28 Haziran 2024

Tercih Döneminde Sık Yapılan Hatalar 2024

Öğrenciler, üniversite tercihlerini yaparken hatalarına yenik düşebiliyor. Bu süreçte yapılan her hata, geleceğinizi tamamen farklı bir noktaya getirebilir.

Peki, hangi mesleği yapmak istediğinize karar verdiniz mi? Cevabınız evet ise harika. Ancak değilse, hata sizin için kaçınılmazdır.

Bir üniversite adayı olarak hatalarınızla yüzleşmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! Çünkü bu blog yazısında tercih dönemi heyecanının üstesinden birlikte geleceğiz.

Bilgi almak için: Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tercih Döneminde Sık Yapılan 10 Hata

Hayat tercihlerden ibarettir. Zorlu sınav maratonunun ardından tercih stresine kapılmış olabilirsiniz. Ancak yalnız değilsiniz! Sizin gibi milyonlarca kişi var.

Peki, tercih döneminde en çok yapılan hatalar nelerdir? Yanıtına birlikte bakalım!

1. Kontenjan Kılavuzuna Bakmadan Tercih Yapmak

2. Kampüsü Ziyaret Etmemek

3. Çevrenin Etkisi Altında Kalmak

4. Sıralamaya Değil Puana Göre Tercih Yapmak

5. Acele Karar Vermek

6. Yalnızca Üniversitenin Konumuna Bakmak

7. Sadece Bölüm Odaklı İlerlemek

8. Puan Ziyan Olmasın Diye Tercih Yapmak

9. 24 Tercihi de Doldurmaya Çalışmak

10. Üniversitelerin Burs Olanaklarını Araştırmamak

Öğrenciler, tercih döneminde pek çok hata yapabilmektedir. Sınav sonuç belgesini yanlış şekilde değerlendirmek hatalı tercihin ilk adımıdır. Bu ve bunun gibi yapabileceğiniz çok fazla hata vardır. Aşağıda, tercih döneminde en çok yapılan hatalara detaylı bir bakış atacağız. Hadi başlayalım!

1. Kontenjan Kılavuzuna Bakmadan Tercih Yapmak

ÖSYM, her yıl kontenjan kılavuzu yayınlamaktadır. Buradan üniversitelerin hangi bölüm için kaç kontenjan açtığını görebilirsiniz. Bu kılavuzu incelememek hatalı tercih yapmanıza neden olabilmektedir. Dolayısıyla bu kılavuzu detaylarıyla incelemek yararınıza olacaktır.

2. Kampüsü Ziyaret Etmemek

Üniversiteyi tanımak için sadece web sitesinden araştırma yapmak yeterli olmayabilir. Hayal kırıklığı yaşamak için mümkün olduğunca üniversiteleri birebir ziyaret etmeye çalışın. Kampüs hayatı beklentinizi karşılamayabilir ya da kararınızı değiştirmenize neden olabilir.

3. Çevrenin Etkisi Altında Kalmak

Tercih dönemi boyunca çevrenizden fikir almak istemeniz son derece normaldir. Fakat çok fazla fikir aklınızın karışmasına neden olabilir. Başkalarının tercihlerine göre hareket etmenin sizi her zaman mutlu etmez. Bu nedenle kendi tercihlerinizi bir öncelik haline getirdiğinizden emin olun.

4. Sıralamaya Değil Puana Göre Tercih Yapmak

Tercih döneminde en sık yapılan hatanın bu olduğunu söyleyebiliriz. Aday öğrenciler üniversite tercihi yaparken bölümün başarı sıralamasını baz almalıdır. Aksi takdirde yerleşmenizin mümkün olduğu bir bölüme yanlış tercihler yüzünden yerleşemeyebilir, açıkta kalabilirsiniz.

Üsküdar Üniversitesi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için Aday Üsküdar sayfamızı inceleyebilirsiniz.

5. Acele Karar Vermek

Doğru tercih yapmak acele olacak bir şey değildir. Bu nedenle bolca araştırma yapmanız gerekir. Emin olmadan karar vermek, kariyerinizin farklı bir noktaya gelmesine neden olabilir. Bu sebeple ne istediğinizi bilerek, araştırmalar sonucunda karar vermeyi önceliğiniz yapmalısınız.

6. Yalnızca Üniversitenin Konumuna Bakmak

Sırf evinize yakın olduğu için bir üniversiteyi seçmek zorunda değilsiniz. Siz kendinizi ne kadar sınırlandırırsanız tercih alanınız da bir o kadar azalır. Konum her ne kadar önemli bir kriter olsa da, üniversitelenin sunduğu tüm imkanlarla birlikte değerlendirmeniz gerektiğini unutmayın.

7. Sadece Bölüm Odaklı İlerlemek

Bir bölüm olarak başladığınız üniversiteyi iki bölüm mezunu olarak bitirmek ister misiniz? “Evet.” diyorsanız harika. Çünkü çift ana dal ya da yandal seçenekleriyle kendinizi farklı meslek grupları içinde geliştirebilirsiniz. Tercih yaparken çift ana dal ve yan dal seçeneklerine mutlaka bakın.

8. Puan Ziyan Olmasın Diye Tercih Yapmak

Yapılan en yaygın hatalardan biri de budur. Puanı ziyan olmasın diye mühendislik yerine tıp yazanlar ya da işletme isterken hukuk yazanlar. İş olanaklarından ziyade, bu mesleği gerçekten yapmak isteyip istemediğinize karar vermelisiniz. Bu şekilde mutlu bir gelecek inşa edebilirsiniz.

9. 24 Tercihi de Doldurmaya Çalışmak

Başvuru ekranına giriş yaptığınızda 24 tane tercih hakkınız olduğunu göreceksiniz. Ancak hepsini doldurmak zorunda değilsiniz. Tamamını doldurmak için istemediğiniz bir bölümü ya da okulu yazmamanızı öneririz. Bunun yerine garanti bölüm ve üniversitelere öncelik vermelisiniz.

10. Üniversitelerin Burs Olanaklarını Araştırmamak

Bir vakıf üniversitesinde okuyacaksanız burs sizin için önemli bir konudur. Başarı bursu, spor bursu, personel bursu ya da kardeş indirimi gibi yararlanabileceğiniz pek çok burs bulunuyor. Tercih yapmadan önce detaylarıyla birlikte burs olanaklarını araştırmanız yararınıza olacaktır.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’una göz attınız mı? Hemen inceleyin!


Görüntülenme