirsiniz.
10. Motivasyon Her Zaman Önemli
Derslerinizde başarılı olmak için her zaman motivasyonunuzu korumalısınız. Önünüze küçük hedefler koyun ve başardıkça hedeflerinizi bir adım daha ileri taşıyabilirsiniz. Motivasyon, öğrenme sürecinde ihtiyacınız olan en önemli şeylerden biridir.
Son sözler..
Çalışmalarınızdan verim alamıyorsanız, monotonların aksine yeni verimli ders çalışma tekniklerine ihtiyacınız olabilir. Hazırladığımız bu içerikte, verimli ders çalışma rutininin nasıl olmadı gerektiğinden bahsettik. Önerilerimizin sizler için faydalı olmasını umuyoruz.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarını okudunuz mu? Sks Blog'u hemen inceleyin!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- STEM Projects Kulübü’nden “Bir Özgür Yazılım: GNU/Linux” Atölyesi
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk
- Üsküdar Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği Duygu Yönetimi ve Akran Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Üniversitesi Kalite Kulübü, Kalite Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği’nden "Antimikrobiyal Direnç: Geçmişin Dersleri, Günümüzün Mücadeleleri, Geleceğin Umudu" Paneli
- Medikalde Teknobilim ve Nörobilim Kulübü'nden İnovatif Nörobilim Söyleşileri: Beyin Ağları ve Nöroinformatik Semineri
- TıpFak 101 Etkinliği Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme Sağladı