25 Ekim 2023
Özgüven Nedir? Nasıl Kazanılır?
Duygu ve düşünceleriniz hayatınızın merkezinde mi?
Bazı insanlar yeni bir ortama girdiğinde kendini diğerlerine göre daha zayıf görürken, bazıları ortama hemen adapte olur ve yabancılık çekmez. Bu noktada ortaya çıkan önemli bir kavram var, Özgüven!
Peki, özgüven nedir ve nasıl kazanılır? Bu blogda, özgüven hakkında tüm merak edilenleri ele alacağız ve bazı taktikleri sizlerle paylaşacağız.
Özgüven Nedir?
Özgüven, kişinin kendini yeterli görmesi ve bunu çevresine yansıtmasıdır. Aynı zamanda, sizi harekete geçiren temel faktörlerden biridir. Özgüven, öznel ve bireyseldir. Şunu söyleyebiliriz ki, duygu, düşünce ve yeteneklerinize güvenerek verdiğiniz kararın arkasında olmanızı sağlayan özgüveninizdir.
Hepimiz, özgüvenin tam olarak ne anlama geldiği konusunda farklı fikirlere sahip olabiliriz. Çünkü, yaşamdan beklentilerimiz farklı. Şu bir gerçek ki yeni bir karar alırken özgüvenli olmak, daha mutlu olmanızı sağlar.
Özgüven Nasıl Kazanılır?
Özgüvenli insanlar, fikirlerine ve kararlarına güvenir ve daha rahattırlar. Bu da başarının anahtarıdır. Peki, özgüven kazanmanın yolları nelerdir?
Gelin yazımızın devamında bu kısmı daha detaylı inceleyelim.
1. Kendinizi Olduğunuz Gibi Kabul Edin
Özgüven, kendini sevmekle başlar. Kendi sınırlarını çizmek ve yapabileceklerinin farkına varmak, özgüven kazanmanın ilk ve en önemli adımıdır. Bir diğer deyişle, kendinizi çevrenizle kıyaslamaktan ve yarış halinde olmaktan vazgeçin.
2. Öğrenmeye Açık Olun
Öğrenmeye açık olmak, kendinize duyduğunuz güveni artırmanın bir diğer yoludur. Bildiklerinizin üzerine yenilerini ekleyerek zincirleme bir şekilde gelişiminizi sürdürebilirsiniz. Ne kadar fazla öğrenirseniz, özgüveniniz de bununla paralel olarak artacaktır.
3. Başarılarınıza Odaklanın
Başarılı olduğunuz noktaları belirleyebilmek, daha iyi şeyler yapabilmenizi sağlayan en temel unsurdur. Çünkü kendinizi başarılı bulduğunuz alanlara yönelerek o alandaki yetkinliğinizi en üste çıkarabilirsiniz. Bu yüzden kendinize güvendiğiniz noktaları belirleyerek gelişiminiz için daha fazla vakit ayırın.
4. Özgüvenli İnsanlarla Vakit Geçirin
Mutlaka şu sözü duymuşsunuzdur; ‘’En çok vakit geçirdiğin beş kişinin ortalamasısın.’’
Özgüvenli kişilerle vakit geçirmek, belli bir zaman sonra sizin de kendinize olan özgüveninizi artıracaktır. Bu nedenle çevrenizde bu kişilerin olmasını sağlayın ve onlara vakit ayırın. Çevrenizde böyle insanların olması, sizi bu konuda çok daha motive edecektir.
5. İçsel Konuşmalar Yapın
Hisler yanıltmaz, bu nedenle sesini dinlememiz gerekir. Ancak bu demek değildir ki her hissettiğiniz doğru olacak veya mutlaka ona göre hareket etmeliyiz. Aksine hisleriniz sizi yönetmesin, siz hislerinizi yönetin. Çünkü ne kadar olumlu bir içsel konuşma yaparsanız o kadar çok ‘’Başarabilirim’’ ve ‘’Yapabilirim’’ diyebilirsiniz.
6. Başarısızlık Korkusunu Geride Bırakın
Korkularınıza yenik düşmek, çoğu zaman için sizi başarısız yapacak en önemli faktördür. Bunun yerine başarısız olduğunuz noktaları belirleyin ve iyileşmesi için üzerine düşün. Bu sayede başarısızlıklarınızdan ders çıkararak korkularınızın esiri olmaktan kurtulursunuz.
7. Vücut Dilinizi Gözden Geçirin
Sözler ve davranışlar her zaman aynı olmaz. Beden diliniz karşınızdaki kişinin sizi yanlış anlamasına neden olabilir ve bu nedenle özgüveninizi düşürebilir. Bunun yerine daima kendinizden emin bir duruşa sahip olun ve diyalog kurarken göz teması kurmaya çalışın.
8. Kendinize de Vakit Ayırın
Özgüven kazanmak her zaman sevdiklerinizle vakit geçirmekle olmaz. Kendinize de yeterli vakti ayırmanız gerekir. Kendinizle ilgilenin, ihtiyaçlarınızı giderin ve daha iyi olmak için kendinizi geliştirmenin yollarını arayın.
9. Daima Pozitif Olun
Pozitif olmak, kendine güvenen ve risk almayı bilen kişilerin ortak özelliklerinden biridir. Duruşunuzla, konuşmalarınızla veya kıyafet seçimlerinizle de bunu yapabilirsiniz. Daima gülümseyin ve kendi tarzınızı yansıtın. Size iyi gelecek!
10. Sorumluluk Almaktan Kaçınmayın
Çoğu zaman özgüvenli olmak sorumluluk almayı ve atılgan olmayı gerektirir. Siz de ortak çalışmaların bir parçası olarak veya kendi projenizi başlatarak sorumluluk alabilirsiniz. Bu, hem lider hem de ekip çalışmasına yatkın olduğunuzu ortaya çıkararak, kendinize olan güveni yenilemenizi sağlayacaktır.
Özgüven Eksikliği Nedir?
Özgüven eksikliği, en basit tanımıyla kişinin kendine güvenmemesidir. Özgüven eksikliği yaşayan kişiler, genellikle yeni bir karar alırken çekinir ve korkarlar. Bunun sebebi ise, çevrelerinin onları yanlış anlaması ve yargılaması ihtimalidir. Ayrıca bu kişiler, kendilerini ifade etmekte ve düşündüğü bir şeyi söylemekte zorluk yaşarlar. Bu nedenle daha sessiz ve sakin kalmayı tercih ederler.
Sürekli olumsuz düşündükleri için belli bir zaman sonra kendilerini sosyal ortamdan soyutlarlar.
Özgüven Eksikliği İçin Ne Yapmalı?
Bu durumdan muzdarip kişiler sürekli olarak kendi hatalarına odaklanır ve çevresinin yanlış kararlarını görmezden gelir. Bu durumun sebebi ise, kişinin kendine yeterince güvenmemesidir.
Özgüven eksikliğini gidermek için gerçekçi olun, çözüm odaklı olun, hobilerinize vakit ayırın, egzersiz yapın, kendinizle ilgilenin, sosyalleşin, başkalarının değil kendi hayatınıza odaklanın, ulaşılabilir hedefler belirleyin ve en önemlisi yapabileceklerinizin farkında olun.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? Hemen inceleyin!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencisi Kübra Yıldızbakan Türkiye Şampiyonu!🏆🥋
- Üsküdar Üniversitesi Personel Masa Tenisi Turnuvası Büyük Heyecana Sahne Oldu! 🏓🎉
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü İş Analistliği Üzerine Söyleşi Düzenledi
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü’nden Minik Hastalara Moral Ziyareti
- IEEE Kulübü Simülasyonlarla Mühendislik Semineri Düzenledi
- Teknofest Kulübü Take Off İstanbul Gezisi Düzenledi
- Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü Stres Yönetimi ve Özgüven Üzerine Kapsamlı Webinar Düzenledi
- Nadir Hastalıklar Kulübü Tanışma Etkinliği Düzenledi
- Psikoloji Kulübü’nden Lacan Kuramları Üzerine Derinlemesine Analiz
- Cansağlığı Kulübü Nöropsikolojik Değerlendirmede Hasta Profilleri Etkinliği Düzenledi