27 Mart 2023

Voleybolun Temel Kuralları Nelerdir? Nasıl Oynanır?

Voleybol uluslararası bir spor dalıdır. Olimpiyat gibi büyük etkinliklerde de yer almaktadır. Hem rekabetçi hem de eğlenceli bir spor dalı olan voleybol bir takım oyunudur ve her takım sporunda olduğu gibi sosyal becerileri geliştirmektedir.

Ülkemizde ve dünyada oldukça geniş kitleye sahip bir spor dalı olan voleybol, kadın veya erkek oyuncularla oynanan bir takım oyunudur. Pratik düşünme ve hızlı hareket edebilme becerileri gerektiren bu spor dalı hakkında merak ettiklerinize yazımızın devamından ulaşabileceksiniz. 

İlk olarak voleybolun nasıl oynandığını açıklayarak, pozisyonlardan oyuncu değişikliğine, saha ölçülerinden oyuncunun görevlerine kadar pek çok ayrıntıya değineceğiz. Hazırsanız gelin başlayalım.

Voleybolun Kuralları Nelerdir?

  1. Her takım 6 as 6 yedek oyuncuda oluşur.
  2. Oyuncular topa yalnızca elleriyle vurabilirler.
  3. Top, file üstünden geçerken karşı takımın sahasına düşmelidir.
  4. Oyuncuların topu karşı takıma geçirmesi için 3 kez dokunabilme hakkı vardır.
  5. Aynı oyuncu topa üst üste iki kez vuramaz.
  6. Fileye temas edilmesi yasaktır.
  7. Oyuncular sahanın sınırları içerisinde oynamalıdır.
  8. Her servis atışı öncesinde oyuncuların pozisyonu saat yönünde değişir.
  9. Top sahanın dışarı çıkmamış ise sayı kazanılır.
  10. Top düştüğünde veya hatalı atıldığında servis atış hakkı karşı takıma geçer.
  11. Takımların kazanması için arada en az 2 puan üstünlük olmalıdır, 25 olan kazanır.

Daha fazla bilgiye ulaşmak istersen bu sayfayı da ziyaret edebilirsin.

Voleybol Nasıl Oynanır?

Voleybol, uzunluğu 18 metre, eni 9 metreden oluşan ve tam ortasında file bulunan dikdörtgen bir sahanın içerisinde oynanan takım oyunudur. Filenin yüksekliği kadınlar için 2.24 cm iken erkekler için 2.43 cm’dir. Voleybol iki takım arasında oynanır. Amaç, topu filenin üzerinden rakip takımın sahasına geçirmek ve topun üç kere dokundurulmasına müsaade etmeden puan kazanmaktır. Voleybol topu hafif ve ağırlığı 260-280 gram arasında değişen bir toptur. Her iki takımın da savunma sahası ortadan ikiye bir çizgiyle bölünmüştür. Oyuncular 3 önde 3 arkada olacak şekilde bu çizgilere dizilirler.

Oyun servis atışı kullanılması ile başlar. Servis yaparken top havada tutulur ve rakip takımın sahasına gönderilir. Aynı oyunca topa üst üste iki kere dokunamaz, dokunursa puan karşı tarafa geçer. Puan, topun rakip takıma düşmesi ile kazanılır. Voleybolda her bir set 25 sayıya ulaşana kadar devam eder.

Takımlar arasında en az iki puanlık bir fark olmalıdır. 24-24’lük bir beraberlik durumunda, set iki takımdan biri iki puan öne geçene kadar devam eder. Voleybolda setin süresi takımların kazandığı sayılara göre belirlenir.

Voleybolda Takımlar Kaç Kişiden Oluşur?

Voleybolda her takımın 6 as ve 6 yedekten oluşan toplamda 12 oyuncusu vardır. Ancak maç başladığında sahaya 6 as oyuncu çıkar. Antrenör dışında hiçbir yedek oyuncu sahanın içinde bulunamaz, yedek koltuklarında otururlar. Oyuncular sahanın belli noktalarına dizilirek pozisyon alırlar ve maç başlar.

Alınan her puandan sonra oyuncular saat yönünde yerlerini değiştirir. Burada libero istisnadır. Bu oyuncu savunma sahasını ikiye bölen çizginin gerisinde ortada yer alır ve oyundan çıkmadığı sürece bulunduğu pozisyonu korur. Maçtan ceza almış oyunca oyundan çıkarılır ve yerine yedek oyuncu girer. Çıkan oyuncu ceza koltuğunda oturur.

Voleybol Oyuncularının Yerleri ve Görevleri Nelerdir?

Pasör: Takımı yönlendirir, hücum başlangıcını yapar ve smaçörlere top atar. Genellikle 3 numarada oynar.

Smaçörler: Topu karşı sahaya atmak için smaç vuruşu yaparlar. Sağ ve sol kanatta bulunurlar. En güçlü hücum oyuncularıdır. Sahada bu görevde bulunan 2 kişi vardır. Biri servise geçtiğinde diğeri öne gelir. BU nedenle 4 numaralı bölgeden sürekli hücum gelebilmektedir.

Orta Oyuncular: Blok yaparak karşı takımın hücumunu engelleyebilirler ve etkili olabilirler. Sahada bu pozisyonda 2 oyuncu yer alır. İki oyuncudan biri servis atışına geçtiğinde diğeri öne geçer. Bu sebeple 3 numaralı bölge hücum bölgesidir.

Libero: Takımın savunma oyuncusudur. Oyunculardan farklı renkli forma giyer. Ayrıca oyuncu kadrosunda isminin yanında ‘L’ harfi bulunur. Bu, liberonun maç esnasında başka bir pozisyonda yer alamayacağı anlamına gelir.

Voleybol uluslararası bir spor dalıdır. Olimpiyat gibi büyük etkinliklerde de yer almaktadır. Hem rekabetçi hem de eğlenceli bir spor dalı olan voleybol bir takım oyunudur ve her takım sporunda olduğu gibi sosyal becerileri geliştirmektedir. Fiziksel dayanıklılığın yanı sıra iletişim, koordinasyon ve refleks becerilerini de geliştirmektedir. Her yaştan ve her seviyeye hitap edebilir bir spor dalıdır. Dolayısıyla dünya çapında oldukça fazla meraklı kitlesi bulunmaktadır.


Görüntülenme